Footfall TOP

Tävlingsreferat: Jägersros champions förgyllde finaldagen

27 november 2022 17:16

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger.

Jacob Johansen tog en viktig pinne i kampen om det lokala jockeychampionatet efter att han lotsat tvåårige Hustler till en klockren maidenseger. Lennart Jr Reuterskiöld tränar Almanzor-sonen, som tävlar i Mr Ascots välbekanta ägarfärger.

Hustler gjorde det väldigt lätt över de 1 600 meterna. Redan i ingången till första sväng sände Jacob fram den franskfödde valacken till spets och därefter släppte han ingen över bron.

En dryg längd bakom vinnaren höll Bearthanks undan för Ice Age och King Of i kampen om andraplatsen.

- En väldigt långbenad häst som säkert kommer att bygga upp lite mer styrka till nästa år, sade Jacob Johansen.

Lennart Jr Reuterskiöld var inte själv på plats den här tävlingsdagen men hade sedan länge säkrat ännu ett tränarchampionat på sin hemmabana.

Hustler

Äntligen Footfall!

Efter hela fyra tappra andraplatser i ganska tuffa sällskap tidigare i år fick Francisco Castro-tränade Footfall äntligen smaka på segerns sötma. Detta efter att irlandsimporten spurtat förbi debutanten Ayani i slutvinjetten. Per-Anders Gråberg satt i segersadeln och säkrade därmed toppositionen championstriden med en pinne.

- En fin liten häst. Jag försökte spara lite från start och sedan kom Footfall starkt sista biten, konstaterade championjockeyn.

Footfall avancerade fram utvändigt om innerspårets Ayani och Nuevo Estrella i utgången av kurvan. Framför allt Ayani såg starkt ut mitt på upploppsrakan, men Footfall hade en extra pollett sparad och sträckte ut med en säker längd.

- Footfall har varit tvåa många gånger och det var roligt att han fick vinna på årets sista tävlingsdag, sade ägare Inger Linell när hon tog emot sin häst i vinnarcirkeln.

Francisco Castro har gjort en del justeringar sedan Footfall debuterade i somras.

- För några veckor sedan tog vi beslutet att kastrera Footfall. Dessutom utrustade vi honom med blinkers inför dagens start och det föll väl ut. Det här är en häst med en fin mödernelinje och jag bedömer att han åtminstone ska kunna bli en god miler, sade tränaren.

Footfall

Andra raka för Miss Rachel Zane

Miss Rachel Zane befäste vinnarformen genom att säkra sin andra raka viktoria på kort tid. Det treåriga stoet tränas av Annika Delinder, som i praktiken redan hade säkrat titeln som Jägersrogaloppens vinstrikaste amatörtränare 2022. I segersadeln på El Kabeir-dottern satt Kate Alvesparr.

Från en position som fyra i ingången till kurvan ökade Miss Rachel Zane farten vid upploppets början och tog resolut upp jakten på tätduon My Spirit och Chizonwheels.

Den sistnämnde bjöd på fin kamp över de sista 150 meterna, men tvingades ändå kapitulera mot Miss Rachel Zanes fina spurt.

- Miss Rachel Zane var ganska liten när jag köpte henne i England och därför betalade jag bara 4 000 Guineas. Ett välstammat, om än lite nervigt sto, som jag själv rider i träning. Efter den här segern blir det välbehövlig vintervila för både mig och stallets hästar, sade Annika, som äger Miss Rachel Zane tillsammans med Adrian Gonzales.

Miss Rachel Zane

Emelie säkrade amatörryttarchampionatet

Det var riktigt jämnt i kampen om amatörryttarchampionatet inför finaldagens Silversadeln över fullvuxna 2 400 meter. Emelie Gustafsson säkrade den åtråvärda titeln efter en övertygande seger i sadeln på Rintintin, en häst som hon äger tillsammans med tränare Marie Lustig.

Bingo Mar anförde fältet fram till ingången till sista sväng då han blev avlöst av Positano och Ruby Carlras.

En bit länge ut i spåren, någon längd bakom tätduon, satt Rintintin och väntade med att lägga in den sista spurtväxeln till upploppets början. Därefter gick det undan och segergreppet kopplades redan med halva upploppet kvar.

- Emelie red ett superproffsigt lopp idag. Rintintin får nämligen inte bli instängd bakom andra hästar, sade Marie Lustig, som haft ett riktigt bra år som tränare.

Efter prisutdelningen hyllades även Sofia Presits efter sin totalseger i serien Wendes Artilleriregementes Cup.

Rintintin

Send Me An Angel och Plata O Plomo duellerade

Topphästen Plata O Plomo gjorde intressant comeback och spårade länge i dagens inledande Silverlöpning. Men strax före mållinjen tvingades han sträcka vapen mot Send Me An Angel från Bent Olsens stall i Danmark. Carlos Lopez red Appel Au Maitre-dottern.

Send Me An Angel avslutade länge den lilla klungan där Plata O Plomo fick stå för farthållningen före Northernpowerhouse och Nockengang.

Först i ingången till sista sväng började Carlos mana på sin häst, varpå hon tog sig upp som tvåa bakom ledaren vid upploppets början. Duellen in mot linjen blev riktigt jämn, men det femåriga stoet säkrade segern med ett huvud.

- Jag var lite orolig för att distansen skulle vara väl kort, men Carlos red ett fantastiskt lopp, konstaterade tränaren.

Send Me An Angel ägs av Polly, Sannie och Vilma Sofie. Uppfödare är Majbritt Beck Staugaard.

Send Me An Angel

Wilson hyllades och segrade

Oliver Wilson uppmärksammades för sin totalseger i Tandari Classic den här finaldagen och fick ta emot det åtråvärda vandringspriset av Larissa Tandari. Lite senare på dagen fick han göra ett nytt besök i vinnarcirkeln. Nu i sadeln på Nathalie Mortensens Heshmah, som lekande lätt tog hem en 2 200 meter lång Silverhandicap.

Oliver placerade Heshmah som sexa i ett ganska utdraget fält där Sir Macken drog friskt före Princess Latifa och El Chapo. Genom slutsvängen avancerade även El Pepino fram och satte utvändig press på ledaren.

El Pepino hade emellertid inget att svara med när Heshmah fyrade av det sista spurtkrutet över upploppets sista halva.

- Heshmah köpte jag från Kahlil De Burcas stall i somras. Det är en fin häst, men det har tagit lite tid att finna rätt knappar på henne, sade Nathalie Mortensen om Kitten’s Joy-dottern som tränas av Annette Stjernstrand.

Heshmah

Ramallo nådde 100

I årets näst sista uppgörelse på Jägersro nådde Ricardo Ramallo en viktig milstolpe i sin tränarkarriär då han kunde räkna in sin 100:e vinnare. Hästen som gjorde det var Zwish Zaid, som sträckte ut på ett övertygande sätt efter en snygg ritt signerad Martin Rodriguez.

Från en position mitt i fältet fick Zwish Zaid marschorder i slutet av bortre lång. Redan vid upploppets början hade han tagit sig fram till ledande Fade Into Darkness.

Över de sista 150 meterna var det inget snack om vem som var starkast. Juniper Tree-sonen drygade snabbt ut sitt segergrepp och bärgade årets andra seger med sju överlägsna längder.

- En väldigt snäll häst som är enkel att träna, summerade Ricardo Ramallo.

Zwish Zaid är uppfödd av Jan Johansson, som dessvärre gick bort tidigare i år. Zwish Zaid är den allra sista i en väldigt lång rad av framgångsrika fullblod som växt upp på Jans gård i Halland.

Zwish Zaid

Tredje årssegern för Kinsman

Martin Rodriguez satt även på vinnaren i finaldagens avslutande Silverlöpning. Tord Nilssons Kinsman såg riktigt läcker ut när han tidigt tog hand om befälet och länsade undan i den 1 200 meter långa uppgörelsen.

När Kinsman väl avgjort spetsstriden mot stallkamraten Moojim drygade han ut ledningen genom svängen och väl inne på upploppsrakan var det i praktiken spel mot ett mål.

Årets tredje seger bärgades med närmare tre längder före gott avslutande Filia Kalejs.

- Kinsman är en riktigt flott häst. När Tord kontaktade mig och frågade om jag ville träna honom så tvekade jag inte, sade Peter Jardby.

Kinsman

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Häst i hage Häst i hage

1 februari 2023 | Nyhet

Svensk Galopps Värdegrund

Ni vet väl om att Svensk Galopp har en värdegrund som vi jobbar mot? Här lyfter vi hur vi ska uppträda, verka och agera för att göra galoppsporten tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. Läs mer