Zidane TOP

Tävlingsreferat: Stall Juniors tvååringar dominerade i Auktionslöpningen

24 september 2023 17:32

Zidane före Wakaba. Tränare Lennart Jr Reuterskiöld bokförde en fin stalldubbel när tvååringarna gjorde upp i Jägersro-upplagan av Jockeyklubbens Auktionslöpning på söndagen. Miss Wintown från Niels Petersens stall bekräftade än en gång att hon stortrivs på Malmö-ovalen efter en sylvass segerspurt i Rosengårdlöpning.

Endast fyra tvååringar gjorde upp om en generös prispott i Jockeyklubbens Auktionslöpning. Storfavoriten Nimitz fick det kämpigt när han gick upp i distans på en ny bana. Istället bokförde Lennart Jr Reuterskiöld en fin stalldubbel med hästarna Zidane och Wakaba.

- Zidane var helt strålande idag, utbrast ägarduon Ann-Carin Svedberg och Wiveka Jardby efter segern, som inklusive bonus var värd 250 000 kronor.

Nimitz var i vanlig ordning riktigt rapp ur startboxarna och tog enkelt hand om taktpinnen i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Men i slutet av bortre lång blev ledaren utmanad av Zidane, riden av Carlos Lopez.

I ett nafs tog Areion-sonen över kommandot. Redan vid upploppets början hade WM Racing AB-uppfödningen skaffat sig ett klart grepp, som han förvaltade på ett utmärkt sätt fram till mållinjen.

- Vi har alltid trott på Zidane. Den här hästen har en bra ”cruising speed” och kan växla tempo när det behövs. Det är lite svårt att bedöma hur bra det här loppet egentligen var. Men efter dagens seger är jag lite sugen på att testa Zidane i det andra Auktionsloppet på Bro Park. Sedan har vi ju Kriteriet på hemmaplan senare i höst, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Zidane VC

Tredje storloppssegern på Jägersro

Miss Wintown från Niels Petersens stall i Norge ser onekligen ut att stortrivas på Jägersros dirttrackoval. Efter triumfer i både Derby Sprint och Altamiralöpning tidigare i år plockade Stall Gulliks sto fram ytterligare en vinnande spurt i Rosengårdlöpning för treåriga sprinters.

Med Carlos Lopez vid tyglarna gick Miss Wintown aldrig med i det generösa tempo som Tucci och Starlight Song drog upp över de inledande 400 meterna.

Istället höll Mo Town-dottern spurtkrutet torrt fram till upploppets början då hon resolut tog upp jakten på Brazen Soul, som för en kort stund såg ut att ha kopplat ett vinnande grepp. Åt Miss Wintowns vassa spurt fanns dock inget att göra och de 125 000 kronorna i förstapris säkrades med en halv längd.

- Miss Wintown är ett superfint sto som har ett otroligt effektivt sätt att löpa. Nu har hon haft en relativt lång säsong och jag tänker att det kan vara dags för en paus, sade Niels Petersen.

USA-importen ägs av den norske hoppryttaren Geir Gulliksen, som dagen till ära även hade sin irländske kollega Bertram Allen med sig i vinnarcirkeln.

- En väldigt fin häst som fortfarande är obesegrad på Jägersro, noterade Geir, som äger ytterligare ett antal galopphästar.

Miss Wintown

Räddades av mållinjen

En 1 730 meter lång Guldhandicap utmynnade i en riktigt rafflande upploppsfight där det inte skilde mycket mellan de tre främsta hästarna. Downtown Leo tog tidigt hand om ledningen över de 1 730 meterna och lyckades hålla undan med minsta möjliga marginal tillsammans med Jan-Erik Neuroth.

Downtown Leo var riktigt pigg ut ur boxarna och tog snabbt hand om ledningen före Röde Baronen. Den sistnämnde gav inte ledaren en lugn stund genom slutsvängen och en bit in på upploppsrakan började även Una Matina blanda sig i leken. I de sista galoppsprången blev det en riktigt jämn kamp mellan de tre kombattanterna.

Jan-Erik trodde själv att han hade tappat loppet och sadlade av Speightstown-sonen innan måldomaren meddelat ordningsföljd och segermarginalalen nos-hals.

- Det var väldigt tight över linjen och jag var säker på att vi hade förlorat med en nos. Downtown Leo var väldigt ”keen” från start och kämpade bra, sade Jan-Erik om USA-importen, som tränas av pappa Wido och ägs av Stall Perlen.

Downtown Leo

Formstark Seneschal tog hem Luca Brasi Cup

Det skulle bli ytterligare en seger för stall Neuroth den här soliga tävlingsdagen. Efter en god fjärdeplats bakom Espen Hill i Stockholm Cup International förra söndagen var Seneschal redo att bärga årets första viktoria. Tillsammans med Elione Chaves accelererade stall EOS:s egenuppfödning enkelt ifrån konkurrenterna i Luca Brasi Cup.

I ett ganska utdraget fält fick Seneschal en närmast perfekt resa strax bakom ledande New York Strip. Genom slutsvängen tog Appel Au Maitre-sonen över ledningen och släppte sedan ingen inpå livet över upploppsrakan. Segermarginalen skrevs till fyra övertygande längder före Scarlett.

- Seneschal är stark och kan gå hela vägen in i mål. Därför ville jag ha honom placerad i tätgruppen, sade Elione Chaves.

Seneschal

I en klass för sig

Laughingof Fear har matchats mot de bästa i sin årgång. I söndagens inledande Silverhandicap mötte Lennart Jr Reuterskiölds adept lite enklare motstånd. Som fältets enda treåring var han närmast i en klass för sig i den 2 400 meter långa uppgörelsen.

Med Elione Chaves vid tyglarna tog Laughingof Fear genast hand om ledningen före Lady Monroe och Stargaze. När Lope de Vega-sonen sedan skruvade upp farten över bortre lång ökade försprånget till konkurrenterna. Väl inne på upploppet var karriärens andra fullträff redan i hamn.

- Jag har alltid haft höga tankar om den här hästen, men nu börjar säsongen så smått rinna oss ur händerna. Jag får ta en funderar på om jag ska anmäla honom till St Leger. I annat fall får vi försöka hitta någon annan lämplig uppgift, sade Lennart Jr Reuterskiöld om irlandsimporten som tävlar i The JC Organizations välbekanta ägarfärger.

Laughingof Fear

Årets första fullträff för Jardbys 12-åring

Med två raka andraplatser i bagaget lyckades Freemanip äntligen hålla samtliga konkurrenter bakom sig i söndagens avslutande Silverhandicap. Med ordinarie partnern Alina Öhgren vid tyglarna spårade den Peter Jardby-tränade 12-åringen hela vägen över de 1 200 meterna.

Efter en fin start hade Freemanip skaffat sig ett par längder övertag när han svängde in på upploppsrakan. Deadline Day och Xtara hämtade båda in en del av försprånget slutvinjetten, men utgjorde aldrig något riktigt hot mot vinnaren.

- Som många andra argentinskfödda hästar är Freemanip väldigt sund och stark. Det här blir nog hans sista säsong på banan. Vi har redan funnit ett nytt hem till honom där han kan ta det lugnt som pensionär, sade Peter Jardby om Stall Doncasters hederskämpe.

Freemanip

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

deltagare-hm-2024-1
deltagare-hm-2024-1

Proffstränare i både trav och galopp, kompis med Adrian Kolgjini, en naturlig känsla för hästar eller kanske styrkan från att ha klarat av en Svensk Klassiker. Fredagen den 23:e augusti, när ATG Hästarnas Mästare avgörs på Jägersro, får vi svaret. Läs mer