Avel och hästägande

Här hittar du våra samlade sidor om hästägande, avel och uppfödning. Här finns också information om registrering av häst, försäljning och import och export.

Tävling Vinnarcirkeln Elina Björklund.jpg

Äga galopphäst

Hästägaren är en nyckelspelare i ett galoppstall. På de här sidorna kan du läsa om vad det innebär att vara hästägare och hur du går tillväga för att bli ägare till en galopphäst.

Föl i hage dreamstime_l_72964421.jpg

Avel och uppfödning

På de här sidorna finns information om avel och uppfödning av engelska fullblod. Läs om hingstar och ston i avel och hur du går tillväga för att föda upp engelska fullblod.

Tävling Vinnarcirkel001 Elina Björklund.jpg

Försäljning och leasing

När en häst säljs eller leasas ska det anmälas till Svensk Galopp så fort som möjligt. Här kan du läsa om hur du går tillväga.

Tävling Spetsadeöron Elina Björklund.jpg

Registrering av häst

Engelska fullblod ska registreras hos Svensk Galopp. Vi registrerar också arabiska fullblod som ska tävla i galopp. Svensk Galopp är avelsorganisation för engelskt fullblod vilket innebär att vi utfärdar hästpass. På de här sidorna finns mer information om registrering av häst.

Flyg 20190920-AHK_4887 Amie Karlsson.jpg

In- och utförsel av häst

När en häst ska importeras, exporteras eller tillfälligt föras in eller ut ur landet, ska detta anmälas till Svensk Galopp. På de här sidorna finns information om hur du går till väga.

free house 4798 Stefan Olsson.jpg

Galopphästar som ridhästar

Före detta galopphästar är populära som ridhästar och tävlas framgångsrikt i både dressyr och hoppning.

Tävling BP22APRIL2020_05 Elina Björklund.jpg

Aktuella inregistreringar

Svensk Galopp publicerar aktuella registreringar av bland annat försäljningar, registrerade föl, importer, exporter och nya licenser. På den här sidan kan du läsa och ladda ner en sammanställning av inregistreringar och licenser.

Nyheter och artiklar om avel och hästägande

Pramms Memorial.jpg Pramms Memorial.jpg

Momsfrågan, om galoppsportsverksamhet är momspliktig eller inte, har utvecklats till en ödesfråga för branschen. Frågan som har sitt ursprung i ett beslut från EU-domstolen 2016 har sedan dess konstant arbetats med från både Svensk Travsports och Svensk Galopps sida. Nyligen har nya steg tagits för att få klarhet i frågan. Läs mer

Filia Kalejs 1 sept 2021 i vinnarcirkeln kopia Filia Kalejs 1 sept 2021 i vinnarcirkeln kopia

På söndag kommer det välkända ekipaget Per-Anders Gråberg och Filia Kalejs ut på hemmabanan Jägersro Galopp. Där har de båda tävlat många gånger. Vid staketet kommer Malin Roth som vanligt att följa loppet – en tränare och uppfödare som brinner för hästar i allmänhet och galoppsporten i synnerhet. Läs mer

åring hos long.jpg åring hos long.jpg

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2022 snarast ska inrapporteras. Läs mer