Ellis St Martin TOP

Tävlingsreferat: Ellis St Martin säkrade trippel för Ylva och Andreas

8 maj 2022 15:03

Tränartripplar har blivit lite av en följetong på Bro Park de senaste tävlingsdagarna. På söndagen var det Ylva Brandts tur att få göra tre besök i vinnarcirkeln med hästarna Ellis St Martin, Semesther och Magno. De två förstnämnda reds av Andreas Tapia Dalbark, som även lotsade läckre Globemaster till en fin seger i årsdebuten.

Tränare Ylva Brandt och jockey Andreas Tapia Dalbark hade en riktigt bra dag på jobbet. I söndagens avslutande uppgörelse såg Ellis St Martin till att båda kunde säkra en fin dagstrippel, varav den andra triumfen tillsammans. Efter en god andraplats i årsdebuten var Zahid-sonen mogen att bärga årets första seger i en 1 600 meter lång Guldhandicap.

Ellis St Martin gick inte riktigt med i det tempo som främst Hootenanny och War Hawk drog upp från start. Men redan i ingången till kurvan hade Berocho AB:s femårige fux skaffat sig ett fint slagläge.

Hootennany fick ge sig med 200 meter kvar och War Hawk kontrade starkt i de allra sista galoppsprången. Men ingen kunde stoppa Ellis St Martin från att bärga karriärens sjunde seger i 20:e starten.

- Ellis St Martin är en väldigt cool och härlig häst. Närmast funderar jag på att ta ut honom i Upplandlöpning, han är trots allt bäst på dirttrack, sade Ylva Brandt efter sin fina trippel.

Globemaster vässade formen inför Jägersro Sprint

Maria Sandh-tränade Globemaster gjorde intressant årsdebut i en Open Handicap över korta 1 200 meter. Fuxhingsten löste uppgiften på ett fint sätt genom att fånga in länge ledande Mogsy strax före mållinjen.

Med Andreas Tapia Dalbark vid tyglarna fick Globemaster en lite avvaktande inledning samtidigt som Mogsy lyckades svara ut Fury The Bullet i kampen om spetspositionen.

Mogsy försökte rycka vidupploppets början och såg för en kort stund ut att ha skaffat sig ett vinnande grepp. Men Globemaster hittade en extra spurtväxel över de sista 200 meterna, hämtade sakta men säkert in ledarens försprång och knep segern med en hals.

- Globemaster hade lite av en mellansäsong ifjol med många problem. Men han har övervintrat fint och fortsättningsvis håller vi oss nog till sprintdistans. Siktet är inställt på Jägersro Sprint på Prammsdagen och där lär han få möta riktigt motstånd, sade Maria Sandh om Zaahid-sonen.

Globemaster ägs av Sandh, Sjöberg, Lostrand o Brilliant Kind.

Globemaster

Ensam på banan

Roy Arne Kvisla-tränade American Impact har alltid haft höga förväntningar på sig. USA-importens två framträdanden under fjolåret lämnade emellertid en del övrigt att önska. Distorted Humor-sonens årsdebut var däremot något helt annat. Med Per-Anders Gråberg var treåringen i stort sett ensam på banan.

Efter att ha spenderat större delen av de 2 100 meterna i rygg på ledande Golden Song tog American Impact över kommandot vid upploppets början och accelererade sedan ifrån till en överlägsen seger.

- Ledaren löpte lite orutinerat och loppet blev ryckigt. Men när jag väl bad om det fanns det massor att åka med, sade Per-Anders Gråberg.

Roy Arne Kvisla tränar American Impact åt Stall Poulard HB och de närmaste månaderna kommer bågen att spännas hårdare.

- Det här känns riktigt bra. Jag har alltid haft stora förhoppningar på honom och det känns skönt att han äntligen levererar. American Impact ska ha distanser över 2 100 meter och nu siktar vi på Derby Trial, sade Kvisla.

American Impact

Italiensk seger efter rafflande upplopp

Upplösningen i BZ Longines Fegentri World Championship Ladies – den första av dagens två uppgörelser i den internationella amatörserien – blev riktigt rafflande. Clapper spårade länge under Antonia von der Recke. Men i de avslutande galoppsprången tvingades han ge sig för Magno med italienskan Camilla Orlandi vid tyglarna.

