Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Her Him Svenskt Grand National DSC_4590.jpeg

Tävlingsreferat: Her Him och Henrik Engblom ordnade Grand National-seger till Tjeckien

18 juni 2022 19:50

G Construct Svenskt Grand National inramades av optimalt väder och en stor och entusiastisk publik, där Her Him och Henrik Engblom var en populär vinnare av huvudlöpningen. Hästen ägs och tränas i Tjeckien av Ivana Porkatova, hustru till Sverigevännen Greg Wroblewski, som också är assisterande tränare.

När starten gick i den 4500 meter långa steeplechasen var det den tyske gästen Wutzelmann (Christopher Roberts) som satte fart på tillställningen, närmast följd av Three is Company (Elliot Öhgren) och med Her Him och Mutadaffeq (Niklas Lovén) i par bakom ledarduon. Dessa positioner hölls i princip fram till varvet kvar, då Wutzelmann plötsligt förlorade fotfästet på slät mark och gick omkull, och bakomvarande Mutadaffeq drogs med i fallet. Dessbättre klarade sig enligt uppgift både hästar och ryttare från denna incident utan allvarligare skador.

Three is Company tog då över ledningen men fick snart sällskap av French Warrior (Kim Stern) och Her Him, och det stod och vägde mellan dessa runt sista sjösvängen. Över sista hindret hoppade Her Him och Three Is Company jämsides, men in mot mål kunde Henrik Engblom rida ifrån konkurrenten och vann till slut lätt med 7 längder före en tapper Three Is Company, och med French Warrior som trea. Steccando (Jay Drew Kozaczek) och Boss Mans Ladder (Kevin Parkin) fullföljde till sista pengarna en bit ner.

Henrik Engblom red vinnaren i Svenskt Grand National även i fjol, men var minst lika glad nu.

– Underbart att komma till lilla Strömsholm och få se en så stor publik, och extra roligt att Hans Majestät Konungen är här idag. Jag fick själv träffa honom här när jag var liten grabb, och idag är min son här och får träffa honom också.

– Her Him var otrolig, det var ett tufft lopp med hårt tempo hela vägen och om jag satt still så stannade han, så jag fick jobba på och han svarade fint. Särskilt kul att få vinna för Ivana och Greg, som jag har så mycket att tacka för. Jag fick rida många fina hästar åt Greg i början av min karriär, vilket bidrog till mitt genombrott som ryttare, berättade Henrik.

Greg Wroblewski skötte tränarens segerintervju, eftersom Ivana ville gå till stallet med sin häst. För honom var det tredje segern i Svenskt Grand National, som han även vann 2005 med Fanti Dancer och 2006 med Dalfors, vilken också reds av Henrik Engblom. Men Greg har härliga Sverige-minnen ännu längre tillbaka, och ett särskilt sådant från 1988:

– Då vann jag HM Drottningens Pris på Täby Galopp och fick ta emot pris från Drottning Silvia, och nu är Kungen här! Det var i Sverige jag startade min karriär som tränare och det är underbart att komma tillbaka efter så många år och se att jag har så många vänner här.

– Att träna hästar är ett tufft liv, men det är dagar som denna som gör det värt det, sammanfattade Greg Wroblewski.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Her Him DSC_1800.jpeg

Favoritseger i Champion Hurdle

I Autoexperten det 44:e Svenskt Champion Hurdle över 3700 meter häckar spelades Monsieur Vic och Christopher Roberts till favorit, men ekipaget låg länge långt bak i sexhästarsfältet, som anfördes av Early Voice, tätt följd av Locomotive och Mr Suarez. På andra varvet hade den tjeckiske gästen  Locomotive tagit över och denne fick sedan utkämpa en duell med Sea Moonster under ett helt varv.

När fältet dök upp ur sjösvängen för sista gången hade plötsligt Monsieur Vic kommit fram i slagläge och över sista häcken, som han tog med spetsade öron, gick han klar från fältet och lämnade det till överlägsen seger med 5 längder tillgodo på 4-årige Locomotive. Early Voice slutade trea före Mr Suarez och Sea Moonster, mellan vilka bara en halv längd skiljde, medan det tysktränade stoet Feuerblume inte fick till det alls för dagen på jumboplatsen.

Christopher Roberts har vunnit Champion Hurdle två gångertidigare, senast i fjol med Tinolo, och värderar segern högt.

-Man får ju bara en chans per år att vinna det här loppet, och det kommer hästar från kontinenten så det brukar vara tuff konkurrens. Det är lite sug i banan idag och jag tog det lugnt i början och tänkte att de kanske förivrade sig lite där framme, menade ryttaren.

Sigyn Dysell tränar och deläger den franskuppfödde vinnaren tillsammans med Stephanie Demmler och båda var närmast i glädjechock efter loppet.

-Det känns ofattbart, jag är lite tagen, faktiskt, och måste smälta det här. Jag har gjort många försök att vinna det här loppet men jag har aldrig haft en sådan bra häst som den här.Vanligtvis är han ganska nervös men nu verkade han inte fatta att det var tävlingar så han var ganska cool, tyckte tränaren.

Det skulle visa sig senare att hästen hade tappat en baksko i loppet, vilket gör prestationen ännu bättre.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Perssons till Andersson

Vandrarhemmet i Strömsholm Familjen Perssons Minneslöpning rids som bekant över Grand National-banan men med något kortare distans, 3500 meter, och man hoppar 4 hinder färre. Loppet är ändå en rejäl kraftmätning, där Anna-Maria Anderssons egentränade Jungleland visade sig ha precis vad som behövdes för att under Kim Stern kunna bestämma tempot från start till mål. Tyko Bloom och den polske gästen Nebo fick göra upp om platserna bakom, medan Luris Pegasus bärgade fjärdepriset.

Jungleland har fyllt elva år och det var några år sedan han vann, men Kim Stern öste beröm över hästen.

-Han kämpar alltid och han älskar den här banan! Idag låg han ovanligt hårt på bettet, och det var inte vår plan att gå till ledning, men jag har en sambo, så jag är van att kompromissa, skojade ryttaren, och berättade att han var nära att lägga stövlarna på hyllan i våras efter en tuff vinter med många skador men att sambon Karoline stöttade honom och fick honom att fortsätta.

-Och nu ska jag fira segern med mycket mat, för jag har fått banta en hel del inför den här dagen!

Anna-Maria Andersson gick i väg med sin häst och Dennis Persson fick tillfälle att säga några ord om vinnaren.

-Vi kunde inte ha fått en värdigare vinnare till vårt lopp. Kim är en av mina bästa vänner och Anna-Maria är en fantastisk människa som lever för hindersporten, underströk han.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Jungleland DSC_1931.jpeg

Novisserien till en maiden

Dagens fjärde hinderlöpning var Novisserien över 3700 meter häck, och här gick segern välförtjänt till tioårige Chamseddine Badr, som faktiskt aldrig har vunnit ett lopp tidigare! Under Jay Drew Kozaczek ledde valacken hela vägen före Leo The Lion och Call Me Home, medan tyske gästen Orkan von Marlow lyckades smita förbi till andraplatsen på upploppet.Orutinerade Ghost Bell kom lite fel efter ett språng och förlorade ryttaren, men tursamt nog kunde en kollision undvikas när stoet sedan sprang mot den avsedda riktningen.

Jay Drew Kozaczek red på Österängen för första gången och var nöjd med sin dag, då han även hade en tredjeplats i Champion Hurdle och en fjärdeplats i huvudloppet.

-En väldigt speciell bana, som man lär känna vartefter, och man måste verkligen titta vart man ska rida, påpekade ryttaren, som var imponerad av hästen.

-Han var hur pigg som helst, kunde ha gått ett varv till och har nog mycket ogjort trots sin ålder.

Chamseddine Badr ägs av Stall Saga och tränas av Satu Tikkaja i Säffle, och även hästens uppfödare Gunilla Stern fanns på plats för att glädjas över segern.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Chamseddine Badr DSC_2026.jpeg

Målfoto i Pro-Am

Handelsbanken i Västerås sponsrade årets upplaga av Pro-Am Cup, en slätlöpning över 2100 meter där proffsryttare och amatörer rider sida vid sida. Loppet utmynnade i dagens hårdaste slutstrid med tre hästar på linje, där målfotot fick granskas för att få fram att Chilterns och Nathalie Mortensen hade vunnit med huvud före Dragonfly-Anna Pilroth, som var hals före Enge Go On-Ulrika Holmquist.

Chilterns var sen i väg från start men gick desto fortare till slut i sin åttonde seger i karriären, till glädje för tränare Anette Stjernstrand i Skara. Nathalie Mortensen äger själv vinnaren.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Chilterns DSC_1550.jpeg

Anna tog revansch

I loppet efter, Sir Roger De Coverley’s SARA Grand Prix för de arabiska fullbloden, tog Anna Pilroth en snabb revansch då hon förde Maria Hagman-Erikssons egentränade Ganjer direkt till ledning och inte släppte någon i närheten, även om stallkamraten CR Tahfeem försökte följa med på första halvan. Highland Queen spurtade bra under just Nathalie Mortensen men kom inte närmare vinnaren än två längder.

-Maria sa att han gillar att gå i front, och att han orkar det, så då tänkte jag att vi får gå all in och lösa det här, förklarade en nöjd Anna Pilroth efteråt.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Ganjer DSC_1608.jpeg

Härlig comeback för Elin

Markan i Strömsholm Silverstöveln reds med kvinnliga amatörryttare och Charlotta Ericsson på Slim Revenge skötte farthållningen under större delen av loppet men hanns till sist upp av Gin, som ägs, tränas och har fötts upp av Henrik Engblom men startar under ägarnamnet Stall Ukraina, då överskottet från hästens tävlande går till behövande därifrån.Nu vann det fyraåriga stoet sin första seger, och det med hjälp av Elin Ahlin, som gjorde comeback efter en knäoperation.

-Jag har gått på kryckor i sju veckor och började rida igen först för fyra veckor sedan, så det har varit tufft att komma i form och jag känner att det saknas lite flås. Gin har en högcruising speed och visade bra fart på slutet också, berömde ryttaren, som var champion i fjol och kommer att rida Fegentrilopp i år.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Gin DSC_2158.jpeg

Klassen avgjorde i ”Måns”

Måns Alexanderson Memorial var dagens längsta lopp, över 3300 meter, och fick tyvärr bara tre hästar kvar i startfältet efter två strykningar. Dessa tre galopperade mycket lugnt på första halvan medan ryttarna till synes lurpassade på varandra, men till slut blev det den handicaptalsmässigt överlägsne Wontgetfooledagen, numera tränad av Maria Lamm, som vann överlägset under Lucas Olsen. Maria Lamm äger också vinnaren tillsammans med David Slater.

-Planen var att jag skulle sitta ”handy” under de två första varven, men till sist kunde jag helt enkelt inte hålla honom längre, och då gick han ifrån, kommenterade Lucas efter segern som togs med sju längder före The Skimmer och Lady in Focus.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Wontgetfooledagen DSC_1889.jpeg

Härlig dag med kunglig glans

Projektledaren för GN-tävlingarna, Johan Persson, var givetvis mycket nöjd med dagen.

-Vi har haft en toppendag med härlig stämning, jättefin bana och cirka 4.500 personer i publiken. Hans Majestät Konungen hade planerat att stanna under fyra lopp, men trivdes så bra att han blev kvar hela dagen!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
HM Konungen DSC_1806.jpeg

-Allt har fungerat fint, vi hade några incidenter i loppen men utan allvarligare skador och vädret var med oss; solen kom fram precis lagom till Grand National, fortsatte Johan Persson.

-Jag är väldigt stolt över alla våra volontärer som jobbar oförtröttligt både före, under och efter tävlingarna. I kväll har vi fest men i morgon ska allting plockas bort igen så att Österängen återställs. En stor eloge till våra volontärer, utan dem skulle det inte bli några tävlingar här!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer