Galopphästar Gärdet

Galoppsäsongen drar igång: Här är stordagarna du ska ha koll på

12 april 2024 12:54

Efter en lång och kall vinter står galoppen äntligen i startboxarna för att dra igång en ny spännande säsong. Här är alla de stora publikfesterna du måste ha koll på de närmaste månaderna, från de stundande vårpremiärerna fram till Svenskt Derby i mitten av juli.

Galoppåret 2024 mjukstartar med lunchtävlingar på Bro Park onsdagen den 17 april. Men redan fyra dagar senare höjs tävlingspulsen rejält när Jägersrogaloppen rivstartar säsongen med Listed-löpningen ITM Spring Mile. Några av Skandinaviens stora stjärnor är på plats i Malmö för att slipa formen inför försommarens riktigt stora kraftmätningar. Prenumererar du på Jägersro Galopps nyhetsbrev är du inbjuden till ett exklusivt mingel med fika på banan.

Söndagen den 12 maj öppnar Göteborg Galopp upp sin gröna gräsbana. Förboka gärna en picknickkorg och upplev ett par spännande timmar med snabba fullblod och jockeys i färgglada dressar. För alla barn ordnas flera roliga aktiviteter.

Pramms Memorial på Jägersro har sedan länge varit det riktiga startskottet för storloppssäsongen. Den prestigefyllda Listed-löpningen avgörs på pingstdagen den 19 maj. Tillsammans med fartfesten Jägersro Sprint och Södra Skåningarnas Derbytest blir det en festlig tilldragelse med hästarna i centrum.

Folkfest på Gärdet

Nationaldagsgaloppen den 6 juni är vår i särklass största folkfest. Varje år vallfärdar stockholmare i tiotusental till Gärdet för att uppleva hästsportens snabbaste och vackraste djur i hjärtat av huvudstaden. Traditionsenligt varvas tävlingarna med nationalsång och en mängd roliga upptåg.

Festyran hinner knappt lägga sig innan Bro Park arrangerar försommarens främsta storloppsdag. Söndagen den 9 juni toppas med Grupp 3-löpningen Stockholms Stora Pris och Bro Park Vårsprint för den äldre eliten. Lägg därtill de båda klassiska löpningarna Jockeyklubbens 2000 Guineas och 1000 Guineas för de treåriga hästarna och vi har en tävlingsdag med hästsport på toppnivå.

Lördagen den 15:e juni avgörs Svenskt Grand National på Strömsholm, en av sommarens verkligt stora publikfester med hindersporten i högsätet. Packa picknickkorgen, slå dig ner i gräset under de stora ekarna och upplev fullbloden på riktigt nära håll i en underbart naturskön miljö.

Bara tre dagar senare, tisdagen den 18 juni, är det kvällstävlingar med Hästsportens dag på Bro Park. Galopp- och travsporten möts i en perfekt blandning!

Fullspäckad Derbyweekend i Malmö

Svenskt Derby för de treåriga hästarna är den i särklass med mest prestigefyllda galopplöpningen i Sverige. Precis som förra året vallfärdar galoppintresserade från hela Skandinavien till Malmö för att uppleva ett veckoslut med fest, stiliga hattar och galoppsport av bästa märke. Du bokar väl också in helgen 13–14 juli på Jägersro?

Ovanstående dagar är bara ett axplock av vad den svenska galoppsporten har att bjuda på. Efter Derbyhelgen väntar en lång rad högkvalitativa tävlingsdagar. Men det återkommer vi till om några månader.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer