Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Jazz E.png

Jazz Explosion med Per-Anders Gråberg och assisterande tränare Annika Delinder efter segern i Pramms Memorial (L) på Jägersro Galopp i maj. Nu siktar teamet på seger i Stockholms Stora Pris (Gr 3) på söndag.

Friskt gräs och vila passar galoppens tjuren Ferdinand

10 juni 2021 15:42

Jazz Explosion är lite av galoppens tjuren Ferdinand. Hemligheten med hans framgångar är att han får ta det lugnt och njuta av naturen. Det ska han visa på söndag i Stockholm Stora Pris (Gr 3) på Bro Park.

Jazz Explosion är som alla andra hästar. Han älskar gräs. I alla fall när det gäller att äta, nu får vi veta om han älskar att springa på det också.

– Det är väl frågetecknet som finns, säger tränaren Bodil Hallencreutz.

Det där med hans kärlek till gräset finns det en förklaring till. Det var inför Pramms Memorial i mitten av maj som det fanns lite frågetecken kring hans form. När han skulle gå sitt sista, finslipande, jobb var han inte alls intresserad. Annika Delinder, andretränare hos Bodil, funderade en stund och förstod sedan vad Jazz Explosion menade.

– Sista veckan innan Pramms gick han mest omkring med Annika och fick mumsa på grönt och friskt gräs, mysa i solskenet och helt enkelt ha det bra.

Det enda som saknades var väl att han skulle ha satt sig ner och luktat på blommorna under en korkek också. Jazz Explosion visade alltså med sitt kroppsspråk att han inte behövde ett träningsjobb till, utan att han ville koppla av.

– Det är en lättränad häst och han har fått träna mycket under vintern, så det blev väl rätt bra med en paus den sista veckan inför Pramms.

Upplägget resulterade i en seger i Pramms Memorial.

Och inför Stockholm Stora Pris blir det samma uppladdning. Några lättare ridturer, men också mycket tid ute och käka försommarens goda gräs.

– Han trivs verkligen med det, berättar Bodil. Så jag är säker på att han kommer att göra ett bra lopp på söndag.

Inga konstigheter egentligen. Många humanidrottare använder precis den formeln för att toppa formen till ett mästerskap.

– ”Jazz” har inte fått ett tuffare jobb efter Pramms utan vi vet att han är så vältränad att han bara har fått det lugnt och skönt.

Det var Bodil Hallencreutz själv som hittade Jazz Explosion på en auktion i Doncaster. Hästen var uppe i ringen, blev inte såld men på vägen till taxin slängde Bodil ur sig ett skambud och fick hästen för dryga 70 000 kronor. Tre månader senare debuterade lille Jazz Explosion, nåja – han är runt 1,60 nu, med en seger och i september samma år gjorde han sin hittills enda start på gräs. Han blev trea, men notera att de två hästarna som var före var Derbyvinnaren Red Cactus och Nipozzano, vinnaren av Voterlöpning året efter.

– Jag tror nog att det ska fungera på gräset, men jag vet ju inte. Sen är jag inte helt förtjust i det innersta spåret.

Men en framgång på söndag skulle öppna många dörrar. Marit Sveaas i Norge, ett och annat lopp i Danmark och kanske resor till Tyskland. Bodil låter lite hemlighetsfull och vill inte säga så mycket förrän efter söndagens start.

– Niels Petersens häst [Kick On] är nog bra, men vi får se. Kunde vi slå Duca di Como senast så ska väl inget vara omöjligt.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sofia Presits 00192024-007-scoopdyga.jpg Sofia Presits 00192024-007-scoopdyga.jpg

Chantilly är fransk galoppsports hjärta. På en av banans största dagar – Prix de Diane-dagen (Oaksdagen) – klev en 20-årig svensk amatör in på banan och vann lopp. – Jag vågade knappt tro att jag vunnit, är det verkligen sant, tänkte jag när jag passerat mållinjen. Läs mer

Stall Fika fick se sin Isla Bonita (e. Barocci) göra ett starkt lopp i eftermiddagens andra lopp tillsammans med Martin Rodriguez.

Stoet hade tätkänning från början och in på upploppet såg hon stark ut. Det var ingen synvilla utan hon höll undan med en halv längd och kunde bärga sin andra seger i karriären (20 500 DKK). Ellinor Rasmusson tränar och Pernilla Nilsson är uppfödare.

Maria Westmans Noifsandbuts (e. Iffraaj) vann det sjätte loppet med Oliver Wilson i sadeln (16 000 DKK). Brian Wilson tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
ZT-vIY5Q Isla.jpeg
Martini TOP Martini TOP

Stallformen för Anna Pilroth och Tobias Hellgren tycks hålla i sig. I samband med söndagens tävlingar på Bro Park följde paret upp den senaste tidens segerfest med ytterligare två fina fullträffar. Hederskämpen Martini tog sin andra viktoria inom loppet av bara några dagar och stallkompisen Archers Ignite ville inte vara sämre. Läs mer