Fredagsbloggen cover Master Bloom.jpg

Master Bloom startar i SM Classic på Bro Park på söndag. "Det är utan tvekan är de bästa startfälten på SM-dagen som jag har upplevt", skriver Niclas Cronberg i den här veckans fredagsblogg.

Fredagsbloggen: Storloppen avlöser varandra

27 augusti 2021 11:19

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om helgens SM-lopp på Bro Park, höjdpunkerna från den norska derbydagen, tre svenska hästar på resande fot och nedräkningen till Stockholm Cup.

Bästa startfälten på länge

SM-dagen är på söndag på Bro Park och som vanligt är det intressanta uppgörelser hela tävlingsdagen. För att nämna något inleds tävlingsdagen med ett väldigt kvalitativt SM Classic. Här möts Master Bloom, Espen Hill, Seneschal, Freestyler och Who’s The Boss.

På den här tävlingsdagen rids också Irish Thoroughbred Amacitalöpning, 7 Furlong Challenge och nyinstiftade Jockeyklubbens Grand Prix. Jag ska vara ärlig och säga att det här utan tvekan är de bästa startfälten på SM-dagen som jag har upplevt.

I kalendariet hittar du programblad och besöksinformation.

Tips till tävlingarna finns som alltid på Galopptips.se.

Espen Hill

Espen Hill möter Master Bloom, Seneschal, Freestyler och Who’s The Boss i SM Classic på söndag.

Nedräkningen till Stockholm Cup har börjat

Det är det minder än en månad kvar till Stockholm Cup International (G3) och det ser som vanligt ut att bli ett topplopp. Fredrik Otter har gjort en tio i topp-lista inför höstens häftigaste lopp. Stockholm Cup rids på Bro Park den 19 september.

Foto: hesteguiden.com
Square de Luynes_S8I4985.jpg

Square De Luynes leder Fredrik Otters 10 i topp-lista inför Stockholm Cup.

Derbydubbel för Stroxx Carlras

Vilken sport och vilka hästar vi fick se på den härliga norska derbydagen avgjordes i söndags. Rikke Rohbach Bonde, Nicolaj Stott och Stall Carlras fick ytterligare en derbyseger med Stroxx Carlras. Jag stod nära tränaren under loppet och att se henne "jobba in" Stroxx Carlras de sista hundra meterna var häftigt att se. Glädjetårarna från henne när Stroxx Carlras och Nicolaj Stott passerade mållinjen som etta gjorde bara upplevelsen mer intensiv.

Foto: hesteguiden.com
Stroxx Carlras_S8I5417.jpg

Stroxx Carlras har nu vunnit både Svenskt Derby och Norsk Derby 2021.

Backcountry levererar igen - och gav Nora Hagelund Holm nummer 70

Jag nämnde nioåriga Backcountry som Anette Stjernstrand och Nathalie Mortensen har i en tidigare blogg. Vilken fantastisk häst det är, efter segern på norska derbydagen har han nu gjort 84 starter och tagit 22 segrar. Måste också ge en eloge till tränaren som får hästen att trivas och känna sig så löpglad hela tiden att han bara fortsätter att leverera starka prestationer. Han ligger nu med sina 91 bara ett kilo under sitt högsta handicaptal någonsin, imponerande.

Ägaren Nathalie Mortensen har alltid talat väldigt väl om sitt samarbete med lärlingen Nora Hagelund Holm. Därför var det väldigt passande att det var just Nora som satt i sadeln på Backcountry på den norska derbydagen. Det här betydde att Nora nu har tagit 70 segrar och kan ansöka om att bli proffs. Stort grattis säger jag.

Foto: hesteguiden.com
Backcountry_S8I4584.jpg

Det blev seger nummer 22 för Backcountry och seger nummer 70 för Nora Hagelund Holm på Övrevoll i söndags.

Tre imponerande vinnare

Square De Luynes var imponerande i sin årsdebut i Marit Sveaas Minneløp (G3) med Pat Cosgrave i sadeln. Det här är en häst med kapacitet utöver vad vi är vana vid att se i Skandinavien det står utom allt tvivel. Kick On utmanade hela vägen men det kändes inte som segern var i fara någon gång för Niels Petersen-tränade Square De Luynes.

Cathrine Erichsen-tränade Duca Di Como är en annan härlig undantagshäst som levererade en toppinsats den här dagen. Duca Di Como glänste den här dagen och motståndarna fick rikta in sig på andrapriset.

Ett fantastiskt svenskfött sto är Ascot Brass (Tor och Helena Sigfridsson har fött upp) som Niels Petersen tränar. På derbydagen togs ytterligare en seger och som alltid satt Per-Anders Gråberg i sadeln.

