Espen Hill och Madeleine Smith

Espen Hill och Madeleine Smith tog bejublad hemmaseger i Stockholm Cup

17 september 2023 19:05

”Come on baby, it’s you and me now.” När fältet i Stockholm Cup International svängde in på det långa upploppet fick Espen Hill den sista uppmaningen av Madeleine Smith.

Där fanns Benny Anderssons Ayani, där fanns Hard One to Please och Frankie Dettori, den franska stjärnan Big Call, fjolårstvåan Outbox.

Men i huvudrollen svenskfödde Espen Hill (Katarina Jakobson är uppfödare), med sin tränare Madeleine Smith på ryggen. 50 meter från mål var segern klar och efteråt visste hon inte riktigt vad hon skulle säga.

– Det går inte att sätta ord på det här. Det blir bara ett jihoooo!

Espen Hill och ”Malle” Smith var publikfavoriten. Efter ett perfekt lopp strax bakom täthästarna klev Espen och ”Malle” in i handlingen och jublet steg på Bro Park.

– Jag visste inte att vi hade så många fans, det här är otroligt stort för mig. Ja, det största som hänt mig i galoppsporten.

Outbox med Hollie Doyle drog hårt i ledningen, Big Call smög med bakom ledaren medan både Ayani och Hard One to Please tröttnade. Men inte Espen Hill.

– Jag fick tidigt lära mig att rida till mållinjen och en meter till. Jag ville verkligen inte slarva bort det här.

Espen Hill mål

Madeleine Smith har kämpat i många år inom galoppsporten, hon har hunnit bli 55 år och är unik som både tränare och jockey till vinnaren. Espen Hill är, precis som ”Malle” unik. Han är kommer alltid sent till banan, ska ha det lite på sina villkor – men ”Malle” och Espen är ett team som trivs tillsammans och ”Malle” vet precis hur Espen Hill vill ha det. Nu tog de sitt livs största seger tillsammans.

– Jag åkte bara med, berömmer ”Malle” och klappar om sin stjärna. Jag har en fantastisk häst som gjorde jobbet åt mig. Jag är bara så tacksam att få ta hand om en så fin häst. Och sen har jag ett fantastiskt team bakom mig.

Madeleine Smith kunde knappt sluta prata efter den omtumlande seger. I det fjärde försöket kom den efterlängtade vinsten i hemmabanans största lopp.

Frankie Dettori då?

Han avslutade dagen med att vinna med Takeko i sitt absolut sista lopp i Sverige.

Och därmed fick publiken jubla åt hans klassiska segergest: ”Flying dismount”.

Succén var total på Bro Park.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023 i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023

Det är en stor bedrift att vinna en sådan här internationell jockeyturnering en gång, men att göra det två gånger på två försök är otroligt bra gjort. Det är precis vad Ulrika Holmquist lyckades med när hon under söndagen presterade imponerande insatser i sadeln i den kvinnliga jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jocketas på Hipódromo de la Zarzuela i Madrid. Läs mer

St Leger Göteborg St Leger Göteborg

25 september 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Näringslivsdag på Bro Park, en klassisk säsongsfinal på Göteborg Galopp och flera storlopp i Norge. Det händer mycket spännande i den skandinaviska galoppsporten denna vecka. Till det kan läggas Prix de l'Arc de Triomphe, som avgörs i Paris på söndag. Läs mer

Zidane TOP Zidane TOP

Zidane före Wakaba. Tränare Lennart Jr Reuterskiöld bokförde en fin stalldubbel när tvååringarna gjorde upp i Jägersro-upplagan av Jockeyklubbens Auktionslöpning på söndagen. Miss Wintown från Niels Petersens stall bekräftade än en gång att hon stortrivs på Malmö-ovalen efter en sylvass segerspurt i Rosengårdlöpning. Läs mer