Foto: Mia Nilsson/Svensk Galopp
publik-27

50 000 personer firade Sveriges nationaldag på Gärder med att njuta av galoppsport, musik samt god mat och dryck. I sommar finns chansen att ta del av galoppfester runt om i Sverige.

Efter succén – här är sommarens alla galoppfester

7 juni 2024 16:48

Nationaldagsgaloppen på Gärdet slutade med succé. 50 000 besökare fick ta del av oförglömliga minnen på den tillfälliga galoppbanan i centrala Stockholm. I sommar finns det ny chans att njuta av sporten då sex stora galoppfester arrangeras på landets galoppbanor. – Det här är den bästa tiden att uppleva galoppsporten på plats, säger galopprofilen Anna Thelander.

För 10:e året arrangerade Svensk Galopp Nationaldagsgaloppen på Gärdet under torsdagen och vilken succé det blev.

50 000 besökare var på plats och fick chansen att se flera spännande lopp. Festen invigdes av talmannen Andreas Norlén, artisten Klara Hammarström sjöng Sveriges nationalsång och Mange Schmidt såg till att hela Gärdet gungade.

Dagens första vinnare var Double UX tillsammans med jockeyn Anna Pilroth. Double UX vann även detta lopp ifjol.

– Hästen har utvecklats på alla sätt i år och det är en riktig glädje att ha honom i stallet, sa tränaren Tobias Hellgren efter vinsten.

Amatörtränaren Sophia Andersson fick se sin ögonsten Mali vinna dagens andra lopp efter en jämn upploppsstrid.

- Elione Chaves är en skicklig jockey och gav Mali ett riktigt bra lopp. Det känns fantastiskt att få vinna lopp en dag som denna, sa tränaren Sophia Andersson.

Med på Gärdet var även familjens åsna Smasher som fick hälsa på Nationaldagspubliken.

Tränaren tog första segern

För tränaren Anna-Karin Edström Lundemo blev det en dag hon aldrig kommer glömma. Hennes häst Tatum och jockeyn Angelica Berg fixade Anna-Karins första seger som tränare.

Från Polen kom Wasmy Al Khalediah och krossade motståndet i dagens största lopp; Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup. Efter segern konstaterade den rutinerade toppjockeyn Per Anders Gråberg att det är något alldeles extra att få vinna inför Nationaldagspubliken.

Sist men inte minst – succéduon Ulrika Holmquist och Sir Walter som vann på Nationaldagsgaloppen för tredje gången. Tidigare har de segrat tillsammans 2019 och 2023. Och det här stallet går inte att missa då de alla är klädda i knallrosa kläder.

– Både Sir Walter och Ulrika är fantastiska. Helt otroligt att de gör det igen, sa tränaren Susanne Sivrup-Rosenqvist efter framgången.

Foto: Mia Nilsson/Svensk Galopp
sir walter-2

Jockeyn Ulrika Holmquist vann med Sir Walter på Nationaldagsgaloppen för tredje gången.

Bästa året

Under hela dagen guidades Nationaldagsbesökarna av galopprofilen och konferenciern Anna Thelander. Vi når henne dagen efter festen och hon är både rörd och nöjd över hur bra dagen blev.

– Jag är stolt och glad över att vi får arrangera det här. Det är otroligt. Att få uppleva galoppen på så här nära håll är sällsynt, vi tar galoppsporten in till hjärtat av Stockholm. Jag och projektledaren Linda Persson konstaterade att det här är det bästa året någonsin, säger hon och fortsätter:

– Man märker även att det betyder mycket för vinnaren att få vinna den här dagen. Alla människor applåderar när de rider förbi och det är verkligen folk runt hela banan. Det är en otrolig känsla för oss i publiken, men även för jockeys och hästarna. Jag hoppas och tror att det här lockar ny publik till våra arrangemang i sommar. Just att få uppleva gemenskapen och närheten som galoppen erbjuder, säger hon.

Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
NDG 2024 Del 1-187

Anna Thelander var dagens konferencier på Gärdet. Här intervjuas Noah Ahlberg som vann ponnylopp 1 Jockeyklubben Nationaldagscup med sin ponny Trix W.

Nu drar sommarens galoppfester igång

Sommarens galoppfester har bara börjat – i sommar arrangeras flera stora tävlingsdagar runt om i landet. Nästa anhalt är Bro Park på söndag när Stockholms Stora Pris ska avgöras. För dig som scannade in en fribiljett i Svensk Galopps tält under Nationaldagen och fick en fribiljett till sommarens galopptävlingar är det ett utmärkt tillfälle att passa på och använda den biljetten till någon av tävlingsdagarna.

Vad är det som är så bra med galoppen på sommaren?

– Det här är den bästa tiden att uppleva galoppen på plats. Du kan komma nära hästarna, träffa dina vänner, hänga ute, äta gott och uppleva hästarna på nära håll. Du kan även spela på galopp och har du inte spelat tidigare kan du lära dig med hjälp av våra spelvärdar som finns på plats. Och även lära känna nya människor, galoppen är inkluderande, säger hon.

Här är sommarens galoppfester

Stockholms Stora Pris
9 juni på Bro Park i Upplands-Bro

Svensk Grand National
15 juni vid Strömsholms slott

Hästsportens dag med trav & galopp
18 juni på Bro Park i Upplands-Bro

Svenskt Derby
14 juli på Jägersro Galopp i Malmö

Familjedag & Göteborgs Stora Pris
11 augusti på Göteborg Galopp

ATG Hästarnas Mästare
23 augusti på Jägersro Galopp i Malmö

Här är sommarens galoppfester

Stockholms Stora Pris
9 juni på Bro Park i Upplands-Bro

Svensk Grand National
15 juni vid Strömsholms slott

Hästsportens dag med trav & galopp
18 juni på Bro Park i Upplands-Bro

Svenskt Derby
14 juli på Jägersro Galopp i Malmö

Familjedag & Göteborgs Stora Pris
11 augusti på Göteborg Galopp

ATG Hästarnas Mästare
23 augusti på Jägersro Galopp i Malmö

Fler nyheter, artiklar och bloggar

sir walter-2
sir walter-2

Vilken underbar nationaldag vi fick på Gärdet! Nationaldagsgaloppen blev återigen en stor succé med massor av besökare, härlig stämning, glada vinnare och oförglömliga minnen! Här är några av våra favoritbilder. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2024
Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen på Gärdet hade allt och den stora publiken – runt 50 000–55 000 besökare enligt Kungliga Djurgårdens förvaltning – njöt hela eftermiddagen. Och det var verkligen en Nationaldag för alla med en ståtlig invigning med tal av talman Andreas Norlén och därefter Nationalsången framförd av Klara Hammarström. Läs mer

220606MOF-BLO00258
220606MOF-BLO00258

På torsdag, den 6 juni, är det äntligen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Loppen ramas in av artister, hattparader, barnaktiviteter och annat kul. Här hittar du all info inför dagen. Läs mer