Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Elva vinnare i olika gångarter på Sävefältet

1 september 2014

Göteborg Galopp bjöd på ett extra generöst program i söndags med sammalagt elva uppgörelser. Nio ordinarie löpningar för galoppörer och två bonuslopp för travare. De sistnämnda arrangerades i samarbete med Åbytravet. Danska stoet Imaginenowar visade än en gång att hon stortrivs på Göteborgs gräsbana genom att ta hem rubriklöpningen Adalöpning under Martin Rodriguez.

Imaginenowar

Hanne Bechmann-tränade Imaginenowar är ett sto som verkar trivas osedvanligt bra på Göteborgs gräsoval. Nu kunde skimmelstoet lägga ytterligare 87 500 kronor till sitt växande vinstkonto efter en klockren prestation i huvuduppgörelsen Adalöpning (V4-2).

Med behagliga 53 kilo på ryggen inklusive Martin Rodriguez tog Pistacho-dottern rygg på snabbstartande Marmala (P-A Gråberg), övertog kommandot vid 400 meterspålen och visade sedan riktigt fin attityd genom att reglera sina tio konkurrenter fram till mållinjen.

- Imaginenowar verkar trivas bäst med att springa i vänstervarv. Hon fick tyvärr en lättare skada i våras och kom igång lite sent, men vann ju ett lopp på Göteborg Galopp tidigare i år. Framöver har vi att välja mellan Nordic Champion Mile på Täby Galopp eller ett lopp på Klampenborg, sade Hanne Bechmann om stoet som ägs av LSC Stable, S Nielsen och L Stewart.

Imaginenowar, uppfödd i Danmark av Bechmann Racing, var faktiskt den minst spelade hästen i fältet och betalade ett vinnarodds på glada 18,55. Två längder bakom vinnaren gjorde hemmahästen Forward Planning (O Wilson) det bra som trea före norska Sweety (F Olsson).

Saving Kenny starkast i trio

Endast tre hästar återstod i söndagens inledande klass 2-sprint efter lika många strykningar. Roy Arne Kvislas tidigare unghästsstjärna Saving Kenny, spelades till klar favorit och hade inga problem att infria de högt ställda förväntningarna på den tungsprunga gräsbanan.

Saving Kenny

Per-Anders Gråberg styrde ut irlandsimporten närmast publikplats vid upploppets början, tog ganska snart över taktpinnen från Monkey Bar Flies (C Lopez) och avgjorde den 1 300 meter långa uppgörelsen med två lätta längder.

- Saving Kenny är en sprinter som befinner sig strax under eliten. Två raka segrar har förhoppningsvis gett honom bättre själförtroende och närmast gör vi ett försök i Täby Open Sprint, sade Roy Arne Kvisla om den nu fyraårige Footstepsinthesand-sonen, som ägs av Stall Saving.

Bakom Saving Kenny tog IKC Dragon Heart (S Karlsson) sig förbi Monkey Bar Flies i kampen om andraplatsen.

Daydream Believer fångade Cultural Desert

Cultural Desert (M Rodriguez) spårade i stort sett varje meter av V4-3, en klass 3-handicap över 1 600 meter. Men i det allra sista galoppsprånget fick han sträcka vapen mot Daydream Believer från Cathrine Witsö Slettemarks stall i Norge.

Daydream Believer

Från det yttersta startspåret parkerade Carlos Lopez Special Quest-sonen en bra bit ner i det tretton hästar starka startfältet, aviserade attack i spåren vid upploppets början och efter en plusbetonad spurt knep Daydream Believer den översta pallplatsen med en halv längd.

Cathrine Witsö Slettemark har ett riktigt fint facit på Göteborg Galopp i år. Förra tävlingsdagen tog hon en fin dubbel.

- Det här var första gången Daydream Believer startade på Göteborg Galopp. Vi har nämligen haft en hel del bra löpningar för honom hemma på Övrevoll. Men det blir säkert fler Sverigeresor framöver, sade tränaren om den danskfödde hingsten som ägs av Stall Impulse.

Den dansk-norska kombinationen Imaginenowar-Daydream Believer gav ett LunchDubbel-odds på friska 412 gånger pengarna.

Rätt spårval gynnade Bosun’s Whistle

Bosun’s Whistle hette lösningen i V4-omgångens avslutande kraftprov Hedin Bil i Göteborg Cup över fullvuxna 2 400 meter. Fyraåringen i träning hos Annika Delinder i skånska Trelleborg fick ett liknande löpningsförlopp som Daydream Believer i V4-3.

Bosuns Whistle

När Vivaldi (I Serry) dragit klart i spets styrde Jan-Erik Neuroth ut Bosun’s Whistle längst ut i banan, tände på spurtkrutet, varpå Bosun’s Watch svarade med att accelerera ifrån till en relativt säker seger före High Heeled Honey (O Wilson) och Bacchus The Grape (F Janetzky).

- Jag försökte rida Bosun’s Whistle där banan var som bäst och han verkade trivas med det, konstaterade Jan-Erik Neuroth.

Annika Delinder äger själv Bosun’s Whistle, som betalade oddset 13,80 i sin andra seger för året.

- Bosun’s Whistle har inte riktigt fått till det vid sina senaste starter på Jägersro. Men han trivs på gräs och när upploppet är långt, sade Annika Delinder.

Rätt V4-rad betalade 16 731 kronor fördelat på 57 rader.

Spets och slut för Hat Parade

Efter åttondeplatser i såväl Svenskt Derby som Norsk Derby Trial hade Johan Reuterskiöld-tränade Hat Parade en något enklare uppgift i V5-omgångens inledande treårslöpning.

Hat Parade

Med toppvikten 62 kilo på ryggen visade USA-importen riktigt fin styrka över de 2 400 meterna. Under Shane Karlsson tog fuxen genast hand om ledningen och spårade därefter hela vägen fram till mållinjen.

Hat Parade ägs av Inge Knutsson i IKC Racing, som gjort en generös satsning på galoppsporten de senaste åren.

- Hat Parade verkar vara en urstark stayer, som fick en ostörd resa i ledningen idag. Han är dessutom begåvad med en riktigt fin vinnarskalle och har vunnit med nos i tidigare starter, sade Inge, som dagen till ära hade sin far med sig i vinnarcirkeln.

Endast en halv längd bakom vinnaren bärgade svenskfödde Tam O’Final (De Oliveira) andraplatsen före Jungleland (P-A Gråberg).

Pavement bärgade åtråvärd bonus

Två hästar dominerade söndagens tvåårslöpning och kämpade i stort sett sida vid sida fram till mållinjen.

Pavement

Dansktränade Sir Danzbo (M Robaldo) tog hand om ledningen från start, fick ganska snart sällskap av debuterande Pavement, som tillsammans med en formstark Rafael Schistl övertog kommandot i de avslutande galoppsprången och avgjorde den 1 400 meter långa uppgörelsen med ett huvud.

Förstapriset i löpningen var värt 30 000 kronor. Men därutöver kunde tränare Francisco Castro och ägare Mac Racing glädja sig åt en RacingPost-bonus på generösa 10 000 Pund.

- Med tanke på att Pavement aldrig startat på banan tidigare tycker jag hon skötte sig riktigt bra. Pivotal-hästar brukar vara ganska sena, så jag tror att hon kommer att bli ännu bättre som treåring, sade Francisco Castro.

- Men idag var det främst RacingPost-bonusen som hägrade och vi är naturligtvis mycket nöjda. Senare i år kan vi få se Pavement i Skånelandlöpning och Vinterfavoriternas Pris, fortsatte jägersrotränaren.

Ny seger SM-vinnaren

Hanna Mårtensson har all anledning att vara belåten med den gångna veckan. Stärkt av segern med Molamento i SM för amatörryttare i torsdags kväll lotsade hon Zaphir till en snygg seger i söndagens amatörhandicap.

Zaphir

Efter en liten avvaktande inledning sände Hanna ut Lena Natt och Dags adept i spåren vid upploppets början och tog upp jakten på länge ledande Indian Flyer (Yasmine Nilsson). Med 200 meter kvar var ledaren infångad och i slutvinjetten hade sjuåringen inga problem att hålla undan för Velldone (Josephine Kelly).

- Det löste sig bra idag. Zaphir låg med fint från start och gick när han skulle, summerade Hanna, som alltmer framstår som ett lovande lärlingsämne.

Hemmaekipage cashade in i Ramonia Arabian Cup

Det går sällan en tävlingsdag på Göteborg Galopp utan minst en hemmaseger. Den här gången var det W Catchcash som fick ta emot publikens applåder efter en stark insats i Ramonia Arabian Cup (V5-4).

W Catchcash

Fyraårige W Catchcash tränas av Bodil Blomqvist och i vanlig ordning var det dottern Anna Pilroth som satt bakom tyglarna.

- W Catchcash är mammas lilla ögonsten. Vi har själva fött upp honom och bestämde oss för att skicka mamman till en fransk hingst med tanke på att kvaliteten på de svenska arabgaloppörerna har blivit allt bättre de senaste åren. Jag blev glad när jag såg dagens banan för jag vet att W Catchcash går på tungt, sade Anna.

W Catchcash besegrade Murjaan (De Oliveira) med tre komfortabla längder och kan nu stoltsera med två viktorior på fem försök. Favoritspelade Labwah (P Gråberg) fick nöja sig med en femteplats.

Maya tog efterlängtad seger

En lång tävlingsdag avslutades med en maidenlöpning över 1 600 meter. Too Frisky (L Rios) anförde fram till upploppets början då han tvingades lämna över taktpinnen till innerspårens Hidden Sensation (M Rodriguez) och Lothiania (M Santos).

Maya

Men starkast över de avslutande 200 meterna var fyraåriga Maya. Under Jacob Johansen kom Dustoori-dottern flygande längst ut i banan och spräckte till slut sin segernolla i komfortabel stil.

Tränare Elin Borén äger Maya tillsammans med Josephine Kelly, som var på plats och tog emot sin häst i vinnarcirkeln.

- Maya tränades tidigare av Tommy Gustafsson och jag red henne mycket i träning som tvååring. När vi blev erbjudna att köpa henne så slog vi till. Det här är en häst som växt mycket och det tog ju en stund innan första segern satt där. Maya trivs bäst på gräs och går inte många steg på dirt, sade Josephine.

Söndagens dagsomsättning uppgick till 3 329 280 kronor. Till hästägarna delades det totalt ut 633 700 kronor.

Överlägsna vinnare i travloppen

Som nämndes i ingressen avgjordes även två travlopp på banan den här mulna söndagen. En populär tradition som återupptagits efter ett par års uppehåll.

GG trav

Sulkyloppet fick en smått överlägsen vinnare i favoritspelade Westline, tränad och körd av Bo Falsig. Fyraåringens kilometertid landade på 1.26,4 och till tvåan Rydens Haro skilde det många längder.

I Montéloppet gjorde hela fjorton ekipage upp över grunddistansen 2 140 meter. Sex hästar diskvalificerades för galopp på det ovanliga underlaget. Men en häst som höll sig till rätt gångart var Yankee Flair, som Iina Aho lotsade till en lätt seger före Ojos Del Salado (S Langmarker) på kilometertiden 1.20,4. Sjuåringen tränas av Iinas pappa Mikko Aho.

> Se fler bilder från tävlingsdagen på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jägersro Jägersro

27 mars 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

På hemmaplan har galoppsporten tävlingsuppehåll fram till den 12 april. I väntan på vårpremiären går det att se internationell galoppsport på ATG.se hela veckan lång. Läs mer

Wildfire TOP Wildfire TOP

Alice Elmerskog hade inte riktigt marginalerna på sin sida under fjolåret. Men med 27 hästar på träningslistan har Bro-tränaren goda förutsättningar att förbättra resultatet i år. Målet är två miljoner i insprungna pengar. Läs mer

Race 5 - for Erika-4908 Race 5 - for Erika-4908

Fyra skandinaviska hästar var ute på Meydan när den åttonde dagen under Dubai World Cup Carnival arrangerades i fint väder. Samtliga gjorde vad de kunde och blev placerade. De två svenskuppfödda stona Ascot Brass och Iron Butterfly gjorde strålande insatser i Grupp 2-loppet Balanchine. William Buick tog också två segrar. Läs mer