Scytale TOP

Tävlingsreferat: Galoppen firade nationaldagen inför rekordstor publik

6 juni 2023 16:46

Försommarsolen värmde gott när en rekordstor publik samlades på Gärdet för att fira nationaldagen med snabba hästar, musik och härlig stämning. I centrum stod naturligtvis vinnarna i Nationaldagsgaloppens fem löpningar.

Ledning från start till mål

Elione Chaves kände säkert att han hade mycket att åka med när han resolut skickade fram DDQS Super Trouper till spets i Stockholm Galoppsällskaps Sommarhandicap. Den Elin Roberts-tränade fuxen dominerade de 1 500 meterna från start till mål.

- En snabb häst och en snabb gräsbana hjälpte till, konstaterade segerjockeyn.

DDQS Super Trouper laddade rejält från sitt utvändiga startspår och kunde ganska enkelt ta hand om kommandot före Green Backspin och Alsimsaam. Vid upploppets början hade Dragon Pulse-sonen ett säkert grepp och höll Green Backspin på behörigt avstånd hela vägen fram till linjen.

- Det var första gången som DDQS Super Trouper startade med blinkers och vi hade vissa förhoppningar, sade Elin Roberts, som tränar irlandsimporten åt DDS Syndicate.

DDQS Super Trouper

Sir Walter och Ulrika gjorde det igen

Både Sir Walter och Ulrika Holmquist vet vad som krävs för att vinna på Gärdet. Duon gjorde om prestationen från 2019 genom att avvisa sina konkurrenter i Tapwellhandicap. Susanne Sivrup-Rosenqvist tränar elvaåringen, som gjorde sin 80:e start i livet.

Med lätta 52 kilo på ryggen tog Sir Walter genast hand om ledningen före Spirit River och Ruby Carlras. Från den positionen fick Dustoori-sonen bestämma i sitt eget tempo över de 2 750 meterna.

Ruby Carlras avancerade fram och gjorde ett försök att fånga ledaren i utgången av kurvan. Ulrika hade dock full koll på läget och Sir Walters tionde seger i karriären var aldrig i fara.

- Sir Walter är egentligen ingen stayer. Men vi hade låg vikt, så planen var att hoppa ut och diktera tempot. Hästen trivs med att galoppera i högervarv och tände verkligen till när han hörde publiken. Stämningen på Nationaldagsgaloppen är alltid god och det är helt klart en av årets roligaste tävlingsdagar, sade Ulrika Holmquist.

Tränarmamman Anita Sivrup äger Sir Walter.

- Idag var det riktigt nervöst. Trots att Sir Walter har gjort 80 starter i livet så älskar han fortfarande att tävla, sade Anita.

Sir Walter

Scytale med nos

Den stora publiken på Gärdet fick uppleva en riktigt rafflande upploppsstrid mellan tre hästar i ATG-Handicap. Måldomaren fick ta en ordentlig titt på fotot innan Scytale och Alina Öhgren kunde utropas som vinnande ekipage i det 1 500 meter långa loppet.

Med halva distansen kvar avancerade Scytale i sällskap med Gift of Youth fram och tog över ledningen från Peace n’Love. De båda hästarna utkämpade sedan en riktigt jämn kamp över hela upploppsrakan. Över de sista 100 meterna gav sig även Gin in i striden och när mållinjen skars låg trion i stort sett sida vid sida. Segermarginalen skrevs till nos-nos.

- Det enda jag tänkte på i upploppsstriden var att jag inte ville bli slagen en gång till. Den här gången hade jag turen på min sida, sade Alina Öhgren.

Det femåriga stoet tränas av Annette Stjernstrand, ägs av Nathalie Mortensen och tog årets första seger i tredje försöket.

Scytale vc

Rundade fältet

Vi Är Sporten Silverhandicap fick ett händelserikt förlopp med många positionsväxlingar. Double UX med Anna Pilroth i sadeln inledde längst bak i kön innan han lade i överväxeln och rundade hela fältet.

- Jag var lite orolig för att vi gick för tidigt. Men när publiken började jubla hade Double UX en växel till, sade Anna Pilroth.

Gazelle var snabbast ur startboxarna och tog hand om spetspositionen före Golden Song och Pie In The Sky. Men ingen av täthästarna skulle ha med utgången att göra. Istället var det Double UX och Hawthorn som klev in i bilden i ingången till den avslutande kurvan.

För ett ögonblick stod det och vägde mellan de båda hästarna, men Double UX hade en pollett sparad och drygade ut med närmare två längder sista biten.

Tobias Hellgren tränar den fyraårige irlandsimporten, som ägs av Trajector AB.

- Double UX fick ett ganska tufft lopp och hamnade långt bak. Lyckligtvis tog Anna ett par klocka beslut under resans gång och hon visste att han skulle galoppera hela vägen i mål. Helt klart en ryttarseger, konstaterade Tobias.

Double UX

Stalltrippel för andra året i rad

Maria Hagman-Eriksson kunde för andra året i rad räkna in en strålande trippel i arabhästarnas Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Starkast i trion var Muna May, som tillsammans med Angelika Berg betvingade stallkompisarna Ayman och Djelano.

- Efter ett par andraplatser tidigare idag kändes det skönt att ta hem det sista loppet, sade Angelika Berg.

Muna May kom iväg fint från start och kunde ta positionen utvändigt om ledande Djelano i ingången till första sväng. När Angelika sedan bad om lite mer vid upploppets början kopplade det åttaåriga stoet greppet och hade inga större problem att hålla undan när Ayman närmade sig sista biten.

- Det såg bra ut för mina hästar i början av upploppet och idag höll det hela vägen. Det känns helt fantastiskt att få vinna inför en så stor publik, sade Maria Hagman-Eriksson, efter att hon kammat hem över 200.000 kronor av den totala prispotten.

Muna May

Från Nationaldagsgaloppen noterar vi även att:

  • Den från officiellt håll uppskattade publiksiffran uppgick till drygt 55 000 personer, vilket är nytt rekord.
  • Inna Smedberg lotsade Qrispy till en klockren seger i Expressen Cup, dagens första ponnyrace.
  • Även i det andra ponnyloppet gick det undan när Marion af Sten och Ella Forsmark närmast flög till seger i Triton Nationaldagscup.
  • Zack Bris och Nathalie Blom fick luckan som på beställning invändigt om länge ledande Firebird Scoop i det första officiella montéloppet på Gärdet. Kevin Svedlund tränar sexåringen.
  • Linda Bengtzing invigde dagen med nationalsång och bjöd senare på flera av hennes välkända låtar.
  • Idrottsprofilerna Nilla Fischer och Johan Olsson utmanade varandra i sadeln på den mekaniska hästen Winmachine. Fredrik Johansson och Per-Anders Gråberg stod för professionell coaching och glada hejarop.
  • Maja Selinder från Solvalla Travskola lotsade Brother Bill till knapp seger i käpphästloppet.
  • Den traditionella hattparaden och tävlingen ”match your dog” var naturligtvis ett populärt inslag även i år.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

IMG_3617 IMG_3617

Förberedelserna inför årets Nationaldagsgalopp är igång. Den 6 juni flyttar galoppsporten till Gärdet i centrala Stockholm för en dag. Vi tar pulsen på Linda Persson, projektledare för Nationaldagsgaloppen på Svensk Galopp, som har varit med sedan starten 2013. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer