Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Galapriser DSC_9617.jpg

Vilka blir Årets hästar 2023? Här är nomineringarna!

16 december 2023 14:53

Nu är det snart dags att kora Årets hästar 2023! Här kan du läsa om vilka som är nominerade i varje kategori. Vinnarna avslöjas på Galoppgalan i Malmö.

Vilka som vinner respektive kategori avslöjas på Galoppgalan den 17 februari. Varmt välkommen till årets gala - mer information hittar du i kalendariet.

Nominerade: Årets 2-åring

Ken

Ägare: Mr Ascot

Tränare: Fredrik Reuterskiöld

Uppfödare: AB Ascot

Obesegrad efter två starter på hemmaplan och med vinsten i Valley Chanel Janos Tandaris Minne som största seger är han en våra mest lovande framtidshopp.

Nimitz

Ägare: Torgny Karlsson HB

Tränare: Henrik Engblom

Uppfödare: Tor Harry Sigfridsson

Fyra segrar på fem starter, vinnare av SM och vinnare av Jockeyklubbens Auktionslöpning samt vinstrikast i årgången.

Zidane

Ägare: Ann-Carin Svedberg och Wiveka Jardby

Tränare: Lennart Jr Reuterskiöld

Uppfödare: WM Racing AB

Aldrig sämre än trea, vinnare av Jockeyklubbens Auktionslöpning och den andra av tre nominerade 2-åringar som är svenskfödd.

Nominerade: Årets 3-åring

American Zodiac

Ägare: Tord Olsson

Tränare: Lennart Jr Reuterskiöld

Uppfödare: Jacqueline och Lennart Henriksson

Stark som få vilket hon bevisade både i Södra Skåningarnas Derbytest och Svenskt Oaks som hon vann och med en andraplats i Bro Park Trial.

Maxmartin

Ägare: Maria Andersson

Tränare: Maria Andersson

Uppfödare: Rävdansens Stuteri AB

Vi kommer att minnas honom som en av de bästa. Årets främsta insatser var kanske andraplatserna bakom Slava Ukraini i Jockeyklubbens 2000 Guineas och Breeders Trophy Classic.

Ayani

Ägare: Chess Racing AB

Tränare: Jessica Long

Uppfödare: Chess Racing AB

En svenskuppfödd vinnare av Voterlöpning, Hurricanelöpning och Svenskt Derby. En trippel som väger tungt och som inte går att överträffa.

Nominerade: Årets äldre häst

Espen Hill

Ägare: BeWe Horseshoes AB

Tränare: Madeleine Smith

Uppfödare: Jacobson Katarina

Svenskfödd, riden av sin tränare och egentligen med oddsen emot sig besegrade han alla i vår förnämaste löpning Stockholm Cup International (Gr3) och fick publiken på Bro Park jubla av hänförelse.

Pusjkin

Ägare: Stall Inger Linell - Asap

Tränare: Francisco Castro

Uppfödare: Irish National Stud

Vinsten i Valley Chapel Memorial och andraplatsen bakom Duca di Como i Pramms Memorial visade att han kommit till den absoluta toppen för att stanna.

Plantstepsdream

Ägare: Stall Deauville KB

Tränare: Lennart Jr Reuterskiöld

Uppfödare: Berit Alfredsson

Han blir bara bättre och bättre, 2023 toppade han med vinster i Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile (L) och Baker Tilly Peas and Carrots Mile (L).

Nominerade: Årets sto

Silent Night

Ägare: Stall Dömle-Easy

Tränare: Patrick Wahl

Uppfödare: Rävdansens Stuteri AB

Hon älskar gräset vilket hon inte minst visade vid vinsten i SM för sprinters och avslutade sedan säsongen med två raka segrar.

Little Arabella

Ägare: Global Farm AB

Tränare: Patrick Wahl

Uppfödare: Rävdansens Stuteri AB

Vinsterna i Jockeyklubbens Grand Prix och Appel Au Maitre Stockholm Fillies & Mares Stakes förgyllde en säsong där hon mött de bästa och ständigt blivit bättre och bättre.

American Zodiac

Ägare: Tord Olsson

Tränare: Lennart Jr Reuterskiöld

Uppfödare: Jacqueline och Lennart Henriksson

Hon har styrkan som vapen vilket hon visade vid vinsten i Svenskt Oaks. Hon är också årets vinstrikaste sto alla kategorier.

Nominerade: Årets hinderhäst

Monsieur Vic

Ägare: Sigyn Dysell och Stephanie Demmler

Tränare: Sigyn Dysell

Uppfödare: Skymarc Farm Inc

Fem starter gav lika många segrar under året och givetvis var höjdpunkten vinsten i Drottningens Pris före den engelska gästen Throne Hall.

Mutadaffeq

Ägare: Stall Stora Skuggan

Tränare: Karen Kuszli

Uppfödare: Shadwell Estate Co Ltd

Som vinnare av klassiska Grand National på Strömsholm är han en given kandidat, men säsongen innehöll ytterligare tre fina segrar.

Liars Corner

Ägare: He Racing AB

Tränare: Henrik Engblom

Uppfödare: P O'Rourke

Liars Corner är en personlighet, men också en ypperlig häst som funnits sig väl till rätta på steeplechase vilken inte minst vinsten i Konungens Pris visade.

Nominerade: Årets arabiska fullblod

Mohaymin

Ägare: P-O Fridén AB

Tränare: Annelie Eriksson

Uppfödare: S C E A Al Asayl Racing

Vilken inramning av säsongen. Första starten gav vinst i Wathba Stallions Cup, årets sista start gav seger i Lill Sham Cup och han är högst handikappad bland de arabiska fullbloden.

Ayman

Ägare: Maria Hagman-Eriksson

Tränare: Maria Hagman-Eriksson

Uppfödare: Sheikh Abdullah Bin Khalifa Al Thani

Bro Park, Gärdet, Jägersro eller Italien. För den här gamla tuffingen spelar det ingen roll – årets vinst kom i IFAHR Cup på Jägersro Galopp.

Muna May

Ägare: Maria Hagman-Eriksson

Tränare: Maria Hagman-Eriksson

Uppfödare: MJ De Ruiter-Floor

Det blev bara tre starter – två segrar - i år, men avslutningen blev magnifik med seger i Sheik Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L) inför jättepublik på Gärdet.

De nominerade hästarna är utsedda av en jury bestående av följande personer: Mikael Armstrong, David Crona, Fredrik Otter, Annette Lennon, Robert Okpu, Ulf Zeider, Helena Mansén, Niclas Cronberg, Anders Engman, Hampus Bergström och Fredrik Janetzky.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer