DSC_4310.jpg

Tävlingsreferat ponnygalopp: Säsongspremiär på Bro Park

24 maj 2021 17:42

Efter ett par inställda tävlingsdagar var det äntligen dags för ponnygaloppremiär den 23 maj på Bro Park.

Dagens tävlingar sponsrades av TRITON och prisutdelare var Peder Pråhl från TRITON tillsammans med sin bror Thomas Pråhl. Ett stort tack för den uppskattade sponsringen!

I varje lopp delades pris ut till Bäst Gjorda Ponny och vinnarna blev:

  • Moa Fägerhall – Chili Peppar
  • Josefina Bonow – Eleonore
  • Teja Carlsson – Cratloe Jimbo
  • Thea Gråberg – Amiri Joad
  • Josefina Mattjus – Kilskogens Gozzi

Lopp 1: Tritonlöpning kat. A

Snabbast från start var utvändiga 7 Amarant Filur tillsammans med Adriana Lopera, invändiga 1 Chili Peppar med Moa Fägerhall och 2 Danstorps Manolito med Clara Dhakal. Från sitt startspår i mitten av banan dök plötsligt 5 ValentinoBettyBoop upp längst in vid innerrail med Svea Lindersson Hagberg vid tyglarna och kopplade greppet om sina konkurrenter med 150 meter kvar till mål och dom vann till slut enkelt med fyra längder. Om andraplatsen blev det en tuff duell mellan Clara Dhakal påm Danstorps Manolito och Adriana Lopera på Amarant Filur, där Clara och Danstorps Manolito till slut satte huvudet före.

Foto: Elina Björklund
Sve Lindersson Hagberg och ValentinoBettyboop

Lopp 2: Tritonlöpning kat. C

Kvicka till ledningen när startflaggan drogs var 5 Kiltown Sienna med Manda Olsson och 3 Carpaccio CJ med Emma Cormier, som dock fick släppa ifrån sig ledningen kort därefter till hastigt avancerande 8 Little Spirit med Elin Hedman i sadeln. Redan i mitten av kurvan hade Elin och Little Spirit skaffat sig en stor ledning och bakifrån försökte 10 Boley Mickey Finn med Izabella Jevrem och 4 Jack Daniels CJ med Annie Johansson att minska avståndet till ledaren. In på upploppet drygade Little Spirit ut avståndet ned till konkurrenterna och vann till slut överlägset före bra avslutande Boley Mickey Finn med Izabella Jevrem som kom in på en andraplats och Annie Johansson med Jack Daniels CJ på en tredjeplats.


Elin Hedman och Little Spirit

Lopp 3: Tritonlöpning kat. B

Tio ponnyer stod på startlinjen vid 800 meter för våra näst-minsta ponnyer och när starten gick tog Amanda Söderman ombord 6 Secret Ballerina direkt hand om ledningen med 2 Shanbally Tom Thumb och Ellie Vång hack i häl och 5 EricaLittleCaitlyn med Svea Lindersson Hagberg någon längd bakom vid rail. Vid utgången av upploppskurvan vek Ellie Vång ut Shanbally Tom Thumb i slagläge, men Secret Ballerina svarade upp och släppte ingen förbi sig. Vi fick se en härlig upploppsfajt hela upploppet ned där Amanda Söderman och Secret Ballerina till slut vann med dryga längden före Ellie Vång och Shanbally Tom Thumb. Svea Lindersson Hagberg på EricaLittleCaitlyn som hela tiden legat en bit bakom dessa två höll fint till tredjeplatsen.

Amanda Söderman och Secret Ballerina

Lopp 4: Tritonlöpning kat D

3 Magic de Maria och Amanda Söderman kom allra bäst i väg i starten, men även 5 She’s a Super Star med Josefina Bonow fick en bra start och gick ganska omgående upp och utsatte ledande Magic de Maria för tryck. Med tätkänning låg även 6 Västergårds Hidalgo med Jenny Tunell i sadeln och innan kurvan gick över i upplopp hade Jenny och Västergårds Hidalgo tagit över ledningen, fortfarande låg Josefina och She’s a Super Star med utvändigt och smygande bakom dessa två hade 9 Sessa Bo med Stina Östlund följt med. Med 200 meter kvar till mål drog Västergårds Hidalgo och She’s a Super Star ifrån och dessa två gick sida vid sida upploppet ned. She’s a Super Star avgjorde i sista galoppsprånget och vann till slut med en halslängd före Västergårds Hidalgo. Sessa Bo som längde följt med dessa två blev trea i mål.

Josefina Bonow och She´s A Superstar

Lopp 5: Tritonlöpning kat A avd. B

Nio taggade ponnyer vid 400-meters starten i dagens sista löpning och snabbast från start var 4 Norrskenets Grim med Emma Dhakal och ett par spår utanför hade även 6 Bradstone Matrix med Inna Smedberg bra fart under hovarna. En bit längre bak började 7 Marion af Sten med Moa Fägerhall i sadeln att få upp farten ordentligt med 200 meter kvar till mål och hittade till slut en lucka mellan de två ponnyerna i ledningen och Marion af Sten med Moa Fägerhall vann till slut med en halv längd till Bradstone Matrix och Inna Smedberg. Ytterligare en längd bakom höll Norrskenets Grim och Emma Dhakal till tredjeplatsen.

JK Hederspris vinnare från Bro Park redovisas på torsdag den 27 maj.

Moa Fägerhall och Marion Af Steen

Noteringar från startern och galoppdomstolen

Häst nr. 2 Nikita stod i starten i lopp 4.

Noteringar från startern och galoppdomstolen

Häst nr. 2 Nikita stod i starten i lopp 4.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

SM ponnygalopp SM ponnygalopp

Termometern visade närmare 30 grader denna soliga dag på vackra Österängen och vi hade ett stort, härligt gäng med ponnyjockeys som började tävlingsdagen med en banvandring av den lite speciella banan på Strömsholm. Läs mer

kategori A upplopp kategori A upplopp

Äntligen var det dags för säsongspremiär den 30 maj på Göteborg Galopp. I ett strålande solsken och på en i det närmaste perfekt gräsbana avgjordes fyra spännande lopp där många hästar och ryttare visade fin form. Läs mer

Den 12 maj arrangerar Svensk Galopp en digital föreläsning med galopptränare Catharina Vång om hur man tränar en ponnygaloppör.

Läs mer i kalendariet: 12 maj - Träning av ponnygaloppörer - digital föreläsning