Foto: Stefan Olsson
Valley_Chapel_2_ja990808.jpg

Valley Chapel och Fredrik Johansson vann Svenskt Derby 1999. Valley Chapel ägdes av Bente och Magne Jordanger som står bakom Stall Perlen, och tränades av Wido Neuroth.

Valley Chapel Memorial sätter färg på Derbydagen

1 februari 2022 18:49

Årets storloppsprogram bjuder på en stor nyhet, nämligen det nya loppet Valley Chapel Memorial. Loppet ska ridas under Svensk Derby-dagen på Jägersro och det avgörs för första gången den 17 juli i år.

Valley Chapel Memorial ska ridas över 1730 meter och har 1 miljon kronor i samlad prissumma.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen är övertygad om att det nya loppet kommer bli en sportslig pärla som sätter ännu mer färg på Svensk Derby-dagen.

– Vi vill förstås se de absolut bästa hästarna tävla på Derbydagen och det passar därför perfekt med det här loppet för den äldre milereliten. Det nya loppet skapar också en bättre brygga mellan Pramms Memorial på våren och höstens lite tyngre program över medeldistans på dirttrack, säger Dennis Madsen.

– När Bente och Magne Jordanger visade intresse för att stötta ett storlopp så kändes det självklart att det skulle ligga på Svensk Derby-dagen. Både Valley Chapel och Stall Perlen är nära sammankopplade med just den här dagen, fortsätter Dennis Madsen.

Bente och Magne Jordanger ser fram emot den första upplagan av det nya loppet.

– Vi är stolta över att Svensk Galopp vill hedra Valley Chapel med ett minneslopp på deras Derbydag. Valley Chapel betydde något väldigt speciellt för oss med sin unika personlighet och starka vilja att vinna. Han hade ett hjärta av guld, säger Bente och Magne Jordanger.

Valley Chapel tog hem samtliga tre skandinaviska Derbyn 1999 och fortsatte sin karriär med att vinna några av Skandinaviens allra största lopp. Totalt tog han 16 segrar och vann över 7,5 miljoner kronor. Dessutom fick han en storloppsbonus på 1,75 miljoner kronor för trippeln Scandinavian Open Championship (G3), Marit Sveaas Minnelöp (G3) och Stockholm Cup (G3) år 2001.

Det nya loppet innebär att Malmö Sommarhandicap flyttar till Oaks-dagen och blir ett mer normalt guldlopp i likhet med Malmö Vårhandicap och Malmö Hösthandicap.

Här kan du se Valley Chapels seger i Svenskt Derby 1999:

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer