Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Niclas Cronberg foto Magnus Östh.jpg

Fredagsbloggen: Derbyöverraskning, Saratogainbjudan och stallkamraternas duell

23 juli 2021 11:03

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om Derbydagen, Iron Butterflys inbjudan till Saratoga och duellen mellan Kick On och King David söndagens Swedish Open Mile.

Svenskt Derby 2021: Tretton inget oturstal för Rikke Rohbach Bonde

Det var en rejäl outsider som vann Svenskt Derby 2021. Stroxx Carlras som ägs av Stall Ras (Karen Margrethe och Cai Rasmussen) har utseendet med sig och har sett urläcker ut i nerstartsgalopperna i alla sina starter på Jägersro. Att han skulle bli den svenska derbyvinnaren 2021 hade jag inte trott, trots allt. Jag talade med Nicolaj Stott om Stroxx Carlras veckan innan derbyt och han rapporterade att hästen kändes bra och att han inte visste hur långt det skulle kunna räcka. Efter en invändig och spårsnål resa så blev det seger i Svenskt Derby 2021.

Det här var Nicolaj Stotts första svenska Derbysseger. För 49 år sedan - år 1972 - vann Nicolajs pappa Ken Stott derbyt ombord Margareta Wettermark-tränade Moonbeam som ägdes av Carl-Bertil Nathhorst.

Rikke Rohbach Bonde som är sambo med Nicolaj Stott tränar derbyvinnaren. Det här var hennes 104:e start som tränare och trettonde seger. Jag tror definitivt inte att hon anser tretton vara ett oturstal som många andra. Rikke Rohbach Bonde blev därmed den fjärde kvinnliga tränaren att vinna Svenskt Derby.

Här finns referatet från derbydagen: Stroxx Carlras besegrade hemmahoppet i Svenskt Derby

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
DSC_2215.jpg

Stroxx Carlras, tränad av Rikke Rohback Bonde och riden av Nicolaj Stott, vann Svenskt Derby 2021.

Svenskt Derby 2021: Toppinsats av svenskuppfödda Crystal Keys

Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Wolfof Vancouver med Jacob Johansen i sadeln gjorde ett fantastiskt lopp som tvåa. Han ledde loppet till allra sista metern innan linjen. Nu fick Wolfof Vancouver ge sig med minsta möjliga marginal i en tät och häftig slutstrid.

Härligt var det också att se Wolfof Vancouver svenskuppfödda stallkamrat Crystal Keys göra en toppinsats som trea. Crystal Keys är uppfödd av Jacqueline Henriksson och det ska bli intressant att se om det blir Hurricane eller Danskt Derby för Crystal Keys som just nu är topprankad med sina 87 till det danska derbyt.

Här kan ni läsa lite om Jacquelines uppfödartankar i en artikel som gjordes dagarna innan Svenskt Derby: Jacqueline Henriksson: ”Vi måste bli bättre på att föda upp i Sverige”

Nocentsinkentucky fortsätter att imponera

Gåshud fick man efter derbydagens näst sista lopp. Fredrik Reuterskiöld-tränade Nocentsinkentucky med Valmir de Azeredo vann Zawawi Cup (L) hur lätt som helst. Segermarginalen skrevs till tre längder och Nocentsinkentucky höjdes till formtalet 94. Fredrik Reuterskiöld har en häst utöver det vanliga det har han varit tydlig med och det ska bli oerhört spännande att se var och hur han matchar denna sprinter framöver. Det kommer med all säkerhet att bli starter utanför Skandinavien för denna fyraåring som nu vunnit nio lopp på tretton försök.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Nocentsinkentucky DSC_2355.jpg

Nocentsinkentucky med ägare Mec-Com Klippan AB efter segern i Zawawi Cup (L).

Derbydagstrippel till Gråberg

Per-Anders Gråberg inledde derbydagen med tre raka segrar. Två av hästarna tränas av Nina Lensvik. Tvååringen One Rocketman imponerade vid sin seger. Den andra vinsten kom med No Nay Naughty som trots ett svårt startspår över 1000 meter lyckades vinna ITM Derby Day Sprint. Utöver detta blev det seger i President Of The U.A.E Cup i sadeln på polsktränade Rasmy Al Khalediah.

Det var förresten härligt att vara på plats på Svensk Derby och att se så mycket folk på publikplats. Sporten, vädret och publik - allt kändes perfekt!

One Rocketman

Per-Anders Gråberg vann tre lopp i söndags. Här med One Rocketman som imponerade i debuten.

Följetonger på bloggen

Klampenborg hade tävlingar i lördags och tioåriga Fiftyshadesfreed som flera gånger nämnts här i min blogg besökte Klampenborg för första gången. Lennart Jarvén-tränade Fiftyshadesfreed hade inga problem alls med banan och besegrade banspecialisten Sandtastic på ett säkert vis. I sadeln på Fiftyshadesfreed satt Cornelia Hartsmar.

Jag har nämnt tidigare att när jag såg Sir Churchill för tre starter sedan tyckte jag han såg bättre ut än någonsin. I lördags startade Sir Churchill i Klampenborg Classic och det blev tredje raka segern. I sadeln som vanligt Oliver Wilson. Säsongen startade med formtalet 82 men har nu efter de senaste framgångarna stigit till 91 för den av Lea Olsen tränade Sir Churchill. Siktet är inställt på Pokallöb för femåringen.

Foto: Burt Seeger
QISSNpWA Fifty.jpeg

Tioåriga Fiftyshadesfreed vinner på Klampenborg.

Danskt Derby närmar sig

Efter helgens triallöpningar på Klampenborg och söndagens derbydag på Jägersro så förändrades listan en del till Danskt Derby 2021 som avgörs den 8 augusti. En som försvunnit från listan är tyvärr Cathrine Erichsen-tränade Purple Ace som blivit skadad.

Galopsport.dk finns rankinglistan som just nu toppas av den svenska derbytrean Crystal Keys som tränas av Lennart Reuterskiöld Jr.

Poddar

Det där att lyssna på poddar är något som blivit mer och mer populärt. Själv har jag verkligen uppskattat poddarna inför Svenskt Derby där Anders Engman haft olika gäster. Jag hade personligen gärna sett att man gjorde mer av detta då det är enkelt att lyssna på när man reser ligger på stranden osv. Vem hade varit er önskegäst i en podd om galopp?

Alla avsnitten i Derbypodden hittar ni här: Kända ryttare, tränare och ägare intervjuas i Derbypodden

Har ni inte lyssnat på när Matteus Lillieborg har vår egen Per-Anders Gråberg som gäst i sin podd Hovavtryck så gå in och gör det:

Hovavtryck: Matteus möter Per-Anders Gråberg

Oliver Wilson och Lea Olsen tog en fyrling

På tisdagen reds sex lopp i danska provinsen på Ålborg. Det blev en stor succé för konstellationen Oliver Wilson/Lea Olsen. Lea hade fyra startande hästar den här dagen: Ventuari, North Bay Sunrise, Lemon och Aperola. Det blev seger för alla fyra och gemensamt var att alla reds till seger av Oliver Wilson. Lea berättade efteråt att hon vunnit tre lopp som ryttare tidigare, men aldrig fyra.

Lea Olsen har fått en fantastisk start på tränarkarriären. Hon är nybliven proffstränare och håller till i den danska provinsen. De senaste tretton starterna har resulterat i nio vinster. Hon har 15 hästar i träning där ovan nämnda Sir Churchill är den med högst handicaptal. Att det här med all säkerhet handlar om en tränare som kan gå väldigt långt är helt klart och vi lär få se mycket mer av Lea Olsen i vinnarcirklarna runt om i Skandinavien de närmaste åren det lovar jag.

Oliver WIlson.png

Oliver Wilson red fyra vinnare för Leo Olsen i tisdags.

Sofia Presits rider i Tjeckien

Amatörryttaren Sofia Presits ska rida i en Fegentrilöpning i Karlovy Vary i Tjeckien nu på söndag, den 25 juli. I juni vann hon ett Fegentrilopp på den franska Oaksdagen i Chantilly. Här kan ni läsa vad hon sa efter den segern: Sofia Presits en vinnare på Chantillys storloppsdag

Sex nationer är inbjudna till loppet på söndag och loppet går över 1600 meter gräs. Sofia ska rida Monjuet som vunnit tre lopp på tio starter. Loppet ska ridas kl 16 och är lopp 5. Här finns en livestream för er som vill följa tävlingarna: https://dostihy.tv/.

Foto: SCOOPDYGA / Chouraqui Elliott
Sofia Presits 00192024-007-scoopdyga.jpg

Sofia Presits och Great Dream vinner i Chantilly. På söndag ska Sofia Presits representera Sverige i ett Fegentrilopp i Tjeckien.

Tidigare derbydeltagaren vann G1-lopp

Tribhuvan vann Grade 1-loppet United Nations på Monmouth Park i USA i lördags. Känns namnet igen? Tribhuvan startade i Svenskt Derby 2019 och blev då sjua. Senast som en häst som startat i Svenskt Derby vann ett Grade 1 var när Rossard segrade i Flower Bowl år 1984.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Derby 1235.jpg

Tribhuvan (gul/grön dress) leder fältet i 2019 års Svenskt Derby på väg in i stallkurvan.

Svenskuppfödd inbjuden till Saratoga Oaks Invitational

Jag bytte några ord med Niels Petersen på derbydagen och han berättade att Iron Butterfly som vann Norska 1000 Guineas har blivit inviterad till Saratoga Oaks Invitational (G3) i USA. Loppet har bara ridits två gånger tidigare och vanns förra året av Concrete Rose med Julien Leparoux i sadeln.

Man förstår att kretsen bakom hästen är lockade, det stora problemet är att samma dag rids Danskt Derby där Iron Butterfly är en av förhandsfavoriterna. Iron Butterfly är uppfödd av Rävdansens stuteri och det hade så klart varit enormt stort att en svenskuppfödd häst stå på startlinjen på Saratoga i augusti.

Foto: ©hesteguiden.com
Iron Butterfly_S3I4618 Använd.jpg

Iron Butterfly vann Norsk 1000 Guineas och är nu inbjuden till Saratoga Oaks Invitational (G3) i USA.

Es Raco i hästhimlen

En personlig favorit och en häst som det verkligen lyste om var sprintern Es Raco. Jag skulle säga att han var en av de vackraste hästar jag någonsin sett på en tävlingsbana. Han var väldigt speciell att se när man var på plats i ledvolten och visste verkligen vad han ville. Tyvärr skadade han sig illa under ett snabbjobb nyligen att han var tvungen att avlivas.

Jag nåddes också av det tragiska beskedet att Bearman, som avstannades i Svenskt Derby Consolation, drog på sig en allvarlig skada. Tränare Annika Sjökvist skriver på sin Facebooksida att skadan hade så dålig prognos att Bearman tyvärr fick somna in.

Foto: Erika Rasmussen
_R2_3246.jpg

Es Raco under morgonträningen på Meydan i Dubai.

Kick On vs King David i Swedish Open Mile

På söndag rids Lelles Legacy Swedish Open Mile på Bro Park, så här på förhand ser loppet ut att kunna stå mellan den Niels Petersen-tränade duon Kick On och King David. De var trea respektive fyra i Stockholms Stora Pris bakom Match Maker.

På Galopptips.se finns en presentation av de sju starthästarna.

Jag noterar i övrigt att Pistol gör comeback - efter nästan fyra års uppehåll. Han är nu i träning hos Madeleine Smith.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Kick On 4920.jpg

Kick On i vinnarcirkeln på Bro Park. På söndag möter han stallkamraten King David i Swedish Open Mile.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Penny o Stargaze 5989.jpg Penny o Stargaze 5989.jpg

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra." Läs mer

Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om höjdpunkterna från Stockholm Cup-dagen i söndags, några hästar (och tränare) att hålla ögonen på i framtiden och att tre svenska arabhästar reser till Nederländerna i helgen. Läs mer

Dominic 9596.jpg Dominic 9596.jpg

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar. Läs mer