Foto: Burt Seeger och Magnus Östh
Fredagsbloggen Andreas Tapia Dalbark.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Andreas Tapia Dalbark som vann klassiska Mowerinaløb med Titannia i lördags.

Fredagsbloggen: I sin systers fotspår, Tapia Dalbark i toppform och treåringar som övertygar

13 maj 2022 15:55

Titannia gjorde som sin syster, övertygande treåringar och skräll på Churchill Downs. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Titannia i sin systers fotspår

Lars Kelp-tränade Titannia gjorde sin första start för sin nya tränare i klassiska Mowerinaløb på Klampenborg i lördags. I en häftig upploppsstrid med Nina Lensvik-tränade Eternity Tree lyckades Titannia och Andreas Tapia Dalbark ta hem segern. Titannia lyckades därmed göra om storasyster Tassmanias prestation och vinna Mowerina.

I övrigt noterades två svensktränade vinnare samt att den tidiga danska derbyfavoriten Brian Wilson-tränade Charming Knight övervintrat väl och säkert tog hem segern i sin årsdebut.

I två artiklar på Galopsport.dk kan ni läsa mer om det: Første gang siden 1954 och Titannia gav ny Mowerina-triumf til Mette og Dean Olsen

Foto: Burt Seeger
TITANNIA_D2I7502.jpeg

Det blev en häftig upploppsstrid mellan Titannia (orange) och Eternity Tree (grön/vit) i årets första klassiska löpning, Mowerina, på Klampenborg i lördags.

Tripplar gånger två

Jockeyn Andreas Tapia Dalbark hade också en bra dag på jobbet i söndags när Bro Park arrangerade tävlingar. Både han och tränare Ylva Brandt tog tre segrar var under dagen.

Ylvas tre vinnare var Magno, Semesther och Ellis St Martin. De två sistnämnda reds av Andreas som även vann i sadeln på Maria Sandh-tränade Globemaster. Läs mer i tävlingsreferatet Ellis St Martin säkrade trippel för Ylva och Andreas.

Jag läste för övrigt en artikel på Galopsport.dk av Filip Zwicky, där han beskrev Andreas Tapia Dalbark med orden ”fremtidens mester i en sadel”. Efter helgens fem segrar (två segrar på Klampenborg och tre på Bro Park) så känns det som att Filip Zwicky högst troligt kan vara något på spåret.

Semesther

Både jockey Andreas Tapia Dalbark och tränare Ylva Brandt hade en bra dag på jobbet i söndags. De tog tre segrar var och en av deras gemensamma vinnare var treåriga Semesther.

Treåringar som övertygar

De två mest imponerande vinnarna i mina ögon i söndags var treåringarna Semesther (på bilden ovan) och American Impact. Semesther tog på ett lovande sätt hem ett maidenlopp och visade att hon hanterar underlaget dirttrack på ett bra sätt.

American Impact och Per-Anders Gråberg krossade sitt motstånd. Roy Arne Kvisla tränar och man har förstått att stallet haft höga tankar om treåringen. Intrycket som American Impact lämnade är att han kommer göra sig gällande i klart bättre lopp framöver.

På Jägersro i onsdags fick vi också se flera unga förmågor. Susanne Berneklint visade upp årsdebuterande Deep Under i bästa skick. Deep Under tog över ledningen efter halva distansen och därefter kändes det som segern aldrig var i fara. Carlos Lopez satt i sadeln och segern för den här fina treåringen lovade en hel del för framtiden.

En annan treåring som övertygade på Jägersro var Nina Lensvik-tränade Askungen som efter tappstart och diverse problem under vägen formligen flög över upploppet och hann fram till segern kort innan mål. Att kunna göra ett sådant lopp efter en hel del problem på vägen imponerar och att göra det i sin tävlingsdebut är riktigt starkt.

Onsdagens mest imponerande vinnare var annars Brian Wilsons nyförvärv Thatsthefinest som var överlägsen över 1200 meter. Den här treåringen kommer tränare Brian Wilson att ha nytta av framöver. På Galopsport.dk kan ni läsa historien om hästen.

Här på hemsidan hittar du referatet från Bro Park och Jägersro.

Thatsthefinest

Thatsthefinest och Oliver Wilson vann överlägset på Jägersro i onsdags.

Crona hyllas i "Tarzans" blogg

Travtränaren Stefan Melander äger den segerstaplande galoppören Swinging Of Venice som tränas av Annika Sjökvist. Det har blivit sju segrar för den femåriga valacken på 14 starter. Noterbart är att alla segrar tagits med Ulrika Holmquist i sadeln!

"Tarzan" har också en blogg i Expressen. I den bloggen nämns galoppen positivt en hel del och i den senaste var det inget undantag. Den här gången hyllades referenten och konferencieren David Crona för sitt arbete, eller som Stefan Melander skriver ”Han gör ju allt på banan”.

Expressen.se kan du läsa Stefan Melanders krönika.

Stefan Melander och Swinging of Venice.jpg

Stefan Melander är inte bara travtränare, han är också ägare till Swinging of Venice och bloggare i Expressen.

Skräll i Kentucky Derby

Rich Strike tränad av Eric Reed och riden av Sonny Leon ställde till med en av de största skrällarna någonsin i Kentucky Derby. Allt såg klart ut för Epicenter ett par hundra meter före mål, men långt bakifrån kryssande fram mellan hästar avslutade Rich Strike snabbast av alla.

Videon nedan är en häftig översikt där man verkligen kan se hur många längder Rich Strike hämtar in över upploppet på Epicenter.

I går meddelade kretsen runt Rich Strike att man står över Preakness Stakes och laddar inför Belmont Stakes den 11 juni.

Jockeyklubben.se kan ni läsa mer.

Årspremiär på Göteborg

På söndag är det årspremiär på Göteborg Galopp. Härligt att se att gräset lockar så många, det är 100 hästar anmälda och som vanligt svårlöst för de som försöker hitta en vinnare. Prognosen är att det ska vara sol under dagen och personligen ser jag fram emot flera spännande upplopp.

Läs mer i nyheten Äntligen dags för vårpremiär på Göteborg Galopp

Göteborg Galopp 20220512_144458.jpg

Så här såg det ut på Göteborg Galopp igår. På söndag blir det säsongspremiär på banan.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover 21 maj.png Fredagsbloggen cover 21 maj.png

Storloppsdags, I Kirk har tävlat färdigt, gruppseger i Frankrike, Elliot Öhgren på Auteuil och Running Rolf övertygar. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Couples Couples

Annika Delinder blev mer eller mindre övertalad att köpa Couples. Sedan hon fått ge ett skambud blev det i alla fall affär och på söndag kan Couples vinna Pramms Memorial (L) på Jägersro med 600 000 kronor till vinnaren. "Jag vill att han gör ett bra lopp, men precis som alla andra hoppas jag att han vinner. Det gör man ju varje gång en häst startar", säger Annika Delinder. Läs mer

pramms 7525 på Jägersro.jpg pramms 7525 på Jägersro.jpg

På söndag avgörs de två listedlöpningarna Meccom Group Pramms Memorial och Jägersro Sprint på Jägersro Galopp. I Galoppappen har vi samlat presentationer av de 19 starthästarna. Direktlänkarna hittar du här! Läs mer