Lady of Jazz TOP

Tävlingsreferat: Tredje raka för Lady of Jazz

2 juni 2021 16:51

Lady of Jazz har utvecklats enorm det senaste halvåret. I onsdagens inledande Guldhandicap på Bro Park tog Patrick Wahls adept sin tredje raka seger i övertygande stil. I segersadeln satt lärlingen Alina Öhgren som fick besöka vinnarcirkeln i samtliga sina tre ritter den här dagen.

Patrick Wahl-tränade Lady of Jazz fortsätter att gå från klarhet till klarhet. I onsdagens inledande Guldhandicap tog Helsinki-dottern sin tredje raka viktoria och den fjärde fullträffen i år. Precis som vid den senaste segern var det lärlingen Alina Öhgren som stod för styrningen.

Från sitt invändiga utgångsläge hittade Lady of Jazz snabbt en fin position som tvåa-trea i draget bakom ledande Dragonfly (A Pilroth). Den positionen behöll det fyraåriga stoet fram till en bit in på upploppsrakan då hon sökte sig fram i en lucka utvändigt om ledaren, övertog kommandot, för att slutligen dryga ut till en lätt seger.

- Det var bara att glida med bakom ledaren, sedan kom luckan i början av upploppet, sade Alina Öhgren.

Tränare Patrick Wahl var påtagligt nöjd med både häst och ryttare.

- En femstjärnig ritt av Alina. Lady of Jazz kunde smyga med och gick i rätt tid. Dagens start var ett test och nu får vi se vad som händer med handicaptalet. Eventuellt siktar vi härnäst på Kapplöpningsällskapets Stora Pris, sade Patrick om stoet som ägs av ägs av Racemusic HB och är uppfödd av Tor Harry Sigfridsson.

Tre längder bakom vinnaren höll Dragonfly berömvärt till andraplatsen.

Lady of Jazz

Stureplan tillbaka som vinnare

I en Silverlöpning gjorde Caroline Malmborgs stallstjärna Stureplan intressant comeback. I sin första start sedan juli 2019 tog den nu sjuårige skimmeln tidigt hand om kommandot i den 1 600 meter långa uppgörelsen och lyckades hålla såväl More Caviar som storspurtande Grimeford Lane stången i slutvinjetten.

Med Andreas Tapia Dalbark vid tyglarna klev Stureplan genast fram och satte utvändig press på Jane (G Solis) och kunde ganska snart överta kommandot. Areion-sonen lämnades dock inte ifred utan blev redan vid upploppets början utmanad av More Caviar (P Gråberg).

Stureplan svarade dock fint när Andreas bad om det och höll hela tiden sin utmanare på behörigt avstånd. Comebacksegern säkrades till slut med en längd tillgodo till storspurtande Grimeford Lane (E Nordin).

- Det här är en häst som betyder väldigt mycket för mig. Han har en otroligt bra tävlingsinstinkt och är dessutom väldigt snäll att ha att göra med. Det här kändes nästan som en storloppsseger trots att det bara var ett vanligt lopp, sade Andreas Tapia Dalbark.

Minst lika glad var tränare Caroline Malmborg, som nervöst följde hingstens comeback efter den hovbensfraktur han ådrog sig för snart två år sedan.

- Jag har legat väldigt lågt inför comebacken och trodde att han skulle behöva det här loppet. Men Stureplan har ett hjärta av guld och att han vinner känns nästan som en saga. Han kommer att gå framåt efter den här segern, men den närmaste tiden får vi nog hålla oss till liknande lopp som det här.

Stureplan ägs av Sturekompaniet Easy och tog här sin sjunde seger i karriärens 17:e start.

Stureplan

Samara Bay från start till mål

Angelika Berg sände resolut fram Samara Bay till ledningen i en Silverhandicap. Därefter var den 1 000 meter långa uppgörelsen i praktiken över. För ingen av konkurrenterna hade en chans att fånga Alice Elmerskogs adept.

Från startspåret närmast railen tog Samara Bay enkelt hand om spetspositionen före Moojim (P Gråberg) och Hypochondriac (E Nordin). Därefter släppte Mehmas-dottern ingen inpå livet och drygade ut till en lekande lätt viktoria över de avslutande 200 meterna.

- I förra starten var Samara Bay ute över 1 400 meter på gräset och det var i längsta laget. Jag var lite osäker på om hon skulle nå fronten, men det var ju inga problem med den låga vikten. En kapabel häst som vunnit på Irland, sade Alice Elmerskog om treåringen som ägs av Hamid Amouzad Khalili.

Två längder bakom vinnaren spurtade Achers Ignite (A Pilroth) plusbetonat och knep andraplatsen före Moojim.

Samara Bay

Snabbt återbesök i vinnarcirkeln

Alice Elmerskog behövde inte vänta längde på nästa besök i vinnarcirkeln. För redan i den följande Bronshandicapen lotsade Alina Öhgren Heart of Dreams till en mycket komfortabel seger.

Heart of Dreams kom iväg fint från start och delade för en kort stund spetspositionen med innerspårets Oh Mambo Boy (A Berg) innan Paakame Enki (F Janetzky) klev fram och tog över stafettpinnen i ingången till kurvan.

Barocci-dotter gled därefter med fint i draget bakom ledaren. En bit in på upploppsrakan uppenbarade sig en liten lucka invändigt om Paakame Enki. Alina var inte sen att ta den och när Heart of Dreams väl fick fritt spelrum drygade hon ut med fyra längder över de sista 200 meterna.

- Jag fick information om att Heart of Dreams kunde vara lite långsam från start, men idag var hon faktiskt riktigt snabb. Sedan blev det en liten lucka på upploppet och med tanke på att Heart of Dreams är en ganska liten häst så valde jag att ta den, sade Alina Öhgren efter dagens andra seger.

Stall Hjärtat äger Heart of Dreams som är uppfödd av Lars Almrin.

Heart of Dreams

Tredje dagssegern

Alina Öhgren säkrade sin tredje dagsseger i sadeln på Dancingonthetable från Annika Sjökvists stall. Efter en stark spurt över de avslutande 300 meterna lyckades treåringen precis nosa ut Wake Up på mållinjen.

Tempot blev ganska högt från start när Wake Up (Tapia Dalbark) klev fram och satte utvändig press och senare även övertog ledningen från Solhouettes (E Nordin). Dancingonthetable fick en betydligt lugnare inledning som delad femma i par med stallkamraten Bearded Lady (U Holmquist).

Wake Up blev uppvaktad av Precious Cayenne (M Smith) i ingången till slutsvängen och de båda hästarna kämpade sedan sida vid sida över större delen av upploppsrakan.

Dancingonthetable hade ganska långt fram till ledarna med 300 meter kvar men efter en klart gedigen avslutning en bit ut i banan lyckades han hämta in försprånget för att slå av Wake Up i det allra sista galoppsprånget. Segermarginalen skrevs till en nos.

- Själv var jag ganska säker på att vi hade vunnit. Den här segern känns extra rolig med tanke på att jag rider honom varje dag. Dancingonthetable har haft en del problem, men vi har också lagt ner mycket jobb på honom och idag visade han att det finns fart. Sista biten satt jag bara och styrde så fick han själv gå, konstaterade Alina Öhgren efter sin tredje dagsseger på lika många ritter.

Annika Sjökvist har själv fött upp Dancingonthetable tillsammans med Karl Burman. Detta var dessutom den första vinnande avkomman efter hingsten White Soxs, som står uppstallad hos Tommy Nilsson i Skåne.

- Jag trodde egentligen mer på Bearded Lady idag. Dancingonthetable har haft en del problem med nerverna så det kändes bra att han kunde gå ut och göra en så pass bra insats, sade Annika om hästen som ägs av Tesch Power KB och Lars-Otto Thorin.

Dancingonthetable

En klockren comeback

Ett tävlingsuppehåll sedan november 2019 var inget som hindrade Hadrian i en Järnhandicap. Anna Pilroth sände genast fram Madeleine Wittgrens adept till ledningen och från den positionen visade Helsinki-sonen vägen fram till mållinjen.

Hadrian var riktigt rask ut ur startboxarna och hade inga problem att ta hand om ledningen före Gift of Youth (A Berg) och Bear Angel (E Nordin). Trots det långa tävlingsuppehållet visade femåringen inga tecken på att mattas över upploppet. Istället drygade han närmast ut övertaget och säkrade segern med två lätta längder.

- Det här var inte väntat. Vi hade hoppats på pengar men att han vann idag var helt otroligt, sade tränarsonen Samuel.

Eva C S Pettersson har fött upp Hadrian, som ägs av sin tränare.

Hadrian

Kom tillbaka över upploppet

Familjeglädjen var stor efter att Soldier Blue accelererat ifrån till en lätt triumf i en 1 600 meter lång Järnhandicap. Emma Nordin red sjuåringen som tränas av mamma Annica Nordin.

Soldier Blue kom iväg fint från start, men föll sedan tillbaka en smula genom svängen när Cooperess (M Blademo) avancerade fram och satte utvändig press på innerspårets Surfers Paradise (C Lamy).

Det skulle dock visa sig att Emma Nordin hade mer sparat i tyglarna. För väl inne på upploppsrakan fick Soldier Hollow-sonen förnyade krafter, avväpnade enkelt ledarna och drygade ut till en lätt seger.

- Vi hade på känn att det snart skulle lossna för Soldier Blue. Men det såg kanske lättare ut än vad det i själva verket var, sade pappa Henrik Nordin i vinnarcirkeln efter segern.

Soldier Blue såg dessutom till att Eva C S Pettersson kunde räkna in dagens andra uppfödarseger.

Soldier Blue

Bra dag för stall Malmborg

Tränare Caroline Malmborg tog sin andra dagsseger med High Max i en Järnhandicap. Per-Anders Gråberg red femåringen som ägs av Stall Herecomesmax.

Fältet i den 2 350 meter långa uppgörelsen blev rejält utdraget över bortre lång när Loki (M Holmberg) tog hand om taktpinnen före High Max och Cava Queen (U Holmquist).

Gråberg valde att bida sin tid någon längd bakom ledaren fram till upploppets början då han styrde ut High Max ett snäpp i banan och bad om lite mer. Ganska snart tog Maxios-sonen över kommandot och över de avslutande 200 meterna drygades segergreppet ut till närmare fyra längder.

- Det kändes som jag hade kontroll på det idag. Jag valde att släppa ledningen i ingången till första sväng och fick en fin rygg att gå på. Han kändes fin hela vägen, sade Per-Anders Gråberg.

Caroline Malmborg var så klart nöjd efter sin andra dagsseger.

- High Max var värd den här segern. Han var knappt slagen tvåa när Per-Anders red honom senast och i förra starten blev han tyvärr instängd. Jag hade en god känsla på förhand för jag vet att han har kapacitet.

High Max

Point Boy tog tredje raka

Dagens avslutande Börjes Champion ARK Cup för amatörryttarna utmynnade i en jämn upploppsduell mellan Cromer och Point Boy. Den förstnämnde ledde länge men tvingades sträcka vapen mot Point Boy i de avslutande galoppsprången. Susanne Sivrup-Rosenqvist tränar och Evelina Rönnlund red sexåringen som nu kan stoltsera med tre raka ettor i formraden.

Cromer (James Fitzmaurice) fick en perfekt start i den 1 200 meter långa uppgörelsen och tog hand om ledningen före Bright Light (Elin Ahlin) och Point Boy.

Väl inne på upploppsrakan tog Point Boy upp jakten på ledaren och de avslutande 200 meterna blev en spännande duell där Mingun-sonen till slut drog det längsta strået med en hals.

- Det här är en häst som verkligen ger allt och lite till. Min plan var att sitta med fram till 400 meter kvar och sedan trycka på gasen, sade Evelina Rönnlund.

Susanne Sivrup-Rosenqvist äger själv Point Boy tillsammans med familjen.

- Att ta tre raka segrar är svårt, så jag sa till Evelina att hon inte skulle känna någon press. Ett bra lopp dög gott för mig, sade Susanne.

Point Boy

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sanary (e. Invincible Spirit) började året med formtal 87 och är nu uppe i 94. Han och ridande Per-Anders Gråberg gav inte favoriten Sandtastic någon chans i Benny Jensen Memorial och segern blev enkel.

Tränare Nina Lindberg Lensvik berättade efteråt att han är i sin bästa form någonsin. 360 North Horse Racing äger. Teamet hade också framgångar i Stutteri Hjortebo Produce Stakes med 100 000 DKK till vinnaren. De var tvåa med Eternity Tree med Per-Anders Gråberg och trea med Tiny Dancer och Annie Nilsson Lindahl. Johanna Åberg tränar och deläger Jesse The Body (e. Eishin Dunkirk) tillsammans med Ramonia Gård AB som vann knappt före Hawthorn. Tor Harry Sigfridsson är uppfödare.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
WV1DvPZw Sanary.jpeg
26 juli 2021 | Notis Niklas Lovén skadad

Londonia och Niklas Lovén föll vid det näst sista hindret i steeplechaselöpningen på Bro Park i söndags. Niklas fördes till Danderyds sjukhus med smärtor i nacken och vid röntgen konstaterades att han har fått frakturer på en nackkota.

– Båda vingarna i den andra nackkotan är skadade, men det är inga ligamentsskador och jag fick precis besked om att jag slapp operation. Förhoppningsvis får jag resa hem imorgon med bil eller sjuktransport, berättar Niklas Lovén från sjukhuset.

Han är vid gott mod trots skadan och berättar att läkarna kommer göra en ny röntgen om två veckor.

Londonia var snabbt uppe på benen igen och har inte åtdragit sig några skador.

Kick On TOP Kick On TOP

Niels Petersen-tränade Kick On försvarade sin titel när han tillsammans med Carlos Lopez spurtade förbi konkurrenterna i Lelles Legacy Swedish Open Mile (L). Petersen och Lopez tog även hem Stewards Cup med toppstoet Ramone. Madeleine Smiths stjärna Espen Hill årsdebuterade på bästa sätt i en Guldhandicap. Läs mer