Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Dominic 9596.jpg

Dominic och Carlos Lopez vid den seger som innebar en vändning för stall Susanne Berneklint.

Dominic vände skitåret – nu kan han vinna storlopp

23 september 2021 16:05

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar.

Och den som gick först när det vände för stallet var 3-årige Dominic. Just den Dominic som kan rädda en del av säsongen genom att vinna Rosengårdlöpning på söndag.

— Enligt Manuel [Santos] som rider honom i jobb så känns han ännu bättre nu. Så jag ser verkligen fram mot hans start på söndag, säger tränaren Susanne Berneklint.

Och på söndag kan det ramla in ytterligare en storloppsseger då Scarlett (2-årsstoet med fina Dolly Dagger som mamma) kan ta hem Stig Holm Memorial.

– Jag tror att det är ett rätt fint sto, fortsätter Susanne och det hörs mellan raderna att det där med ”rätt fint” egentligen betyder ruskigt bra.

Men segerlös på hemmaplan till slutet av augusti, trots ett stall med dussinet toppstammade hästar?

– Först och främst blev mina två stjärnor I Kirk och Plata O Plomo skadade, båda är opererade för chipfrakturer. Sen hade vi sjukdomar som gick runt i stallet och satte ner formen på hästarna.

Susanne vill knappt uttrycka den känslan som fanns under första halvan av säsongen, men säger efter viss eftertanke:

– Det kändes som om det blev ett hål i jorden, jag vill knappt tänka på det. Du är ju helt maktlös. Samtidigt är det våra hästar, så det var bara att kliva upp på morgonen och jobba på. Kämpa.

Men nu är både I Kirk och Plata O Plomo på väg tillbaka, båda rids och när det gäller I Kirk går han även på vattenband och står på skakgolv.

– Vi vill verkligen ge honom alla möjligheter.

Nu är de två stjärnorna fortfarande en bit från startklar form, så det är de yngre förmågorna i stallet som får dra lasset. En av dem är alltså Dominic som sonen Oscar Berneklint köpte i Baden Baden med hjälp av fullblodsagenten Paul Harley. Dominic, köptes samtidigt som Don Pablo, fick tillbringa vintern på Irland innan han som 2–åring kom till stallet på Jägersro.

Namnet Dominic?

– (skratt) Jag tror att det var Oscar som döpte honom, eftersom han kom samtidigt som Don Pablo [namngiven efter gangstern Pablo Escobar] blev det också ett gangsternamn. Dominic ska visst vara någon ”droggubbe” och maffiaboss. De gillar sådana namn, Plata O Plomo [Silver eller bly, ett uttryck som västes fram vid rån] kommer ju också därifrån.

Nog om det, Dominic är riktigt bra. Det visade han som 2-åring och när stallet nu fått ordning på formen upprepade han intrycket där i slutet av augusti.

– Jag tror att han är ännu bättre nu. 1200 meter går bra, men jag tror att han kommer att bli en riktigt fin ”miler”

Både Dominic och Scarlett har fått bra lägen på söndag, båda har form och kapaciteten finns där.

– Det känns bra nu. Visst har jag haft sjuka och skadade hästar tidigare, men med en stjärnor som I Kirk och Plata O Plomo har det inte märkts så mycket.

Och nu är tanken att de unga talangerna ska rädda säsongen medan ”farbröderna” får återhämta sig.

Dominic

Dominic och Carlos Lopez tillsammans med arbetsryttaren Manuel Santos, tränaren Susanne Berneklint och ägaren Berno Fonzander tillsammans med bonusdottern”Amanda Holm.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Trust Me TOP Trust Me TOP

Tränare Lennart Jr Reuterskiöld och det båda jockeykollegorna Jacob Johansen och Carlos Lopez dominerade onsdagens galopptävlingar på Jägersro. Samtliga tog tre segrar denna regniga tävlingsdag då banan var blöt och startfälten relativt små. Läs mer

FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg

Nina Lindberg Lensvik vann sin första klassiska tränarseger när årets sista skandinaviska klassiker avgjordes på Klampenborg. Hon och ägarna 360 North Horse Racing har haft en väldigt fin säsong och nu fick de kröna den när Suspicious Boy bara var starkast för dagen. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg

Efter två inställda år laddar vi för fullt inför Nationaldagsgaloppen 2022! Den 6 juni blir det galopptävlingar, uppträdanden och andra aktiviteter på Gärdet i centrala Stockholm. Läs mer