Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Grand National 2019 Strömsholm TOP

Pavel Vovcenko upprepade tränardubbeln i Grand National och Champion Hurdle

Framgångsrike tränaren Pavel Vovcenko upprepade bedriften från 2016 och vann både G Construct Svenskt Grand National och Easyfix Svenskt Champion Hurdle, nu tillsammans med jockey Jan Faltejsek och hästarna Serienlohn respektive Leierspielerin, som båda ägs av Stall Nicole.

 Serienlohn Strömholm 2019 foto Elina Björklund

Serienlohn inledde i ledningen i den 4500 meter långa steeplechasen G Construct Svenskt Grand National, men överlät den efter några språng till den andra tyska gästen Wutzelmann (Lukas Sloup), som hade fjolårsvinnaren Truckers Glory (Christopher Roberts) och mycket betrodda Ajas (Anna Pilroth) i hasorna. Crin Au Vent (Kim Stern) var också med i den främre träffen, medan den tjeckiske Tamas (Niklas Lovén) samt Hightower (Jamie Bargary) och Charming Zen (D Crosse) avvaktade baktill i fältet.

Så såg det ut mest hela vägen, med små positionsändringar, tills Ajas tyvärr föll vid det engelska språnget på sista varvet. Truckers Glory hade då anfört loppet ett tag, och var fortfarande i ledning inför det sista hindret, men på upploppet kom Serienlohn och Jan Faltejsek med nya krafter och passerade till en säker seger med 3 längder. Truckers Glory slutade god tvåa före Wutzelmann, som följdes av Tamas, Crin Au Vent, Hightower och Charming Zen.
 

”Komplicerat lopp”


Jan Faltejsek hade ju redan varit i vinnarcirkeln en timme tidigare men nu strålade han ännu mer.

-Det var ett ganska komplicerat lopp! Högt tempo och svåra hinder. Men i början var det ingen som ville ta fronten, så min häst hoppade sig dit, men på det tredje hindret tvekade han och tappade lite av sitt självförtroende, så där fick jag släppa ledningen.

-På sista varvet tyckte jag inte att jag hade så mycket kvar under mig, så jag tänkte att jag kan kanske bli fyra som bäst, men in på sista rakan tände hästen om och tog bettet igen och då gick det fort på upploppet.

Serienlohn Strömholm 2019 foto Elina Björklund
Tränaren Pavel Vovcenko, som numera är verksam i Tyskland, svarade för tre år sedan för samma bedrift, att vinna båda storloppen, då med Kazzio (GN) och Falconettei, som båda reds av Cevin Chan.

-Serienlohn har erfarenhet och Jan har gjort ett gott dagsverke idag, allt har klaffat fint. Vi kommer gärna tillbaka till Sverige, här är alltid fin stämning, och när man få med sig två vinnare är det extra roligt!

Serienlohn är uppfödd i England av Gestüt Wittekindshof och ägs alltså av Stall Nicole.

Serienlohn Strömholm 2019 foto Elina Björklund

Målfoto i Champion Hurdle


EASYFIX Svenskt Champion Hurdle mönstrade fyra välmeriterade häckhästar efter en strykning och det blev en spännande löpning, där den tjeckiske gästen Surin ledde från början under Niklas Lovén, tätt följd av Somerville (Christopher Roberts) och Oui Je Veux (Kevin Parkin), medan tysktränade Leierspielerin (Jan Faltejsek) såg ut att ha svårt att hänga med i tempot, hoppade oekonomiskt och tappade fart över nästan varje hinder.

In på sista varvet hade Surin börjat tröttna, och Somerville tog över ledningen. Oui Je Veux såg stark ut men föll tyvärr på tredje sista hindret. Under tiden hade Leierspielerin hoppat in sig och börjat avancera, och när hästarna kom fram ur sjösvängen var hon i slagläge för att hota ledaren. Över upploppsrakan blev det sedan en tuff duell mellan dessa båda, som slutade med ett målfoto, till fördel för tyskan.

Leierspielerin Strömholm 2019 foto Elina BjörklundLeierspielerin (röd/gul dress) och Jan Faltesjek vinner före Sommerville.

Segerjockeyn Jan Faltejsek var glad och lite lättad efter loppet.

-Jag hade tur som hann fram, för min häst gjorde ett stort misstag på sista häcken så jag trodde att det var kört. Men hon har ett väldigt löphjärta! Fast hon är fortfarande ganska grön och tänker mycket inför varje häck, det är därför det ser lite tveksamt ut med hoppningen i början.

Tränaren Pavel Vovcenko var förstås väldigt nöjd med sin häst.

- Vi var inte säkra på hur Leierspielerin skulle uppträda här, men hon har mycket talang, så vi är inte överraskade över segern. Jan har ridit henne tidigare och har visat sig passa mycket bra på henne, berömde tränaren.

Vinnaren ägs således av Stall Nicole och är tyskuppfödd av Christian Henze.


Favoritseger i ”Perssons”


Små startfält präglade dagen, vilket i viss mån torde bero på att tävlingsdagarna duggar väldigt tätt just nu, och av fem startanmälda i Strömsholms Vandrarhem Familjen Perssons Minneslöpning, även kallat ”korta GN”, återstod tre efter två strykningar. När Fantastic Life tyvärr föll efter ett varv, blev loppet en ren duell mellan favoriten Hades (Niklas Lovén) och utmanaren Jungleland (Christopher Roberts).

Dessa båda gick mer eller mindre jämsides hela vägen runt, men på sista halvvarvet syntes det att Hades var den starkare, och han vann till slut med tre längder före en hela vägen välhoppande Jungleland.

Hades Strömholm 2019 foto Elina Björklund
Loppet reds som nionde och sista och Niklas var glad att få med sig en seger från dagen.

-Hades var på förhand min bästa chans idag. Han tittade lite på hindrena och jag försökte få lite draghjälp av de andra. Men han passar bra i små fält med ett lugnt tempo så han kan känna sig stark, då växer han flera tum.

-Det var synd att Fantastic Life föll, och det var ytterst nära att min häst drogs med i fallet, så jag hade marginalerna på min sida idag
, konstaterade ryttaren.

Hades tränas i Tjeckien av Jana Novakova för ägaren Galopp o Friends SRO, och stallets språkrör kommenterade segern så här:

-Förra året var vi på väg att ge upp med Hades och låta honom avsluta karriären, men så satte vi upp Niklas och då började det gå bra; han har hittat knapparna på honom. Det är också så att hästen trivs i Sverige – tre starter har givit två segrar och ett andrapris!


Gjorde sin plikt


Dagens fjärde hinderlöpning var Hvitas Stjerna Novishäcklöpning, och här ströks den tyska gästen Apoleon vid startplatsen sedan den hade konstaterats ha näsblod, extra tråkigt när man har rest så långt. Fyra hästar kvar i loppet, som liksom Champion Hurdle reds över 3700 meter.

Superfly och Niklas Lovén satsade friskt från start och det såg länge ut som om det skulle räcka ända hem, men på sista varvet var det tomt i tanken och favoriten Beentheredonethat under Christopher Roberts vann till slut överlägset med 12,5 längder före Mandela Day (Öhgren), som hämtade upp mycket förlorad mark på sista varvet, och Martelle (Stern).

Beentheredonethat Strömholm 2019 foto Elina Björklund
”Cricke” Roberts brukar inte gå segerlös från Strömsholm och nu blev det revansch för andraplatsen tidigare.

-Jag får rida många fina hästar och det är bara att tacka och ta emot när det går bra. Att rida över hinder ger ju många fler dimensioner än i slätlopp, så det är det jag gillar bäst, bekräftade ryttaren.

Vinnaren tränas av Niels Petersen för Stall Bonne Nuit och är franskuppfödd av sin ägare Nils Petter Gill.

Christopher fick efteråt ta emot Staffan Möllers vandringspris såsom dagens bäste hinderryttare.

 

Fegentrin en familjeaffär


Handelsbanken Kolbäck Longines World Fegentri Championship drabbades tyvärr av tre strykningar och de fyra hästar som återstod kom från samma familj, då Henrik Engblom tränar My Cup Of Tea och The Rigger, och hans "svärmor" Annette Stjernstrand svarar för Marrington Twist och Love To Love.

The Rigger sprang av mindre bra och kom aldrig riktigt in i matchen, men de övriga tre löpte tätt ihop mest hela tiden. In på rakan tryckte Elliot Öhgren plötsligt gasen i botten på My Cup Of Tea och öppnade upp ett antal längder till en överlägsen seger före Marrington Twist (Pablo Laborde, Spanien), Love to Love (Alexis Lemer, Frankrike), och The Rigger (Pat Millman, Storbritannien), som fullföljde till fjärdepriset på behörigt avstånd.

Mycupoftea Strömholm 2019 foto Elina Björklund
Elliot Öhgren såg alltså till att det blev svensk seger i denna avdelning av amatörernas världscup.

-Det fanns ingen frontrunner i loppet så vi fick ”slåss” om vem som skulle gå i ledningen. My Cup of Tea har ju färsk form, vann senast, vinner här idag och startar igen på torsdag om allt är väl efter loppet. Men då är det damernas Fegentri, så då vill det till ett könsbyte om jag ska kunna rida, skojade Elliot.

Henrik Engblom tränar vinnaren i Skara, åt Irene Söderlund.

-Hästen är ingen stjärna, men efter hand har hon fattat galoppen och gör sitt jobb,
kommenterade han.

My Cup of Tea, som är svenskuppfödd av Sonja Olsson i närbelägna Kungsör, fick Svenska Fullblodsavelsföreningens pris som dagens bästa svenskuppfödda häst.

 

Rutinerad tränare med ny häst


I BJ Värmemontage Pro-Am Cup var det roligt att få se tränarparet Ann och Per Michanek tillbaka i vinnarcirkeln efter att deras polska nyförvärv Incognito vunnit en säker seger under Andreas Tapia Dalbark. Det skedde efter viss strid med Justice Focused och Nastenka, som slutade på platserna närmast.

Incognito Strömholm 2019 foto Elina Björklund
-Superkul att få vinna här, inför den här publiken! Hästen framför mig tröttnade på sista halvvarvet så jag fick styra ut, men sedan gick det bra; en jättefin häst, kommenterade ryttaren, som faktiskt vann just det här loppet för fem år sedan, då som amatörryttare, nu nybliven jockey efter genomgången lärlingstid och uppnådda 70+ segrar.

Ann Michanek, som tränar sina hästar i skånska Vollsjö, är främst förknippad med framgångarna för hinderhästar som Lavirdan och Nittiåttan, men nu var det alltså slätloppsseger för Incognito, medan stallets andrahäst The Black Balsam slutade femma.

-Vi har bara haft Incognito i en månad! Vi fick syn på honom i Polen och blev förtjusta i honom och han har verkligen funkat bra här hemma, är mysig att rida och lätt att handskas med, en häst som tycks ha allt, berättade tränaren.

-Vi satsar ju framför allt på hindersporten och kommer att hoppa in Incognito också, men det kan bli några fler starter på slätt under tiden.

Makarna Michanek äger sina hästar under namnet Animal Farm, och är kända för att hålla dem på lösdrift, vilket tycks fungera alldeles utmärkt, att döma av resultaten.

 

Härlig segersvit


Sex ekipage ställde upp i Strömsholms Marketenteri Silverstöveln, som i år reds över den längre distansen 3300 meter, och den tog ut sin rätt för de hästar som satsade friskt från start, för på sista halvvarvet kom Good Lad och Tina Henriksson smygande och kunde sedan rida ifrån till en överlägsen seger före Mirror Lad och Meglio.

Good Lad Strömholm 2019 foto Elina Björklund
-Före loppet funderade vi på om den förra starten, då han vann på Gärdet över 2750 meter, kanske satt kvar i kroppen på honom, men det var inga problem alls idag. Han sprang på bra, men jag ville inte trycka på för tidigt, då han har en ganska kort speed, förklarade ryttaren.

Good Lad tränas av Johanna Eriksson i Upplands Väsby och ägs av tränaren tillsammans med Stall Rustan. Johanna var överväldigad av glädje i vinnarcirkeln.

-Detta är helt fantastiskt, helt overkligt - först Gärdet och nu seger här på Strömsholm! Good Lad är en fin häst på alla sätt men har lite humör och kräver sin ryttare. Tina rider honom jättebra, berömde tränaren.

 

Debutseger för Zakho


ChampagneExperten SARA Grand Prix rids med arabiska fullblod och ett halvt dussin hästar fanns på startlinjen vid 2100 metersstarten, där det blev en jämn start med ett väl samlat fält. När hästarna kom in på den sista rakan hade debuterande Zakho och Malin Holmberg – som fått en ”spare ride”- kommit fram till ledningen och spurtade storstilat till en säker seger. Djelano och Katyusha kom närmast bakom vinnaren.

Zakho Strömholm 2019 foto Elina Björklund
Malin Holmberg ersatte alltså en ryttare som inte kunde komma och förvaltade chansen väl.

-Jättekul att få rida här, en speciell och knepig bana. Zakho inledde tveksamt men gick bättre och bättre och fattade så småningom vad han skulle göra. Jag försökte ta rygg på ledaren men när den tröttnade fick vi gå själv, och ut ur sjösvängen var det bara att köra, konstaterade Malin.

Camilla Nilsson i Markaryd tränar vinnaren åt Abdulla Al Mansoori och kunde pusta ut efter loppet.

-Det var problem före loppet, för Zakho är väldigt hingstig och tänkte på helt andra saker än tävling! Han har vaknat till på sistone på den fronten, men tack och lov kunde han prestera ändå när han väl kom igång i loppet.

 

Dramatik på publikplats


Hemköp Kolbäck Måns Alexanderson Memorial hade fem hästar till start, men en incident reducerade fältet till tre ekipage, då Fortinbrass bröt ut på publikrakan och drog med sig Persian Wave, som efter att ha förlorat ryttaren hoppade staketet mot publikplatsen och plötsligt befann sig bland publiken. Lyckligtvis kunde han där fångas in ganska snart, innan någon kom till skada. De inblandade ryttarna rapporteras också ha klarat sig bra från incidenten.

Därefter återstod bara tre hästar, och det blev Anders Herlins egentränade Call Me Back som segrade och gav Elliot Öhgren hans andra dagsseger. Eddie Shoestring blev tvåa före Different Journey.

Call Me Back Strömholm 2019 foto Elina Björklund
-Första gången som jag vinner på Strömsholm, och så får jag en dubbel, jublade Elliot, som även fick Ylva Engbloms Vandringspris såsom dagens bästa amatörryttare.

-Jag fick en perfekt löpning, kunde sitta och vänta bakom ledaren och rida förbi till slut. Hästen gjorde 18 starter i fjol utan att få vinna, men var ju alltid med där framme, och idag gick det hela vägen.

Anders Herlin, som ju även äger och tränar GN-tvåan Truckers Glory, fick pris av Sveriges Amatörtränarförening då han var dagens mest framgångsrika amatörtränare.

Call Me Back är svenskuppfödd av Falkbolagen AB och Ljungstorps Gård AB.

 

GN 50 år nästa gång


Projektledaren Johan Persson var nöjd med tävlingsdagen, som lockade cirka 3.100 personer till banan och till picknick under de gamla ekarna.

-Allt har fungerat bra och vi hade tur med vädret – kanske var det lite väl varmt, så att vissa valde att åka till stranden i stället. Vi råkade ut för några incidenter, men de avlöpte väl och inga allvarliga skador har rapporterats in på vare sig hästar eller ryttare.

-Jag vill rikta ett stort tack till alla våra duktiga volontärer som ställer upp både inför och under tävlingarna, och utan vilka vi inte skulle kunna genomföra dagen, så all heder åt dem!

-Nästa år kommer vi att avrida det 50:e Svenskt Grand National, så då blir det extra festligt. Vi håller på att planera för att eventuellt kunna göra gemensam sak med de stora ridsporttävlingarna som avhålls här varje år i början av juni, men ännu så länge är det inte helt klart hur det blir.

Klart är i alla fall att Grand National-tävlingarna på Strömsholm fortfarande har stor dragningskraft på såväl publik som aktiva, och att den internationella prägeln på loppen består, tack vare många utländska gäster både bland två- och fyrbenta.
Tack för i år, vi längtar redan till nästa gång!

Nadja Bellander

 

Senast uppdaterad 2019-06-15. info@svenskgalopp.se

Partners