Foto: Stefan Olsson
funktionarer 0889.jpg

Volontärer och Svensk Galopps funktionärer klädda i gult första året Nationaldagsgaloppen arrangerades 2013.

Volontärerna bär upp galoppfesten på Gärdet

22 februari 2022 18:13

Glädje, stolthet, ståpäls. Så beskriver de viktiga volontärerna Nationaldagsgaloppen. De gör jobbet i det tysta, men de är pelarna som bygger upp hela det väldiga arrangemanget.

– Det började med att jag ville hjälpa till första året, sen har vi varit med varje gång eftersom det är så roligt.

Så beskriver Kerstin Eriksson jobbet som volontär vid den jättelika Nationaldagsgaloppen på Gärdet den sjätte juni.

Notera att Kerstin sa ”vi har varit med”.

–Ja, hela familjen är med. Barn, barnbarn…

Nationaldagsgaloppen arrangeras för åttonde gången i år. Det är den häftiga galoppsporten som flyttar in på Gärdet och publiken räknas i tiotusental, men för att ett sådant jättearrangemang ska fungera krävs det frivilliga insatser – volontärer.

– Minst 50–60 stycken, sen några reserver för med så många är det alltid någon som får förhinder eller blir sjuk, säger Anna Fischer från Svensk Galopp som är ansvarig för den stora skaran frivilliga:

– Utan deras fantastiska engagemang skulle vi inte klara det här, berömmer också Anna.

Och det finns en rad viktiga uppgifter:

# Att se till att allt flyter vid entréerna.

# Hjälpa åskådare som vill spela.

# Se till att alla passager över banan sker på ett säkert sätt.

– Sen finns vi helt enkelt där för att kunna svara på frågor, ge alla nyfikna information om sporten, berättar Kerstin Eriksson.

I år ska ni hålla koll på en syrenfärgad piké med en matchande keps för att hitta någon av volontärerna. Ny färg varje år, alltid elegant.

Och givetvis hittat ni familjen Gråberg, med Ulla och Christer i spetsen, bland volontärerna.

– Det är fantastiskt att få vara med, säger Ulla. När strömmen av människor kommer mot Gärdet, det ger ståpäls.

Ulla har flera gånger jobbat i VIP–avdelningen, svarat på frågor och hjälpt de som vill spela och från den positionen har hon utsikt över både loppen (där sonen Per Anders brukar rida) och alla åskådarna.

– Alla är så positiva och glada. De njuter av hela evenemanget. Sitter på filtar, äter sin mat och dricker lite vin. Det är ett nöje att få vara med och vi har varit med varje år sedan starten.

Anna Fischer berättar också att nära nog hälften av alla volontärer har varit med varje år sedan starten 2013. Och upplägget är nära nog detsamma; en upptaktsträff på Bro Park i maj - sen höjdpunkten den sjätte juni och tillslut en tack–för–gott–arbete middag fram mot sensommaren.

Efter pandemiuppehåll i två år är alla extra taggade. Så räkna med något alldeles extra den sjätte juni 2022.

Vill du vara volontär på Gärdet? Kontakta: anna.fischer@svenskgalopp.se

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer