Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om söndagens Baker Tilly SFK Jubileumslöpning (L) på Jägersro

Fredagsbloggen: Regntunga banor, storlopp och videoreportage

8 oktober 2021 11:42

Storlopp på söndag, Prix de l'Arc de Triomphe, obesegrade Zunzina, Wido Neuroths 86:e (!) klassiska seger och flera sevärda videoreportage. Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar.

Zunzina fortfarande obesegrad

Zunzina har blivit en följetong i bloggen. I lördags tog tvååringen tredje raka segern. Det var vid sitt första besök på Klampenborg som det Lennart Reuterskiöld-tränade stoet (Jacob Johansen red) tog hem Dansk Galops Auktionsløb. Både Jacob Johansen och Lennart Reuterskiöld Jr lät väldigt uppåt om tvåringen efter loppet och det ska bli mycket spännande att se Zunzina som treåring. Nu har hon visat att hon fungerar på båda underlagen och det öppnar så klart upp många möjligheter.

Du kan läsa mer i en artikel på Galopsport.dk

Foto: Burt Seeger
u-zO499g Zunzina.jpeg

Zunzina och Jacob Johansen vinner på Klampenborg.

Thunder Mack en av endast tre vinnare på Övrevoll

Tränare Patrick Wahl är inte på många besök i Norge men i söndags så reste hans treåring Thunder Mack till Övrevoll för att starta i Breeders Prize Sprint. Efter en bra avslutning under ridande Sandro de Paiva så blev det seger närmast före Prima Kalejs (Roy Kvisla). Tävlingsdagen ställdes in på grund av regn efter det här loppet, men vi hann se två fina tvååringar vinna i loppen före, nämligen Semper Fi och Downtown Leo. Nog säger magkänslan att Wido Neuroth-tränade Downtown Leo siktar mot Tyskland 2022.

På onsdag är det tävlingar på Övrevoll igen och då rids bland annat Breeders Prize Classic och Arnfinn Lunds Minnelöp, som skulle ha avgjorts i söndags, och klassiska Norsk Oaks.

Tequila Mack

Arkivbild på Tequila Mack

86:e klassiska segern för Wido Neuroth

I onsdags var det tävlingar på Bro Park. Wido Neuroth-tränade Lot Of Joy (Jan-Erik Neuroth red) vann enkelt styrkeprovet Svenskt St Leger som man flyttat från Göteborg till Bro Park. Både tvåan Laguna Seca och trean Sam visade att de klarar distansen och lite tuffa förutsättningar och blir intressanta nästa år.

Adalöpning hade också flyttats och det blev vinst för Sandra Brolin tränade Fast And Free som efter en snabb start och väl avvägd tempobedömning av lärlingen Emma Nordin kunde hålla undan för Silent Night.

Det blev ytterligare en seger till Sandra Brolin. Stolen Tango hette vinnare två där ytterligare en av våra lovande lärlingar satt i sadeln. Angelika Berg tog chansen in på upploppet med Stolen Tango och fick ett par längder direkt och höll undan till seger. Detta var för övrigt Angelikas åttonde årsseger.

Det blev en trippel för Ulrika Holmqvist den här tävlingsdagen. Mogsy, Pretty Pretty Rose och Archduke Ferdinand var vinnarna. Nu leder Ulrika Holmquist jockeyligan på Bro Park närmast före sin sambo Andreas Tapia Dalbark. Båda har 20 segrar men Ulrika har fler andraplatser.

Lot of Joy TOP

Lot of Joy galopperade hem Svenskt St Leger i onsdags. Loppet skulle ha ridits i Göteborg i lördags men tävlingarna ställdes in på grund av stora mängder regn.

Adlerflugs son skrällde i "Arcen"

I söndags reds Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Frankrike och på en regntung bana så skrällde det rejält när tyska Torquator Tasso avslutade loppet bäst av alla. Närmast därefter kom favoriten Tarnawa och Hurricane Lane. Finns en del intressant att notera med svenska ögon. I augusti var Torquator Tasso tvåa, slagen av Kirsten Rausings Alpinista. Notera också att nämnda Alpinista (e. Frankel) är obesegrad i år. Torquator Tasso är efter hingsten Adlerflug som vår egen Fredrik Johansson red till seger i 2007 års i Tyskt Derby. I sadeln på Torquator Tasso i söndags satt Rene Piechulek och hästen tränas Marcel Weiss.