Läs mer på Övrevolls hemsida:

Foto: hesteguiden.com
Ascot Brass_S8I4702.jpg

Glada miner efter Ascot Brass fina seger på Övrevoll.

Zunzina - något alldeles extra?

Det är alltid relativt lätt att imponeras av tvåårsvinnare, men nog såg Zunzina (Lennart Reuterskiöld Jr tränar) ut att vara något alldeles extra när hon pulvriserade motståndarna i onsdags. Detta var för övrigt tränarens första startande tvååring i år.

Galopsport.dk har skrivit en artikel om Zunzina och hennes imponerande debut

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Zunzina 4547.jpg

Zunzina, här med tränare Lennart Jr Reuterskiöld och hans dotter Wilma, är en häst vi lär få se mer av framöver!

Dubbel för Sveriges största ägargäng

Jessica Ohlsson som bara har fyra hästar i träning för tillfället hade en fantastisk dag på banan på Jägersro på onsdagen. Två startande innebar två vinster. Med ca 700 ägare i andelsstallet Min Galopphäst lär det vara fest ett bra tag framöver.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
A Star Is Born 9538.jpg

Tränare Jessica Ohlsson driver andelsstallet Min Galopphäst. I onsdags vann de två lopp.

Dominic höjd till hcp 81

Förra året gillade jag verkligen det jag såg i Susanne Berneklint-tränade Dominic. I år har han inte varit riktigt att känna igen även om det varit tuffa motståndare, men i onsdags var det dags igen. Det blev seger med 8 längder och det var inte bara jag som imponerades av treåringen. Handikapper Nicholas Cordrey höjde Dominic från talet 73 till 81 efter den överlägsna vinsten. Det var säkert inte sista gången vi fick se Dominic i vinnarcirkeln och det ska bli spännande att se uppgifterna framöver för honom. Nämnas kan att vinnartiden var inte långt ifrån Plantstepsdreams vinnartid ett par lopp innan.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Dominic 9590.jpg

Det blev en lekande lätt seger för Dominic i onsdags.

El Guanche med sikte på Dubai

El Guanche är ny hos tränare Ricardo Ramallo och trots lite missad start på 1000 meter så tog han säkert hem sprinterloppet sedan Nocentsinkentucky blivit struken. Han kommer inte att göra bort sig i Skandinavien och det talas om en eventuell resa till Dubai i vinter.

I tävlingsreferatet kan du läsa mer om onsdagens lopp.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
El Guanche 9513.jpg

El Guanche och Maikel Narvaez Bravo tillsammans med Ricardo Ramallo

Svenskar utomlands

Under veckan får vi se tre svensktränade hästar runt om i Europa.

Tränare Annelie Eriksson har startanmält Mohaymin till Sheikh Mansoor Festival Cup (L) på Waregem Racecourse i Belgien på tisdag. Ladda ner startlistan (pdf).

Jessica Long-tränade Victoria Placa gör ytterligare en resa till Tyskland. Den här gången är det listedloppet Coolmore Stud Baden Baden Cup på onsdag. Rider gör Adrie De Vries. Startlistan hittar du här.

Hinderhästen Mutadaffeq, som tränas av Karen Kuzli, är startanmäld till häckloppet Wielka Partynicka på Wroclaw Racecourse i Polen nästa söndag (den 5 september). Henrik Engblom är bokad för ritten. Programmet finns här (klicka på lopp 3).

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Victoria Placa 6865.jpg

Victoria Placa har gjort två starter i Tyskland i år, vilket har resulterat i en andra- och en tredjeplacering. Kan det bli seger på onsdag?

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-p8zMhmW-X2 Visiteur Du Pom redigerad i-p8zMhmW-X2 Visiteur Du Pom redigerad

Förutom nio spännande galopplopp så är det på onsdag dags för en ny Näringslivsdag i samarbete med Upplands-Bro kommun. I publikhallen arrangeras en företagsmässa där många lokala företag kommer och visar upp sig. Sportsligt finns det mycket intressant att se fram emot. Läs mer

i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023 i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023

Det är en stor bedrift att vinna en sådan här internationell jockeyturnering en gång, men att göra det två gånger på två försök är otroligt bra gjort. Det är precis vad Ulrika Holmquist lyckades med när hon under söndagen presterade imponerande insatser i sadeln i den kvinnliga jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jocketas på Hipódromo de la Zarzuela i Madrid. Läs mer

St Leger Göteborg St Leger Göteborg

25 september 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Näringslivsdag på Bro Park, en klassisk säsongsfinal på Göteborg Galopp och flera storlopp i Norge. Det händer mycket spännande i den skandinaviska galoppsporten denna vecka. Till det kan läggas Prix de l'Arc de Triomphe, som avgörs i Paris på söndag. Läs mer