Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Jägersro DSC_5730.jpeg

Uppdatering om det fortsatta arbetet med projekt Ny bana i Skåne

11 augusti 2022 15:15

Svensk Galopps vd Harald Dörum informerar om vad som skett sedan extrastämman den 28 juli, då det bestämdes att projektering av en anläggning i Bara i Svedala kommun ska inledas. Projektgruppen håller på att ta form och ambitionen är att lägga fram en statusrapport till höststämman. Ett första steg är att sätta konkreta ekonomiska ramar för projektet.

Den 28 juli fattade fullmäktige beslut om att inleda en projektering av en galoppanläggning i Bara. Fullmäktige har inte beslutat att bygga en bana i Bara, men har givit Svensk Galopp ett mandat att utarbeta en projektplan för en bana i Bara. I arbetsgruppens rekommendation står det bland annat: ”Uppdraget ska innebära att en sammanhållen projektplan kan presenteras. När ett sådant arbete är slutfört, förs frågan om Bara-alternativet till SG:s stämma för beslut att ingå sådant hyresavtal.”

Nu är det Svensk Galopps styrelse som har ansvaret för att driva projektet framåt och därför tillsätts nu en projektorganisation. Styrelsens ambition är att lägga fram en statusrapport redan till höststämman i slutet av oktober.

Styrgrupp och projektgrupp etableras

Projektorganisationen som etableras består av en styrgrupp och en projektgrupp.

Styrgruppen ska ha det överordnade ansvaret för arbetet, rapportera och förankra hos sällskapen. Det är således naturligt att ordförandena i de tre sällskapen och ordförande i Svensk Galopp utgör denna styrgrupp, med Svensk Galopps vd som sekreterare.

Projektgruppens sammansättning baseras på den fackkompetens vi söker i projektet. Projektgruppen behöver en bra projektledare för att säkra koordinering och framåtdrivning.

Det blir ett arbetsintensivt projekt om vi ska kunna lägga fram en statusrapport till höststämman. Detta kräver att Svensk Galopp har en projektkoordinator med ansvar för att knyta ihop de olika delarna av projektet och rapportera kontinuerligt till styrgruppen.

Vidare behövs representanter som säkrar en lokal förankring i Skåne. Utöver detta behöver vi en person med byggteknisk kompetens och erfarenhet och förmåga att finna goda lösningar till den kravspecifikation som projektet kommer att ha. Projektet har tydliga ekonomiska ramar och därför behöver vi en person med kompetens för projektfinansiering. Dessutom är det viktigt att vi har både juridisk kompetens och informationskompetens i projektgruppen.

Personerna i projektgruppens kan betraktas som en huvudkontakt för de olika delarna. För att säkra kompetens och förankring i det vidare arbetet ska undergrupper etableras.

Vi arbetar kontinuerligt med att hitta rätt kompetens som samtidigt har möjlighet att säkerställa den ambitiösa tidsplanen som projektgruppen har. Detta innebär också att organisationen inte blir för stor för att säkra en bra rollfördelning och ett gott samarbete med styrgruppen.

När utredningen är genomförd ska projektet godkännas av Svensk Galopps ägare på nytt. Det innebär att vi i nuläget inte behöver koppla in genomförandekompetens. Detta kommer att ligga hos en eventuell entreprenör.

Översikt av projektorganisationen

Styrgruppen

  • Ordförandena från de tre sällskapen
  • Ordförande i Svensk Galopp
  • VD som sekreterare

Projektgruppen

  • Projektledare – TBD
  • Projektkoordinator – Leif Almgren
  • Byggteknisk kompetens – Björn Eriksson
  • Lokal förankring – Håkan Birger
  • Projektfinansiering – TBD (Sofia Uhrbom)
  • Juridisk kompetens – Per Gustaf Ekbom
  • Information – TBD

Översikt av projektorganisationen

Styrgruppen

  • Ordförandena från de tre sällskapen
  • Ordförande i Svensk Galopp
  • VD som sekreterare

Projektgruppen

  • Projektledare – TBD
  • Projektkoordinator – Leif Almgren
  • Byggteknisk kompetens – Björn Eriksson
  • Lokal förankring – Håkan Birger
  • Projektfinansiering – TBD (Sofia Uhrbom)
  • Juridisk kompetens – Per Gustaf Ekbom
  • Information – TBD

Finansieringspaket sätter ramarna

Förutsättningen för en anläggning i Bara är att den byggs och ägd av en extern finansiär och att Svensk Galopp hyr in sig på anläggningen. Den ekonomiska ramen för Svensk Galopp är begränsad till en kostnad på ca 22 miljoner kronor per år.

Som ett första steg, för att sätta ramar för projektet, kommer projektgruppen att inleda med att säkra ett bindande finansieringspaket. Det börjar med att projektgruppen inleder en dialog med de två potentiella finansinstitutionerna som arbetsgruppen har varit i kontakt med. När ett finansieringspaket är på plats, har vi konkreta ekonomiska ramar för projektet. Därefter kan vi starta en projektering och se vad vi kan få för dessa pengar. Fördelen är uppenbar, vi slipper diskussionen om banan ska kosta 100 miljoner eller 1 miljard, det är bara vårt nominella hyresbelopp som räknas.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

På tisdagskvällen möttes Svensk Galopps fullmäktigeledamöter för att utse en ny ordförande efter att Stockholm Galoppsällskap och Göteborg Galoppsällskap kallat till extrastämma. Endast en kandidat presenterades för stämman, som hölls digitalt. Efter votering utsågs Anders Lilius till ny ordförande i Svensk Galopp. Läs mer