Bieshan TOP

Tävlingsreferat: Polsk seger i Wathba Stallions Cup

11 maj 2022 15:58

Onsdagens lunchtävlingar på Jägersro toppades med Wathba Stallions Cup (Gr 3PA) för de arabiska fullbloden. Fjolårsettan Ayman kämpade berömvärt, men fick nöja sig med andraplatsen bakom polske gästen Bieshan, tränad av Cornelia Fraisl och riden av Dastan Sabatbekov.

Bieshan fick en lite trevande start och låg bland de sista in i första sväng. Men redan i början på bortre lång hade Nieshan-sonen avancerat fram i ett fint slagläge i draget bakom tättrion Pharitz Jawad, Top Medina och CR Yaqzaan.

I utgången av slutsvängen fann Bieshan en lucka utvändigt om Top Medina och svängde in på upploppet med ett litet grepp. Ayman gjorde ett tappert försök att ta upp jakten över de sista 150 meterna men kom aldrig närmare än ett huvud.

Tränare Cornelia Fraisl är ursprungligen från Österrike, men har tränat hästar i Polen i många år.

- Det här är både min första utlandsseger och dessutom den första Grupp-segern. Det gäller även jockeyn Dastan Sabatbekov, som ursprungligen är från Kirgizistan och nu har tagit 99 segrar under två säsonger i Polen, sade Cornelia, som managerar hästen åt Aero Pegasus Sp.

Bieshan

Avgjorde på klass

Markerad toppvikt var inget som hindrade Francisco Castro-tränade Bossner från att ta hem dagens inledande Bronshandicap. David P Sanchez red den fyraårige valacken i den 1 200 meter långa uppgörelsen.

Bossner skuggade ledande Moojim fram till upploppets början, övertog sedan kommandot och svarade fint när Chapulin närmade sig i slutvinjetten.

- Vi var lite besvikna på Bossner i årsdebuten, men idag var han klart framsatt. Även om 67 kilo var mycket att bära på så vann han loppet på klass, sade Francisco Castro om Camacho-sonen som han äger tillsammans med Inger Linell.

Bossner

Spurtade hem debuten

Efter en inte helt oproblematisk resa visade Nina Lensviks debutant Askungen en härlig speed i en 1 600 meter lång Bronslöpning. 360 North Horse Racings skimmelsto reds av Per-Anders Gråberg.

Från sitt invändiga startspår hamnade Askungen en bra bit ner i ett fält där Cibelle länge stod för farthållningen.

När Amazing Halo tog över taktpinnen vid upploppets början hade Askungen fortfarande många längder att hämta in. Men avslutningen var riktigt vass och snyggt understödd av Gråberg lyckades El Kabeir-dottern måtta in segern med hals.

- Askungen försatte sig i en hel del problem och det var skönt att det redde ut sig till slut. Men jag vet att hon har en bra speed, det har hon även visat i träning. Ett tänkbart mål kan vara Malmö Stads Pris på Derbydagen, sade Nina.

Askungen

Deep Under avvisade Princess Latifa

Susanne Berneklint-tränade Deep Under ser ut att ha övervintrat bra. Med Carlos Lopez vid tyglarna svarade Barocci-sonen för en strong årsdebut i en 1 730 meter lång Maiden.

Från ett utvändigt spår genom första sväng avancerade Deep Under fram och tog över ledningen från Breakfast In Bed över bortre lång. Därefter släppte Stall Dolls treåring ingen över bron.

Princess Latifa gjorde visserligen ett tappert försök att utmana över de sista 200 meterna, men lyckades aldrig riktigt nå fram till ledaren.

- Deep Under har tränat fint inför årsdebuten och kommer att behöva distans. Han är anmäld till Jockeyklubbens 2000 Guineas, men vi får ta oss en funderare på hur vi gör framöver, sade Susanne Berneklint om Mec-Com Klippan-uppfödningen.

Deep Under

Thatsthefinest kan vara ett lyckoköp

Det blev en dubbel Wilson i dagens avslutande treårslöpning. Thatsthefinest, tränad av Brian Wilson och riden av sonen Oliver, var smått överlägsen över de 1 200 meterna.

När Thatsthefinest väl hade svarat ut Red Ruby i kampen om spetspositionen drygade han ut övertaget över de avslutande 200 meterna och säkrade sin första seger på skandinavisk mark med god marginal.

- Thatsthefinest lyckades jag köpa osedd för 48 000 danska kronor via en online-auktion. Jag visste inte mycket om hästen, men jag kontaktade Luke Morris som ridit honom i England. Han berättade att det skulle bli en perfekt häst för Skandinavien. Hästen tycks dirttrack och förhoppningsvis kan han utvecklas över korta distanser, sade Brian om Camacho-sonen.

Thatsthefinest

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer