Light Display TOP

Tävlingsreferat: Light Display och Day Trader ordnade dubbel till stall Vång

5 februari 2023 18:09

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria.

Söndagens tävlingar på Bro Park blev dessvärre rejält försenade. Anledningen var att den ambulans som alltid är på plats under tävlingsdagarna var inblandad i en olycka på väg till banan. En ny ambulans tillkallades i all hast, men starttiden fick ändå skjutas fram med drygt två timmar.

En klockren debut

Catharina Vång presenterade en mersmakande debutant i söndagens inledande Novislöpning. Light Display stack resolut till spets under Leonard Rios. Därefter var det i praktiken spel mot ett mål.

Kodiac-sonen fick en kanonstart i den 1 400 meter långa uppgörelsen och öppnade snabbt upp en lucka till sina fyra konkurrenter. Trots inledningen visade englandsimporten inga tecken på att mattas över de avslutande 300 meterna. När treåringen skar mållinjen var det generösa fem längder ner till King Felix Sacc.

- Redan när jag red Light Display i träning första gången kände jag att han var ruggigt stark. Jag hade en dröm om att han skulle vara så här bra, men var lite rädd för att distansen skulle vara 200 meter för lång, sade Catharina Vång, som tränar hingsten åt Stall Light Me Up – Easy.

Light Display mål

Day Trader gjorde det igen

I den avslutande Bronshandicapen bokförde Catharina Vång sin andra dagsseger. Här befäste Day Trader sin starka form genom att resolut ta hand om taktpinnen och bärga andra raka viktorian i övertygande stil. Lärlingen Kate Alvesparr stod för styrningen.

- En riktigt kraftfull häst som gjorde det väldigt lätt. Han hade säkert kunnat gå ett varv till, konstaterade Kate.

Redan i ingången till första sväng tog Day Trader resolut hand om ledningen och öppnade snart upp en lucka till Rough Boy och Spirit River. Övertaget förvaltade sedan Estidhkaar-sonen på ett effektivt sätt genom slutsvängen och in på upploppsrakan. Sir Duke avslutade starkt i sedvanlig stil och säkrade andraplatsen, fem längder bakom vinnaren.

- Jag har alltid värderat den här hästen högt. Felet är bara att jag skulle kastrerat honom med en gång när han kom till stallet. Som han löpte idag ser han ut som en stayer som vill göra jobbet själv, sade Catharina om irlandsimporten som ägs av BWP Membranteknik.

Day Trader

Stureplan tillbaka i vinnarcirkeln

Efter ett längre skadeuppehåll och en segerlös fjolårssäsong fick Caroline Malmborg-tränade Stureplan göra ett efterlängtat besök i vinnarcirkeln. Med lärlingen Angelika Berg vid tyglarna plockade den nu nioårige skimmeln ner Apple Valley över de sista 200 meterna och säkrade sin första seger sedan sommaren 2021.

- Hästen var jättefin och det kändes som att det fanns krafter sparade, sade Angelika.

Stureplan fick en relativt lugn inledning i den 1 400 meter långa Silverhandicapen, samtidigt som Fast And Free och Apple Valley såg till att det blev bra fart på tillställningen från start.

Men redan vid upploppets början hade Areion-sonen jobbat sig upp i ett fint slagläge bakom tätduon. Apple Valley bet ifrån sig berömvärt, men hade ändå inte mer att svara med när Stureplan susade förbi i slutvinjetten.

Den tyskfödde grållen, som ägs av Sturekompaniet – Easy, kan stoltsera med nio segrar på 24 starter. Ett starkt facit.

- Stureplan tycker livet är superkul och är en stor personlighet i stallet. Jag har nog inte haft en häst som älskar att träna och tävla som han. Nu siktar vi på en intressant huvudsäsong. Det blir inga jättestora uppgifter, det viktiga är att han får komma ut och vinna lopp, sade en nöjd tränare.

Stureplan

Släppte ingen inpå livet

Ännu en karismatisk grålle är Ocean Side från Maria Johanssons stall. Den åttaårige englandsimporten övertygade stort när han tillsammans med Leonard Rios reglerade en 2 100 meter lång Silverhandicap från start till mål.

Det tog en liten stund innan Ocean Side helt kunde ta över ledningen från innerspårets Man In The Moon genom den inledande kurvan. Men väl inne på bortre lång hade Leonard Rios full koll på läget.

När Suspicious Boy försökte ta upp jakten i ingången till slutsvängen lade Dark Angel-sonen i en extra växel och släppte sedan aldrig någon inpå livet. Muraki spurtade bäst över de avslutande 200 meterna. Men då hade Ocean Side redan säkrat sin första seger sedan hösten 2021.

- Det är inte så ofta som Ocean Side går till spets, men idag kunde de andra helt enkelt inte hänga med, konstaterade en nöjd Maria Johansson, som tränar valacken åt Ozzy Racing.

Ocean Side

Elins första seger med amatörlicens

Fem ekipage ställde upp i årets första lopp för amatörryttare. Här fick Elin Hedman en riktig smakstart på säsongen. I sadeln på The Gurka från Julian McLarens formstall säkrade hon sin första seger i femte försöket.

Från invändiga bricka ett kunde The Gurka smyga med några längder bakom ledande Jungle Dream och betrodde Cousteau. Swing That Cat-sonen behövde egentligen aldrig lämna spåret närmast innerrailen. Mitt på upploppsrakan tog han luckan invändigt om Jungle Dream, kopplade segergreppet och drygade ut med en säker längd.

Alla som följt ponnygaloppen de senaste tio åren känner säkert till Elin Hedman, som nu alltså bokförde sin första seger med amatörryttarlicens.

- 1 600 meter var lite kort för The Gurka och jag fick jobba en del för att hänga med. Men det lönade sig till slut, sade Elin om åttaåringen som ägs av McLaren Racing Stables AB.

För tränare Julian McLaren var detta årets fjärde seger på sju starter.

The Gurka

Spräckte segernollan tillsammans med tränaren

Efter nio starter och fyra andraplatser tidigare karriären fick Menina för första gången smaka på segerns sötma. Madeleine Smith red själv sin adept i den 1 400 meter långa Bronshandicapen.

Menina fick en fin start från sitt invändiga utgångsläge. I sällskap med Spenzer öppnade Devil’s Drink-dottern upp några längders ledning genom kurvan. Väl inne på upploppsrakan tackade fuxan för sällskapet och höll gott avslutande Wild Tobacco på behörigt avstånd fram till linjen.

- Menina sprang på bra och idag hade jag lite tur, sade tränaren om Bengt Morberg-uppfödningen.

Menina

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Bro Park Jpeg 3-100 Bro Park Jpeg 3-100

Äntligen! Säsongspremiär onsdag 17:e april. Förväntningarna är enorma, inget är egentligen avslöjat utan alla drömmar lever fortfarande. Alla hästar är vinnare. Läs mer

Galopphästar Gärdet Galopphästar Gärdet

Efter en lång och kall vinter står galoppen äntligen i startboxarna för att dra igång en ny spännande säsong. Här är alla de stora publikfesterna du måste ha koll på de närmaste månaderna, från de stundande vårpremiärerna fram till Svenskt Derby i mitten av juli. Läs mer