Guide till formraderna i banprogrammet

Programmet och formraderna är en riktig guldgruva med massor av nyttig information. Här kan du läsa om hur du tolkar programmets formrader.

Informationen i programmet kan se rörig och svårtolkad ut i början, men när du väl lär dig vad de olika siffrorna och förkortningarna betyder är det inte så svårt.

Exemplen nedan utgår från programbladen som trycks inför varje tävlingsdag. Liknande information och förkortningar finns även i startlistorna på Galoppappen och ATG.se.

1: Information om loppet

På varje loppsida i programmet anges först huvudspelformen och loppets ordning i den spelformen. Därefter visas loppnummer och distans, underlag och starttid. Sedan nämns andra spelformer i loppet. Under detta syns bana och bankod, lopptyp och loppets namn.

I det grå fältet finns ytterligare information om loppet, exempelvis vilka hederspriser som delas ut. Därefter syns propositionen (villkoren för deltagande) i sin helhet med uppgift om vikt och eventuella viktlättnader för hästen. Under detta framgår den totala prissumman och därefter prissumma för varje placering.

Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_loppinformation.png

2: Information om hästen och ryttaren

I den första raden framgår hästens startnummer och hästens namn. Om hästen är född i ett annat land följs namnet av en suffix, t.ex. (GB) för Storbritannien och (DEN) för Danmark. Därefter finns hästens handicaptal och den vikt som hästen ska bära i loppet. Om hästen har sidoludd eller blinkers står det ett S eller B framför vikten. Raden avslutas med jockeyns namn. Har ryttaren viktlättnad och/eller övervikt framgår detta av uppgifter inom parentes efter ryttarens namn.

Den mindre texten förklarar hur gammal hästen är och vad den har för färg, kön och härstamning. Hästens uppfödare, ägare och tränare nämns.

Till höger kan du se hur många starter hästen har gjort under sitt liv och hur många segrar, andraplatser och tredjeplatser det resulterade i, samt prissumma. Under detta finns samma information för de två senaste åren.

Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_hastinformation.png

3: Formraderna

Hästens senaste starter visas i formraderna. Vanligtvis visas fem starter. Det senaste loppet är längst ner.

 1. Bana, datum och loppnummer
 2. Typ av lopp
 3. Distans, underlag och banförhållande
 4. Segertid
 5. Vinnare i löpningen och den vikt vinnaren bar
 6. Tvåa i löpningen och den vikt tvåan bar
 7. Hästens placering med avstånd i hästlängder från vinnaren
 8. Handicaptal inför loppet
 9. Vikt och eventuellt huvudlag
 10. Ryttare
 11. Utdelning hos ATG per satsad 10 kr (* = favorit på toton)
 12. Segerprisets storlek, i tusental
Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_formrader.png

Exempel: I den senaste starten tävlade Plata O Plomo i Dubai. Datumet var den 27 februari och han startade i lopp 4. Det var en handicaplöpning över 1600 meter dirttrack och banförhållandet klassades som snabbt. Segertiden var 1 minut, 35 sekunder och 8 tiondelar. Vann gjorde Moqarrar som bar 53,5 kg. Tvåa var Captain Von Trapp som bar 54,5 kg. Plata O Plomo slutade 7:a och han var 12,5 längder bakom vinnaren. Hans handicaptal inför loppet var 93. Han bar 60 kg och hade blinkers. Carlos Lopez red. Oddset hos ATG var 4,57 och segerpriset var hela 753 000 kronor.

Fler sidor om sport och spel

Tävling FMO150630-21310 Magnus Östh.jpg

Galopp på tv och online

Alla galopptävlingar i Sverige visas på tv eller webb-tv. Dessutom kan du följa tävlingsdagarna i sociala medier. Här finns information om våra sändningar och kanaler.

IMG__28390 Programblad kikare Per Erik Berglund.JPG

Spela på galopp

Att spela på galopp är spännande och underhållande. På den här sidan finns information för dig som är nyfiken på spel på galopphästar.

Jockeys Jacob Johansen Oliver Wilson MOF200712-07139 Magnus Östh.jpg

Championat

Här kan du se vilka hästar, ryttare, tränare, ägare, uppfödare och avelshingstar som är i topp just nu.

Tävling FMO150630-10010845 Magnus Östh.jpg

Ryttarserier

Det finns flera tävlingsserier för våra professionella jockeys och amatörryttare. På den här sidan finns information om de olika serierna.

Svensk Galopps Derbypod.png

Storloppsvinnare

Alla segrar är förstås viktiga - men i vissa särskilda löpningar skriver vinnarna sina namn i historieböckerna. På den här sidan kommer vi att samla listor med storloppvinnare genom åren.

solnedgångjuni04

Profiler: Hästar, tränare och ryttare

Här finner du information om galoppsportens mest framstående hästar, proffstränare och jockeys.