Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Ascot Brass 0514.jpg

Ascot Brass efter vinsten i Breeders Trophy Juvenile tillsammans med ägare, tränare och uppfödare.

"Det är de här dagarna vi jobbar för hela tiden"

9 september 2021 09:00

Breeders på Bro Park på söndag, Stockholm Yearling Sale helgen efter. Under några få dagar står uppfödarna i fokus, flera års arbete ska upp till bevis. "Det är lite bita-på-naglarna veckor", skämtar uppfödaren Helena Sigfridsson och tillägger direkt: "Men det är ju roligt. Det är ju de här dagarna vi jobbar för hela tiden."

Tor och Helena Sigfridsson är välkända och prisade uppfödare. Har tre av sina uppfödningar till start i Breedersloppen och ska sälja fem hästar på auktionen.

– Det är lite av ett mellanår för oss. Förra året hade vi tio på auktionen och det blir något liknande nästa år.

Tor och Helena håller till på Västergården utanför Falköping, hagar och betesmarker ligger på Ållebergs östra sluttning. Kalkrik mark, en bäck med friskt källflöde och en naturligt kuperad miljö. Helt enkelt en plats som är skapad för hästuppfödning.

Efter att ha börjat i mindre skala har verksamheten vuxit, nu finns det nästan 40 hästar på gården. Och de civila jobb som paret Sigfridsson hade är avvecklade. Nu är det hästuppfödning till 100 procent.

Om vi börjar med söndagens tävlingar på Bro så har Sigfridssons tre uppfödningar till start i storloppen.

Ascot Brass i Breeders Trophy Mile.

Game Changer och House Doctor i Breeders Trophy Juvenile.

– Om vi bara kan komma ifrån så åker vi nog dit och tittar. Vi hoppas och tror att Ascot Brass ska kunna vinna. House Doctor är en stor kille, jag hade aldrig kunnat tro att han skulle bli först ut av våra tvååringar. Han ska väl ha längre än 1200 meter, men det blir nog en bra häst med tiden. Game Changer debuterade I Skandinaviskt Mästerskap på Øvrevoll. Han gjorde det bra i det getingboet och har fina syskon [Alison som bl a vann ett halvmiljonlopp i Tyskland].

En del av glädjen Helena ser som uppfödare är att kunna följa hästarna, se dem tävla – helst på plats.

– Det har jag saknat under pandemin, sen är vi hästfolk som älskar att ”babbla” om hästar när vi träffas. Det hoppas jag också ska komma tillbaka. Att allt ska bli normalt så fort som möjligt.

Men kanske ännu viktigare för affärsverksamheten är auktionen veckan efter. En del tränare har redan varit på besök för att kika på auktionshästarna, andra väntas komma till gården de närmaste dagarna.

– Det är ändå inte som förra året. Då kom ”alla” eftersom vi inte kunde visa upp hästarna på auktionen. I år kör vi upp hästarna till Stockholm.

Och att det finns stort intresse för deras uppfödningar är ingen slump. De sätter hela tiden tydliga mål med verksamheten.

– Vi försöker hela tiden förbättra vårt avelsmaterial. När vi köper ett nytt sto ska det vara bättre än det sto som ska ersättas. Målet är att alla våra uppfödningar ska nå 80 i form. Och visst blev vi stolta när Ascot Brass vann ett Listedlöp nyligen.

Vi kan väl avslöja att utrop 69 Blue Origin (Manduro–Savannah Blue) tilldrar sig väldigt stort intresse, men att samtliga fem ser väldigt fina ut.

– Vi gör alltid vårt bästa för att hästarna ska vara i ordning. Blanka och fina, väluppfostrade.

Från fölning fram till auktionsdagen jobbar de dagligen med de unga hästarna. Och det skapas starka band.

– Jag tänkte faktiskt när jag nattfodrade för lite sedan att snart ska vi skiljas. Det kändes lite vemodigt. Och den känslan har blivit värre för varje år. Jag skyller det på att jag blir gammal och blödig.

Men då förstår ni också hur noga de är med sina hästar – och varför Tor och Helena älskar att åka och se dem tävla.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Sigfridssons 9425 (1).jpg

Helena och Tor Sigfridsson (till höger) tog emot Svenska Fullblodsavelsföreningens Pris 2020 av Eva CS Pettersson och Stefan Uppström.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

Jägersro Galopps entre.JPG Jägersro Galopps entre.JPG

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid evenemang som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det börjar gälla från den 1 december. Svensk Galopp har därför valt att införa vaccinationsbevis för all publik under tävlingsdagar. Läs mer

MOF181205-05853.jpg MOF181205-05853.jpg

Dagens tävlingar på Bro Park är inställda på grund av otjänlig bana. Tävlingsbanan på Bro Park kommer nu att stängas för att förberedas för banomläggning. Tävlingsdagar kan komma att flyttas till Jägersro. Läs mer