Licenser

För att få träna och rida galopphästar i tävling krävs att du har en licens. Här kan du läsa om vilka licenser som finns och hur du går tillväga för att ansöka om licens.

Om Svensk Galopps licenser

Hos Svensk Galopp finns drygt 350 personer med någon form av licens för att träna eller rida. Licenser beviljas av Svensk Galopps licenskommitté.

Det finns flera olika licenstyper. Det finns tre olika licenser för ryttare: amatörryttar-, lärlings- och jockeylicens. Tränarlicenserna är uppdelade i amatörtränarlicenser och proffstränarlicenser.

En del av tränarna rider också lopp och har då dubbla licenser. Proffstränare kan rida som jockeys och amatörtränarna kan rida som amatörryttare. Det är dock inte möjligt att kombinera en proffslicens och en amatörlicens.

I din licens hos Svensk Galopp ingår också en ansvarsförsäkring och en hästdrulleförsäkring. Däremot ingår ingen olycksfallsförsäkring i licensen. Läs mer på sidan om försäkring.

Du får ett digitalt licenskort via Cardskipper.

För att komma åt licenskortet behöver du ladda ner appen Cardskipper. Appen är gratis och finns både för Iphone och Android. Du får ett mail och SMS med information. Licensen finns kvar i din app så länge den är giltig.

För de som saknar smartphone, så finns det möjlighet att skriva ut sin licens via member.cardskipper.se. Hör av dig om du behöver hjälp att skriva ut kortet.

Ryttarlicenser

Det finns tre olika licenser för ryttare: amatörryttar-, lärlings- och jockeylicens.

Licenstyper

Som amatörryttare får du rida i amatörlöpningar och i hinderlöpningar. Du ska ha fyllt 16 men inte 69 år för att kunna få en amatörryttarlicens

Om du har vunnit minst tio segrar och har en häst som ägs helt eller delvis av dig eller nära anhörig samt att du fyllt 18 år, så får du även rida den i öppna slätlöpningar (mot professionella ryttare) om inte segerpriset överstiger 50 000 kronor.

Amatörryttarlicens ges inledningsvis som en interimistisk licens med möjlighet att rida i eget land. Lokala galoppdomstolen beslutar efter varje genomförd ritt om ritten anses godkänd. Efter tre godkända ritter ges ordinarie amatörryttarlicens.

Som jockeylärling får du rida i alla löpningar öppna för professionella ryttare.

För att få lärlingslicens i Sverige ska du ha fyllt 18 men inte 30 år.

En lärling har viktlättnad i ordinarie löpningar. Viktlättnaden varierar beroende på antal segrar som lärlingen har vunnit.

Jockeylicens ges till den som innehaft lärlingslicens i fyra år och vunnit minst 30 segrar. Lärlingstiden kan förkortas om man innan dess vunnit 70 segrar.

Man kan också beviljas jockeylicens även om har färre än 30 segrar, om man bedöms tillräckligt skicklig för att kunna rida löpningar öppna för professionella ryttare.

För att beviljas jockeylicens ska du ha fyllt 18 år men inte 69 år.

Ansökan och förnyelse

Om du inte haft någon ryttarlicens tidigare ska du gå Svensk Galopps ryttarlicenskurs för att få licens. Efter att du genomfört kursen med godkänt resultat skickar du in en ansökan om ryttarlicens. Till den bifogar du ett läkarintyg.

Lärlingar ska också bifoga ett kontrakt med den professionella tränaren som du arbetar hos.

Om du vill rida i hinderlöpningar krävs en särskild uppridning efter att du blivit godkänd på ryttarlicenskursen.

Amatörryttarlicens ges inledningsvis som en interimistisk licens med möjlighet att rida i eget land. Lokala galoppdomstolen beslutar efter varje genomförd ritt om ritten anses godkänd. Efter tre godkända ritter ges ordinarie amatörryttarlicens. .

Ansökan om jockeylicens

Ansökan om amatörryttarlicens

Ansökan om lärlingslicens

Läkarintyg

Hälsodeklaration

Kontrakt för lärlingsutbildning

Licensen gäller från den 1 mars till den sista februari följande år.

Om du inte önskar att förnya din licens eller om du vill ändra status på licensen, ska du meddela detta senast den 31 januari.

Därefter förnyas alla licenser efter prövning. Prövningen innebär bland annat att vi kontrollerar att du inte har skulder till Svensk Galopp. För att en tränarlicens ska förnyas måste man ha minst en häst i träning.

När du ansöker om ryttarlicens ska du lämna in ett läkarintyg.

För ryttare som ännu inte fyllt 50 är läkarintyget giltigt i fem år. För ryttare som fyllt 50 år är läkarintyget giltigt i två år.

Läkarintyg

Inför varje ny säsong skall du även lämna in en hälsodeklaration för att din licens skall förnyas.

Hälsodeklaration


Lärlingar och amatörryttare göra ett årligt fys- och konditionstest för att kunna förnya sin licens.

Lärlingar och jockeys som vill att Svensk Galopp ska fakturera dina ridarvoden och eventuella researvoden måste du också skicka in kopian på din F-skattsedel. Läs mer på sidan Fakturering för ryttare.

Tränarlicenser

Tränarlicenserna är uppdelade i amatörtränarlicenser och proffstränarlicenser.

Licenstyper

För att bli amatörtränare ska du ha fyllt 18 år.

Amatörtränarlicens kan du få om du har genomfört amatörtränarkursen med ett godkänt resultat. Du får då en AT2-licens.

Som amatörtränare kan du träna ett obegränsat antal egna eller familjeägda hästar och maximalt fem delägda eller av någon annan ägd häst.

Enligt svensk lagstiftning är det krav på F-skatt och momsregistreringsnummer om näringsverksamhet bedrivs (dvs säljer tjänst till kund).

Om du som amatörtränare är företrädare för ägarskapet och ni är flera som deläger hästen betyder det att du ansvarar för att fakturorna till Svensk Galopp blir betalda och du är också den som får prispengarna. Se sidan Praktisk information för hästägare.

För att bli professionell tränare krävs att du har fyra års genomförd och dokumenterad arbetslivspraktik inom galoppsporten eller att du har haft amatörtränarlicens minst fyra år. Efter detta måste du också ha genomgått proffstränarkursen. Läs mer på sidan om tränarkurser.

Ansökan och förnyelse

Efter att ha klarat proven i samband med tränarkursen kan du ansöka om licens. I ansökan talar du om vilken häst/vilka hästar du tänker träna.

Du behöver också bifoga ett besiktningsprotokoll på att ditt stall är godkänt.

När du ansöker om licens kontrollerar vi att det inte finns några anmärkningar mot din hästhållning.

Ansökan om proffstränarlicens

Ansökan om amatörtränarlicens

Besiktningsprotokoll för stall

Efter genomförd amatörtränarkurs har du fem år på dig att ta ut din licens. Efter det måste du skriva om provet. I de fall som du inte kan styrka att du varit aktiv i galoppsporten under åren kan SG kräva att kursen ska göras om i sin helhet.

När du ansöker om tränarlicens behöver också bifoga ett besiktningsprotokoll på att ditt stall är godkänt. Se sidan om stallbesiktningar.

Besiktningsprotokoll för stall

Licensen gäller från den 1 mars till den sista februari följande år.

Om du inte önskar att förnya din licens eller om du vill ändra status på licensen, ska du meddela detta senast den 31 januari.

Därefter förnyas alla licenser efter prövning. Prövningen innebär bland annat att vi kontrollerar att du inte har skulder till Svensk Galopp. För att en tränarlicens ska förnyas måste man ha minst en häst i träning.

Licenser för ponnygalopp

Ryttare och tränare i ponnygalopp ska ha en licens. Läs mer på sidan börja med ponnygalopp.

Nya licenser

Varje vecka publicerar Svensk Galopp nya ryttar- och tränarlicenser på sidan Aktuella inregistreringar

Nya licenser

Varje vecka publicerar Svensk Galopp nya ryttar- och tränarlicenser på sidan Aktuella inregistreringar

Fler sidor om träning och tävling

Stall 20190629-AHK_1908 Amie Karlsson.jpg

Börja rida eller träna

Är du intresserad av galopp och vill läsa mer om dina möjligheter att börja rida, träna eller jobba i stall? Då har du kommit rätt!

Tävling FMO150920-0016122 Magnus Östh.jpg

Baninformation

På de här sidorna finns information för dig som vill träna eller tävla på Bro Park, Jägersro Galopp och Göteborg Galopp.

Göteborg Galopp 0098MOF200816-06635 Magnus Östh.jpg

Inför tävling

Information för tränare om propositioner, anmälan, startanmälan, strykning, transportbidrag med mera.

MOF200712-05607 Magnus Östh.jpg

Insatslopp och serier

På de här sidorna finns information för tränare, ägare och uppfödare om storlopp och tävlingsserier att anmäla till.

MOF200705-02339 Magnus Östh.jpg

På tävlingsplatsen

På tävlingsplatsen finns rutiner för säkerhet och för att allt ska fungera så smidigt som möjligt. På de här sidorna kan du läsa om alkohol- och drogtester och om vad de olika funktionärerna har för uppgifter under tävlingsdagen.

Startboxar MOF181205-05795 foto Magnus Östh.jpg

För ryttare

På de här sidorna finns praktisk information för ryttare om bland annat träningslokaler, fystester, fakturering och regler.

Bullof Wallstreet och Toosh Calras-6.jpg

Starta häst utomlands

Om du som tränare ska tävla utomlands, finns det flera saker att tänka på.

Göteborg Galopp 0033MOF200816-05261 Magnus Östh.jpg

Försäkring och avtal

Det är viktigt att du har ett försäkringsskydd. På den här sidan finns information om det försäkringsskydd som du har under din verksamhet inom galoppsporten och vilka försäkringar som du själv behöver teckna.