Magno fick en riktigt spårsnål resa i draget bakom ledaren genom kurvan. Väl inne på upploppsrakan fann den Ylva Brandt-tränade fyraåringen en invändig lucka och efter en lika jämn som spännande kamp med såväl Clapper som utvändiga Gold Sensation (Evelina Rönnlund) drog Reliable Man-sonen det längsta strået med en nos.

- Jag fick rida en fin häst idag så det gick riktigt bra. Men det var så hårt i mål att jag inte var säker på att jag hade vunnit, sade Camilla Orlandi, som ridit amatörlopp sedan 2019.

För Magno, som ägs av Stall Magno – Easy och är uppfödd av Wretman Stable & Stud HB, var detta karriärens första seger i fjärde starten.

Magno

Ledning från start till mål

Tyska amatören Antonia von der Recke stal showen i sadeln på Cooperess i den andra avdelningen av SGS Longines Fegentri World Championship Ladies. Det Henrik Engblom-tränade stoet laddade rejält från start och spårade sedan hela vägen över de 2 100 meterna.

Det gick undan redan från start när Cooperess och Cava Queen (Evelina Rönnlund) öppnade upp ett rejält försprång till det resterande fältet. Trots den tuffa inledningen höll det nioåriga starkt över upploppet.

Chilterns med Emelie Finckenhagen vid tyglarna närmade sig visserligen rejält över de sista 200 meterna, men utgjorde inget riktigt hot mot vinnaren.

- Jag var knappt slagen tvåa i det första loppet. Nu fick jag vinna och det känns helt fantastiskt, sade Antonia, som är dotter till tyske tränaren Christian von der Recke.

Cooperess ägs av M Gross samt S o Gross Design & komm.

Cooperess

Ivrig Semesther vann direkt i årsdebuten

Andreas Tapia Dalbark ordnade ytterligare en seger i sadeln på Semesther i en 1 200 meter lång treårsmaiden. Irlandsimporten tränas av Ylva Brandt och ägs av Väsby Häst AB.

Från en position strax bakom tätduon Highland Obsession och California Gold tog Semesther över kommandot redan i utgången av kurvan. Väl inne på upploppsrakan lät Andreas henne sträcka ut med komfortabla tre längder.

- Semesther behöver lära sig att ta det lite lugnt. Det är något vi har jobbat på hela vintern. Hon blir säkert bättre med lite mer rutin, sade Ylva Brandt om Ribchester-dottern.

Semesther

Andra raka för Uppuppandaway

En 1 400 meter lång Treårslöpning blev dessvärre lite rumphuggen när både Running Rolf och Thunderboy kom lösa före start och ströks. I den återstående trion svarade Uppuppandaway för en strong insats genom att avvisa Vila Nova över upploppsrakan. Patrick Wahl tränar och Ulrika Holmquist red Uppercut Action-dottern.

Uppuppandaway tog genast hand om ledningen men blev tidigt uppvaktad av Vila Nova. De båda hästarna utkämpade sedan en jämn kamp över hela upploppsrakan där den förstnämnda drog det längsta strået med en knapp längd.

Uppuppandaway ägs av Stall Direkt och är uppfödd av Bo Helander. Detta var stoets andra raka viktoria.

- Jag har ridit Uppuppandaway tidigare och vet att hon har ett bra psyke, sade Ulrika Holmquist.

Uppuppandaway

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_1700 copy DSC_1700 copy

6 december 2023 | Nyhet

Video: Profilen Alina Öhgren

I denna korta intervju får du lära känna Alina Öhgren, nybliven professionell jockey. Läs mer

Falkor Falkor

Falkor gjorde det igen! Efter en hård kamp mot Running Rolf lyckades Patrick Wahls adept säkra sin tredje raka triumf i söndagens Open Handicap på Bro Park. I segersadeln satt Jacob Johansen, som även fick besöka vinnarcirkeln med debutanten Black Bear och I Am Yankee den här vintriga tävlingsdagen. Läs mer

Alice Elmerskog - puff Alice Elmerskog - puff

Alice Elmerskog satte upp tre mål inför den här säsongen. Fler segrar än 2022, hennes hästar skulle tjäna mer än två miljoner och hästarna skulle vara friska. (skratt). "Jag vinner i alla fall fler lopp", säger hon. Läs mer