Twirling Ghost TOP

Tävlingsreferat: Stall Kvisla tog trippel med treåringar

7 maj 2023 15:29

Roy Arne Kvisla har fått en riktig smakstart på säsongen. I samband med söndagens tävlingar på Bro Park kunde hemmatränaren räkna in hela tre treåriga vinnare; Twirling Ghost, Stella Kalejs och Red Reward. Alla lotsades till seger av en formstark Per-Anders Gråberg.

I onsdags fick Roy Arne Kvisla, Per-Anders Gråberg och Stall Poulard HB besöka vinnarcirkeln med American Impact. En minst lika intressant USA-import är ett år yngre Twirling Ghost, som årsdebuterade på bästa sätt i 1 400 meter långa Träckloppet Treårslöpning.

Efter en inledning som fyra strax bakom tättrion Miss Mehmas, Liquid Light och Im a Dragon fick Twirling Ghost marschorder i utgången av kurvan, varefter Twirling Candy-sonen kopplade greppet vid upploppets början.

Dressout såg för en kort stund ut att kunna utmana Twirling Ghost, men Gråberg hade mer sparat i tyglarna och segern blev till slut ganska lätt.

- Twirling Ghost är en talangfull häst som gör det mesta rätt. Han stack undan ganska enkelt i början av upploppet, sedan började han klippa lite mer öronen och tappa fokus. Dressout kom starkt och i sådana situationer är det inte alltid så lätt att svara, men när jag tryckte till fanns det ytterligare en växel, konstaterade Per-Anders Gråberg.

Twirling Ghost är fortfarande obesegrad på två starter och han ser ut att vara ett ämne för de större loppen.

- Voterlöpning och Norskt 2000 Guineas finns med i planeringen, men mycket måste stämma för att vi ska nå dit, sade Ulf Byström i Stall Poulard.

Twirling Ghost

Vann direkt i debuten

Team Kvisla/Gråberg tog andra dagssegern med debutanten Stella Kalejs i Springmaskloppet (Maidenlöpning). Swipe-dottern både ägs och är uppfödd av Teleko Racing.

Efter en närmast klockren start blev Stella Kalejs snart uppvaktad av Who Dares Wins. Den sistnämnde tog över ledningen genom kurvan och anförde över en stor del av upploppsrakan. Men Stella Kalejs hade mer krafter sparade. Strax före linjen återtog hon kommandot och säkrade debutsegern med en halv längd.

- Per-Anders gjorde det jättebra som släppte förbi ledaren för att sedan ta in försprånget sista biten, sade Roy Arne Kvisla.

Stella Kalejs mamma Dea Kalejs har tidigare bland annat lämnat Filia Kalejs och Prima Kalejs.

- De senaste dagarna har varit nervösa. Men jag tycker att Stella Kalejs gjorde det bra i debuten. Nu är målet Svenskt 1000 Guineas och sedan har vi så klart Breeders’-loppen senare i år, sade Robert Holmsten i Teleko Racing.

Stella Kalejs

Tredje stallsegern

I Lupploppet Maidenlöpning över långa 2 100 meter kunde Roy Arne Kvisla och Per-Anders Gråberg räkna in dagens tredje besök i vinnarcirkeln. Den här gången hette segervapnet Red Reward.

Starspangledbanner-sonen hittade tidigt en position som utvändig trea en bit bakom ledande Promised Land och Gordy. När sedan Promised Land ryckte genom slutsvängen var det egentligen bara Red Reward som kunde hänga på.

Väl inne på upploppsrakan utkämpade de båda hästarna en jämn kamp. Det var först i de avslutande galoppsprången som Red Reward sträckte på sig och spräckte segernollan med en halv längd.

Red Reward svarade för flera starka prestationer i ganska tuffa sällskap ifjol. Dock utan någon riktig fullträff.

- Den här hästen har kapacitet, men tyvärr gör han det lite svårt för sig själv i loppen. Jag tycker att han löpte på fint utvändigt i fältet. När jag sedan begärde lite mer surnade han till och det kändes som att han sprang med handbromsen i, sade Per-Anders Gråberg om fuxen som ägs av Rc-Horse HB.

Red Reward

El Camino fortsätter stapla segrar

Under andra halvan av fjolåret tjusade El Camino galoppubliken med fem fina segrar. Att Maria Johanssons grålle inte tycks ha några problem med att infria handicaptalet 88 visade han med att reglera sina sex konkurrenter från start till mål i Vidilab Open Handicap.

Med Leonard Rios vid tyglarna fick El Camino en klockren start från sitt invändiga utgångsläge och kunde genast ta hand om taktpinnen före Mogsy över de 1 200 meterna.

Vid upploppets början hade Gleneagles-sonen skaffat sig ett par längders övertag, som ingen av motståndarna kunde hämta in. Visiteur Du Pom avslutade plusbetonat efter att ha bidat sin tid i kön, men kom aldrig närmare än knapp längd.

- Hästarna i stallet är otroligt ärliga och Leonard gör ett stort jobb med dem till vardags. Gällande den fortsatta matchningar har vi olika vägar att gå. Men någon start i slutet av månaden hade vi tänkt oss, sade Maria Johansson om femåringen som ägs av Stall Kaminen.

El Camino

Cousteau efter smygresa

Andreas Tapia Dalbark serverade Cousteau en riktig spårsnål smygresa över de 2 100 meterna i Strongylus Sunday Special. När Patrick Wahls-adept väl fick fritt spelrum vid upploppets början svarade han med att plocka ner en mycket tapper Snowfoot över de sista 200 meterna.

- Idag löste det sig helt perfekt i loppet, konstaterade Andreas Tapia Dalbark, stärkt efter lördagens Mowerina-seger på Klampenborg.

Cousteau fick en fin start från sitt invändiga spår och kunde ta positionen strax bakom Snowfoot genom den inledande kurvan. När sedan hästar som Alfaares och Red Coultish hakade på ledaren över bortre lång föll Holy Roman Emperor-sonen tillbaka något.

Men vid upploppets början låg vägen fri för den tyskfödde valacken. Snowfoot försökte rycka och bjöd på fin kamp över hela upploppet. Sista biten fick han dock ge sig för Cousteau, som säkrade sin andra raka seger med ett huvud. Sedan var det hela nio längder ner till trean Alfaares.

- Cousteau köptes egentligen som en häst för Derbyt. Tyvärr kom han aldrig riktigt igång som treåring. Men det kan ju även vara kul att ha en äldre häst med utvecklingspotential, sade Patrick Wahl.

Cousteau

Forward Focus tog efterlängtad seger

Efter tre raka andraplatser fick Forward Focus in en snygg fullträff i Kollamasken Silverhandicap. Ulrika Holmquist red den Annika Sjökvist-tränade fyraåringen, som tävlar för det stora ägarkonsortiet Min Galopphäst Sverige AB.

- Min Galopphäst är ett jättefint koncept och det känns jättekul att få vinna när så många ägare är på plats, sade segerjockeyn.

Apple Valley satte rejäl färg på loppet när hon resolut tog över ledningen från Roman King och Farhh Out i ingången till kurvan. Forward Focus låg fint placerad som fyra/femma innan han målmedvetet tog upp jakten på den flyende ledaren vid upploppets början.

Segergreppet kopplades redan med 200 meter kvar, men Forward Focus kunde aldrig slå av på takten för Grimeford Lane spurtade med mersmak i slutvinjetten.

- Forward Focus snubblade till lite från start idag. Men att han fick ridas på väntan var kanske inte helt fel, sade Annika Sjökvist, samtidigt som hon tog emot den stora ägarskaran i vinnarcirkeln.

Casamento-sonen är uppfödd av Ale Djurklinik AB.

Forward Focus

Daniel och Cara Dune tog hem Lillis Cup

Söndagens tävlingar inleddes med Kollafodret Lillis Cup för amatörryttarna. Rutinerade Daniel Mattsson serverade Cara Dune en fin resa över de 1 400 meterna, varpå Claes Björlings adept säkrade karriärens första viktoria i övertygande stil.

Cara Dune gled tidigt fram i draget bakom ledande All About Fun. En bit in på upploppsrakan satte Heeraat-sonen utvändig press på ledaren, tog snart över kommandot och drog undan med närmare fyra längder över de sista 200 meterna.

Englandsimporten radade upp fyra andraplatser i vintras och fick nu alltså äntligen smaka på segerns sötma.

- Cara Dune är en fin häst som gjort flera bra race utan att få sätta huvudet först. Jag tror definitivt att han har mer att visa, sade Daniel Mattsson, som även vann Lillis Cup 2021.

Cara Dune

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer