Stroxx Carlras TOP

Stroxx Carlras besegrade hemmahoppet i Svenskt Derby

18 juli 2021 21:12

Efter en spårsnål och väl avvägd ritt signerad Nicolaj Stott lyckades Stroxx Carlras knipa en lika knapp som överraskade seger före hemmahoppet Wolfof Vancouver i Svenskt Derby 2021. Den bildsköne irlandsimporten tränas i Danmark av Rikke Rohbach Bonde och ägs av det storsatsande ägarparet Karen-Margrete och Cai Rasmussen i Stald Ras.

Från sitt utgångsläge närmast innerrailen fann Stroxx Carlras tidigt ett spårsnålt smygläge som sjua, samtidigt som Hey Brother (M Rodriguez) tidigt tog över ledningen från stallkamraten Wolfof Vancouver (J Johansen). Med bland de främsta fanns även Dominic (U Holmquist), Pusjkin (E Chaves) och storfavoriten No Short Cuts (J Neuroth).

En bit in på bortre lång med 1 000 meter kvar ökade No Short Cuts farten ute i spåren och fick genast svar av Wolfof Vancouver lite längre in i banan. Någon längd bakom ledarna smög Stroxx Carlras med fint och gled snart upp i ett fint slagläge som trea.

I utgången av slutsvängen fann Footstepsinthesand-sonen luckan mellan de båda täthästarna och började ganska snart utmana Wolfof Vancouver om spetspositionen. Den sistnämnde svarade starkt över hela upploppet och över de avslutande 200 meterna låg de båda treåringarna i stort sett jämsides. Stroxx Carlras hade emellertid marginalerna på sin sida i det avslutande galoppsprånget och säkrade den stora segern med en nos.

Nicolaj Stott har vunnit Dansk Derby tidigare, men tog här sin första seger i den svenska upplagan.

- Det är så stort som det kan bli, jag är nästan lite mållös. Stroxx Carlras är en stor häst och min plan från start var att låta honom galoppera in sig i loppet, sade Nicolaj.

För tränare Kikke Rohbach Bonde var detta tveklöst karriärens största seger.

- Det har knappt gått upp för mig att vi verkligen har vunnit. Min största oro på förhand var om han skulle gå in i startboxarna. När det väl var löst hoppades jag på en placering bland de fem främsta. Derbyt har hela tiden varit det stora målet för Stroxx Carlras, men i början på säsongen var vi lite osäkra på om han verkligen skulle stå den långa distansen, sade Rikke efter segern värd hela 1 245 000 kronor.

Karen-Margrete och Cai Rasmussen har ägt och fött upp otaliga galoppörer genom åren.

- Den här segern var en jätteöverraskning för oss. Nicolaj red perfekt och Rikke har gjort ett stort jobb med den här hästen, sade ägarparet, samtidigt som de tog emot den ståtliga derbypokalen i Jägersros vinnarcirkel.

Som vi nämnde gav det stora hemmahoppet Wolfof Vancouver vinnaren en riktig match över upploppet och var verkligen stor i nederlaget. Svenskuppfödde Crystal Keys (O Wilson), ytterligare en häst från Lennart Jr Reuterskiöld stall, avslutade stark och tog tredjeplatsen före Pusjkin (E Chaves). Storfavoriten No Short Cuts fick nöja sig med en femteplats.

Stroxx Carlras

Hemmaseger i Zawawi Cup

I fartfesten Zawawi Cup (L) var det som upplagt för en spännande duell mellan den norska stjärnan Duca Di Como och Nocentsinkentucky från hemmatränaren Fredrik Reuterskiöld. Men det blev aldrig någon riktig match. Nocentsinkentucky var nämligen en klass för sig och bärgade en lekande lätt viktoria under Valmir De Azeredo.

Det gick undan från start när spanske gästen El Guanche (Narvaez Bravo) svarade ut Duca Di Como (E Chaves) i kampen om spetspositionen i rusningen in mot kurvan. Någon längd bakom tätduon hittade Nocentsinkentucky ett närmast perfekt läge som trea.

Väl inne på upplopprakan gav Valmir marschorder ombord på Goldencents-sonen, samtidigt som Duca Di Como och senare även El Guanche började tappa fart. Segergreppet kopplades redan med 200 meter kvar och när den fyraårige fuxen skar mållinjen hade övertaget drygats ut med tre övertygande längder.

Fredrik Reuterskiöld har tagit otaliga storloppssegrar genom åren, inte mins tre svenska Derbyn. Men detta var helt klart den största triumfen sedan han återetablerade sin tränarrörelse på Jägersro i vintras.

- Det är den här hästen som har fått mig att gå upp och jobba på morgnarna och det känns väldigt kul att han kunde leverera en dag som idag. Jag hade på känn att jag hade den bästa hästen i fältet men mycket kan så klart hända i ett lopp över 1 200 meter, sade Fredrik i vinnarcirkeln efter segern.

- Jag såg att det gick väldigt fort från start så Valmir gjorde helt rätt i att spara lite på krutet. Vi får se vad vi gör härnäst för det finns ju inte så många större sprintlopp på dirt. Det hade varit kul att testa Nocentsinkentucky utanför Skandinavien, jag tror att han är så pass bra, fortsatte en nöjd tränare.

Bengt Thomasson i Mec-Com Klippan, som inte bara äger utan har även fött upp Nocentsinkentucky tillsammans med Hedberg Hall Inc i USA, hade all anledning att vara nöjd med både häst samt den generösa segerchecken på 500 000 kronor.

- Det var fantastiskt att se hur hästen tog över ledningen i början av upploppet, sade Bengt.

Nocentsinkentucky

No Nay Naughty fångade in ledaren

Reunion Island spårade länge i över de 1 200 meterna i ITM Derby Day Sprint. Men strax före mållinjen kunde han inte längre freda sig mot No Nay Naughty med Per-Anders Gråberg i stigbyglarna. Nina Lensviks adept tog därmed sin andra raka seger och den tredje i karriären.

Trots ett utvändigt startspår sökte No Nay Naughty sig tidigt fram i draget strax bakom ledande Reunion Island (E Chaves). Från den positionen kunde Per-Anders Gråberg bara sitta och vänta på att sätta in slutstöten.

Reunion Island kämpade tappert och höll bra fart över hela upploppsrakan, men med 100 meter kvar kunde han inte längre freda sig mot No Nay Naughty, som säkrade förstapriset värt goda 207 500 kronor med en hals.

- No Nay Naughty är en liten fin märr med mycket fart i kroppen. Hon gör allt jag ber henne om och mer därtill. Min förhoppning var att Reunion Island skulle dra ifrån och därför valde jag att trycka till lite från start. Den här hästen har säkert en ljus framtid, speciellt över kort distans, sade Per-Anders Gråberg.

Nina Lindberg Lensvik, som redan hade hunnit göra ett besök i vinnarcirkeln, var så klart nöjd efter den fina seger.

- Det känns skönt att hästarna levererar när det gäller. No Nay Naughty hade visserligen ett jobbigt startspår men jag trodde på min häst. Hon kommer att bli bättre med gräs under hovarna, speciellt när banan blir åt det mjukare hållet. Det är inte omöjligt att vi testar henne utomlands senare i år, sade Nina om No Nay Never-dottern som ägs av 360 North Horse Racing.

No Ney Naughty

Noble Justice dominerade i Malmö Stads Pris

Noble Justice från Niels Petersens stall visade hög klass i Malmö Stads Pris, tidigare Sofierolöpning. Med Carlos Lopez vid tyglarna tog USA-importen genast hand om ledningen och släppte sedan ingen över bron i den 1 730 meter långa uppgörelsen.

Noble Justice fick en perfekt start och hade inga problem att ta hand om ledningen före Bolivar Roads (M Rodriguez) i ingången till första sväng. Därefter skruvade Noble Mission-sonen upp farten med 800 meter kvar och svängde in på upploppet i en klar ledning.

Redirect (M Smith) avslutade plusbetonat över de sista 200 meterna, men lyckades aldrig fånga Noble Justice som bärgade karriärens fjärde seger med en säker längd. Därefter var det hela åtta längder ner till trean Dust Devil (E Chaves).

- Noble Justice är en fin och riktigt stark häst. Det blev en väldigt lätt seger idag och jag hade mycket att åka med, konstaterade Carlos Lopez.

Noble Mission-sonen ägs av Stall Trick or Treat och kan nu stoltsera med fyra fullträffar på sex försök.

- Den här hästen vill ha ett högt tempo och är inte helt lätt att rida, men Carlos gjorde det bra. Vi hade egentligen planer på Derbyt men vi valde det säkra alternativet före det osäkra och det var nog ett klokt val. Norskt Derby finns dock fortfarande på schemat, sade Niels Petersen om USA-importen.

Noble Justice

Laguna Seca tog hem Derby Consolation

Francisco Castro-tränade Laguna Seca har alltid haft siktet inställt på de stora årgångsloppen. Men resan de senaste månaderna har inte varit helt spikrak. I tröstlöpningen Paddys Svenskt Derby Consolation visade irlandsimporten lite av sin kapacitet tillsammans med Elione Chaves.

Elione red till från start och placerade Laguna Seca strax utvändigt om ledande Helmut (C Lopez). De båda hästarna lämnade sedan resten av fältet bakom sig i ingången till sista sväng.

Vid upploppets början låg de båda hästarna i stort sett sida vid sida. Men över de sista 100 meterna tvingades Helmut kapitulera och Laguna Seca kunde säkra karriärens tredje seger med en knapp längd.

- Vi har alltid haft förväntningar på Laguna Seca och han har visat sig vara en kapabel stayer. Tyvärr kom han lite snett på det i matchningen fram mot Derbyt, så vi tog beslutet att starta honom i Consolation. Det här är en ganska sent utvecklad häst som kan bli bättre till nästa år, sade Francisco Castro.

Laguna Seca ägs av Mac Racing, Familjen Ragnarsson och Nils Otto Bernerup.

- Laguna Seca är en bra häst. Får han bara lite tid på sig så ska det säkert bli ordning på honom. Han har Hurricane-löpning senare i höst och nästa år testar vi nog honom på gräset, sade Paul Jarlsbo i Mac Racing.

Laguna Seca

Nouvelle Lune fick revansch

2019 års Oaksvinnare Nouvelle Lune var först i mål i fjolårets upplaga av Margareta Wettermarks Minneslöpning. Men efter en protest blev hon nedflyttad till andraplatsen bakom Queen Rouge. I år var det inget snack om vem som var starkast i den 1 730 meter långa stolöpningen. När Jan-Erik Neuroth bad om mer över de sista 200 meterna drygade stall Perlens sto ut till en lätt seger.

Jan-Erik Neuroth sände genast fram Nouvelle Lune utvändigt om ledande Hot Bagatelle (J Johansen). De båda hästarna öppnade därefter upp en liten lucka till det resterande fältet i ingången till sista sväng.

Hot Bagatelle fortsatte att svara fram till en bit in på upploppsrakan, då hon till slut fick se sig besegrad av Nouvelle Lune, som enkelt kopplade segergreppet och säkrade den översta pallplaceringen med tre längder före gott avslutande Marta (E Chaves).

- Nouvelle Lune är en helt fantastiskt häst och idag stämde allt för henne. Jag försökte ge henne en liten pust genom svängen och tänkte att om det är någon häst i fältet som skulle ta mig hela vägen så var det hon, sade Jan-Erik Neuroth.

Den femåriga Sea The Moon-dottern gör sin sista säsong på kapplöpningsbanan.

- Nouvelle Lune såg stark ut hela vägen och avslutade riktigt fint. Det syntes tydligt att hon trivdes med förutsättningarna idag. Nu återstår det ytterligare några lopp för henne, bland annat på Bro Park, sedan blir det avelsboxen i höst, meddelade Wido Neuroth.

Nouvelle Lune

Jet Action slog klorna i Gold Tyranny

Wikingtryck Derby Day Summer Cup över derbydistansen 2 400 meter utmynnade i en jämn duell mellan Gold Tyranny och Jet Action. Den förstnämnde såg ut att ha skaffat sig ett litet grepp mitt på upploppsrakan, men tvingades kapitulera mot Wido Neuroths adept i de avslutande sprången.

Under Jan-Erik Neuroth spenderade Jet Action större delen av resan som invändig fyra ett par längder bakom ledande Who’s The Boss (U Holmquist). När sedan Gold Tyranny (J Johansen) hastigt tog över kommandot och skruvade upp tempot i slutet av bortre lång fick Camelot-sonen fritt spelrum och tog upp jakten.

Vid upploppets början hade Gold Tyranny fortfarande ett klart grepp, men Jet Action jobbade målmedvetet in försprånget och strax före mållinjen betvingade han sin värsta antagonist med en halv längd.

Jet Action, som var god tvåa i Norskt Derby förra året, ägs liksom Nouvelle Lune av Stall Perlen.

- Jet Action har blivit klart starkare sedan vi kastrerade honom och jag visste att han hade toppform. Han såg dessutom ut att trivas på dagens bana, som påminner en hel del om den hästen tränar på dagligen. Jet Action är anmäld till Stockholm Cup senare i år, sade Wido Neuroth.

jetaction3902.jpg

Plantstepsdream gav sig aldrig i spets

Lennart Jr Reuterskiöld kunde räkna in en fin dubbel i Hellges Glasmästeri Malmö Sommarhandicap. Plantstepsdream tog genast hand om taktpinnen under Martin Rodriguez och visade härlig löpskalle genom att svara ut stallkamraten Stormy Ocean över upploppsrakan.

Från sitt utvändiga startspår laddade Plantstepsdream rejält från start och lyckades överflygla We Got The Boss (Hagelund-Holm) i kampen om spetspositionen. Därefter fick Planteur-sonen bestämma i sitt eget tempo över bortre lång innan Stormy Ocean avancerade fram och gjorde honom sällskap genom svängen.

Sedan utkämpade de båda stallkamraterna en jämn kamp över hela upploppsrakan. Närmast railen närmade sig även Beach Road One (Tapia Dalbark), men Plantstepsdream bara fortsatte att ånga på och vägrade att släppa ifrån sig greppet. När femåringen skar mållinjen var Stormy Ocean bara en nos bakom som tvåa.

- När Stormy Ocean närmade sig sista biten blev det riktigt tufft. Men min häst var stark och stannade aldrig, sade Martin Rodriguez.

Stall Deauville äger Plantstepsdream som är uppfödd av Berit Alfredsson.

- Båda mina hästar svarade för starka insatser idag. Plantstepdream driftade ut lite i banan över upploppet och släppte fram en häst invändigt om sig. Men han var seg och gjorde som alltid ett bra lopp, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Plantstepsdream

Polsk seger i President Of The U.A.E. Cup

Polske tränaren Michal Borkowski sadlade ut en stark duo i Listed-löpningen President Of The U.A.E. Cup för de arabiska fullbloden. Rasmy Al Khalediah visade sig vara klart starkast över de 1 730 meterna och bärgade en lekande lätt seger under Per-Anders Gråberg.

Från en position som trea bakom ledande Djelano (M Holmberg) och stallkamraten Mayar Al Khalediah (E Chaves) ökade Rasmy Al Khalediah farten över bortre lång, smet fram invändigt om ledaren före slutsvängen och därefter var saken klar. Gråberg kunde bara sitta och finåka över upploppsrakan.

- En väldigt fin häst som gjorde det mesta själv. Dessutom fick vi en riktigt bra resa och vi tjänade säkert någon meter på att gå invändigt. Jag behövde inte pressa honom över upploppet, sade Gråberg.

Fem längder bakom vinnaren betvingade Ayman (C Lopez) sin stallkamrat Djelano i kampen om andraplatsen.

Vinnande Rasmy Al Khalediah ägs av Polska AKF sp Z.O.O. och tog karriärens femte seger i sjunde starten.

Rasmy Al Khalediah

Stark debut efter tung resa

One Rocketman från Nina Lensviks stall svarade för en klockren debut i Mec Com Group Juvenile för den yngsta årgången. Trots en relativt tuff resa ute i spåren lyckades irlandsimporten betvinga sina fem konkurrenter i den 1 200 meter långa uppgörelsen.

Från sitt utvändiga startspår tvingades One Rocketman gå den tunga vägen utvändigt om trion Stargaze (E Chavez), Appelaia (F Janetzky) och Camacha (O Wilson) genom kurvan. Men redan vid upploppets början hade Gleneagles-sonen skaffat sig ett litet grepp som han sedan drygade ut över de avslutande 150 meterna.

- En jättefin tvååring som fortfarande har en del att lära sig. Han blev lite grön på upploppet men sträckte på sig när konkurrenterna närmade sig. Jag hoppades att någon av de invändiga hästarna skulle ge sig över bortre lång. Nu blev det inte så och vi fick gå den tunga vägen i fjärdespår, sade Per-Anders Gråberg.

Nina Lensvik tränar hingsten åt 360 North Horse Racing.

- One Rocketman är en klassig häst som vi inte har behövt pressa i träning. Det här var egentligen bara ett preplopp inför en större uppgift på den danska Derbydagen om tre veckor, sade Nina Lensvik.

Två bakom vinnaren avslutade Ode To My Mother (U Holmquist) fint och knep andraplatsen före Stargaze.

One Rocketman

Perfekt upplägg för Castashadow och Elin

En lång tävlingsdag avslutades med Kronprinsens Husarregementes Memorial, en amatörlöpning som alltid rids på Jägersros Derbydag. Elin Ahlin serverade Castashadow en väl avvägd och spårsnål resa över de 2 400 meterna. Väl inne på upploppsrakan var den Kahlil De Burca-tränade fyraåringen ensam på banan.

Castashadow låg länge placerad mitt i fältet samtidigt som Tiger’s Carlras (Charlotta Ericsson) drog upp farten i sällskap med Harry (Lucas Olsen). När sedan Bearfoot (Hanna Nimåker) resolut avancerade fram och tog över kommandot i ingången till sista sväng började även Castashadow vakna till liv.

Harbour Watch-sonen hade fortfarande några längder fram till ledaren i utgången av slutsvängen, men när Bearfoot började mattas med 200 meter kvar susade englandsimporten enkelt förbi och bärgade segern med sju överlägsna längder.

- Upplägget blev helt perfekt. Vi fick en drömresa invändigt och sedan var det väldigt enkelt till slut, konstaterade Elin.

Mariano Commercial Ltd äger englandsimporten.

Castashadow

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sanary (e. Invincible Spirit) började året med formtal 87 och är nu uppe i 94. Han och ridande Per-Anders Gråberg gav inte favoriten Sandtastic någon chans i Benny Jensen Memorial och segern blev enkel.

Tränare Nina Lindberg Lensvik berättade efteråt att han är i sin bästa form någonsin. 360 North Horse Racing äger. Teamet hade också framgångar i Stutteri Hjortebo Produce Stakes med 100 000 DKK till vinnaren. De var tvåa med Eternity Tree med Per-Anders Gråberg och trea med Tiny Dancer och Annie Nilsson Lindahl. Johanna Åberg tränar och deläger Jesse The Body (e. Eishin Dunkirk) tillsammans med Ramonia Gård AB som vann knappt före Hawthorn. Tor Harry Sigfridsson är uppfödare.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
WV1DvPZw Sanary.jpeg
26 juli 2021 | Notis Niklas Lovén skadad

Londonia och Niklas Lovén föll vid det näst sista hindret i steeplechaselöpningen på Bro Park i söndags. Niklas fördes till Danderyds sjukhus med smärtor i nacken och vid röntgen konstaterades att han har fått frakturer på en nackkota.

– Båda vingarna i den andra nackkotan är skadade, men det är inga ligamentsskador och jag fick precis besked om att jag slapp operation. Förhoppningsvis får jag resa hem imorgon med bil eller sjuktransport, berättar Niklas Lovén från sjukhuset.

Han är vid gott mod trots skadan och berättar att läkarna kommer göra en ny röntgen om två veckor.

Londonia var snabbt uppe på benen igen och har inte åtdragit sig några skador.

DSC_0469.jpg DSC_0469.jpg

Härlig fest på söndag eftermiddag tillsammans med 1.6 miljonerklubben på Jägersro Galopp! Publikplats utomhus och restaurangen kommer att vara öppet för ett begränsat antal personer i samband med galopptävlingarna söndagen 1 augusti. Entrén öppnar kl. 11.15. Första start är klockan 11:50 och förbokning av plats i restaurangen eller på publikområdet är obligatorisk. Varmt välkomna! Läs mer