På Youtube finns lopprepriser både från 2021 års "Arc" och 2007 års Tyskt Derby.

Videointervjuer med ryttare och tränare

I Norge har man gjort några väldigt trevliga presentationer med tränare och ryttare. De publicerades i sociala medier tidigare i veckan. Jag hoppas att detta görs i både i Danmark och Sverige också. Man får ett ansikte på personen i fråga och det tror jag gynnar sporten. På något sätt känns det alltid bättre som spelare att veta vem det är du spelat på. Då galoppen inte har så mycket tv-tid som t.ex. travet så tror jag att det är extremt viktigt att man ger ett ansikte till personen som rider eller på tränaren som ser till att allt fungerar.

Ida Tandberg, Raphael Freire, Nora Holm, Emelie Finckenhagen och Carlos Lopez är de som har intervjuats och alla klippen hittar du på Övrevoll Galopps Youtube-kanal.

Här är klippet med Raphael Freire, den unga tränaren som verkligen har visat framfötterna i år:

Härligt reportage med Lennart Jarvén och Fiftyshadesfreed

På tal om videos - ni har väl inte missat filmen med Lennart Jarvén. Lennart uttalar sig om sin ögonsten Fiftyshadesfreed. Avslutningsfrasen ”Jag vill ha honom som unghäst så länge som möjligt” är otroligt talande, inte minst med tanke på att Fiftyshadesfreed har hunnit bli 10 år. Lennart själv är 80 fyllda men rider fortfarande sin häst nästan varje dag.

Kim Stern rider i Tjeckien

I morgon (lördag 9 oktober) kl. 15:45 rider Kim Stern ett hinderlopp i Pardubice. Loppet ingår i Fegentri, världscupen för amatörryttare. Självklart håller jag tummarna för en bra prestation! Det är årets största helg i Pardubice och på söndagen avgörs det kända hinderloppet Velka Pardubicka.

Startlistan till lördagens lopp hittar ni här.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Kim Stern.png

Kim Stern rider ett Fegentrilopp i tjeckiska Pardubice i morgon.

Några av Skandinaviens bästa tävlar på Jägersro

Suspicious Mind, Gold Tyranny och Duca Di Como finns på plats för loppen på söndag på Jägersro. Vilken härlig tävlingsdag att se fram emot!

I kalendariet kan du läsa mer om tävlingarna. På nyhetssidan kan du läsa en artikel om Suspicious Mind och en intervju med Kristina Anderson från samarbetspartnern Baker Tilly inför söndagens tävlingar.

Suspicious Mind 0655.jpg

2020 års SFK Jubileumslöpning med ett varv kvar. På bilden ser du bland annat segraren Suspicious Mind (grön/vit) före måltvåan Gold Tyranny (röd/grön/vit med grön mössa). På söndag möts de i årets upplaga av loppet, denna gång sponsrat av Baker Tilly.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Trust Me TOP Trust Me TOP

Tränare Lennart Jr Reuterskiöld och det båda jockeykollegorna Jacob Johansen och Carlos Lopez dominerade onsdagens galopptävlingar på Jägersro. Samtliga tog tre segrar denna regniga tävlingsdag då banan var blöt och startfälten relativt små. Läs mer

FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg

Nina Lindberg Lensvik vann sin första klassiska tränarseger när årets sista skandinaviska klassiker avgjordes på Klampenborg. Hon och ägarna 360 North Horse Racing har haft en väldigt fin säsong och nu fick de kröna den när Suspicious Boy bara var starkast för dagen. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg

Efter två inställda år laddar vi för fullt inför Nationaldagsgaloppen 2022! Den 6 juni blir det galopptävlingar, uppträdanden och andra aktiviteter på Gärdet i centrala Stockholm. Läs mer