Ledvolt Jägersro 2023

2023 års sportstatistik visar på både utmaningar och framsteg

2 februari 2024 10:40

Sportstatistiken för förra året har nu sammanställts. Vid jämförelse med statistik från tidigare år belyser siffrorna flera utmaningar som Svensk Galopp står inför, men den avslöjar också ett välkommet trendbrott i det genomsnittliga antalet hästar per lopp.

Statistiken från 2012 till 2023 visar en blandning av positiva och negativa trender. En av galoppsportens största utmaningar är den fortsatta minskningen av antalet födda föl. Denna utveckling har en direkt påverkan på antalet starthästar, vilket i sin tur har lett till en minskning av antalet starter i de svenska loppen.

Trendbrott i genomsnittliga antalet hästar per lopp

Diagram startande per lopp

En uppmuntrande utveckling är det genomsnittliga antalet hästar per lopp. Att öka detta tal är ett viktigt mål för oss och vår prognos indikerar att vi kommer passera 8,00 under 2024. Ett ökat antal hästar per lopp är essentiellt för att fortsätta vara en attraktiv samarbetspartner till ATG.

Genom att justera antalet lopp har vi lyckats vända den tidigare nedåtgående trenden. Färre lopp innebär att varje lopp fylls upp mer. Förra året nådde vi en genomsnittlig siffra på 7,78 hästar per lopp, vilket är en förbättring jämfört med 2021 och 2022.

Sedan tidigare vet vi att propositioner spelar en mindre roll för antalet starthästar i loppen än vad man kan förvänta sig. Det genomsnittliga antalet starter per häst per år har visat sig vara väldigt konstant, oberoende av ändringar i propositionerna.

Färre hästar, större vinstmöjligheter

När det gäller prispengar har vi haft både ökningar och minskningar under de senaste åren. Den totala prispengapotten är mindre idag än för 10-15 år sedan. Men färre starthästar och ett minskat antal lopp innebär en ökning i prispengarna per lopp, per startande häst och per start. Dessa siffror håller sig starka även när de ställs mot inflationen under motsvarande period. Med andra ord har varje enskild häst nu större chans att ta del av prispengar än vad de hade för några år sedan.

För en djupare inblick i de senaste åren siffror och trender, klicka här för att se den fullständiga statistiken.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer