Zimbabwe TOP

Zimbabwe var den första av Fredrik Reuterskiölds två vinnare på Göteborg Galopp.

Tävlingsreferat: Full pott för stall Fredrik Reuterskiöld

28 juni 2023 17:10

Jägersrotränaren Fredrik Reuterskiöld gästade Göteborg Galopp med två hästar på onsdagen. Både Zimbabwe och Dakota River fick besöka vinnarcirkeln. En formstark Alina Öhgren säkrade ytterligare en seger i Ole Larsen Young Riders Championship. Jacob Kvisla tog en efterlängtad första triumf som amatörryttare efter en fin ritt på Laoch Liath.

Värdefulla poäng

Alina Öhgren fortsätter att plocka värdefulla poäng i Ole Larsen Young Riders Championship. I den första av onsdagens två avdelningar lotsade hon Grey Runner till en knapp seger. Grållen tränas av Bodil Blomqvist i Skara.

- Vi var slagna med en så liten marginal i förra starten. Men nu vet jag hur hästen fungerar och jag hade gott hopp hela vägen, sade Alina.

Grey Runner kom iväg fint från start och hittade snart en perfekt position strax bakom ledande Tootick. Den sistnämnde spårade över större delen av upploppsrakan, men över de sista 150 meterna fick han ge sig för Grey Runners fina avslutning. Från kön spurtade Scytale och Quic TJ starkt och säkrade andra- respektive tredjeplatsen.

- Jag hörde att de andra närmade sig sista biten, men vi lyckades hålla undan, fortsatte Alina, som nyligen tog hem två avdelningar i Ole Larsen Young Riders på Bro Park.

Pistachio-sonen är uppfödd av Berner Olsen och ägs av Stall Svenor.

- Alina rider honom bra och även nästa start kommer att bli på Göteborg Galopp, sade Bodil Blomqvist.

Grey Runner

En femstjärnig spurt

Det var nära att Alina Öhgren även tog hem den andra avdelningen av Ole Larsen Young Riders i sadeln på Firebomb. Men sista biten in mot mål hade de inte en chans att svara när Zimababwe levererade en femstjärnig spurt under Rebecca Stålhandske.

- Efter den här insatsen får vi nog ge henne fler chanser på gräset, sade tränare Fredrik Reuterskiöld.

Zimbabwe fick en lugn inledning över de 1 200 meterna samtidigt som Brazuca resolut tog hand om spetspositionen före Firebomb och Uchchaihshravas.

Mastercraftsman-dottern låg fortfarande sist när det åtta hästar starka startfältet svängde in på upploppsrakan. Men framför allt över de sista 200 meterna fick skimmelstoet verkligen upp farten, svepte snabbt förbi konkurrenterna, för att slutligen säkra sin första årsseger med två komfortabla längder.

- Jag vet att Zimbabwe har en bra ”turn of foot” och när jag bad henne att gå så svarade hon direkt. Hon verkar hantera gräset lika bra som dirttracken, sade Rebecca Stålhandske om hästen som ägs av Hästgruppen i Lund AB.

Zimbabwe

Andra årssegern för Dakota River

Fredrik Reuterskiöld tränar även Dakota River, som lade beslag på den översta pallplaceringen i en treårslöpning. Elione Chaves red irlandsimporten, som tog sin andra seger på sex starter i år, varav den första med gräs under hovarna.

- Jag tror att Dakota River hade lite svårt att hantera den ojämna gräsbanan på Klampenborg tidigare i år. På Göteborgs jämna bana fungerade han bättre, sade Elione Chaves.

Dakota River skuggade tätduon Jungle Vibes och Oscar Vanderbilt genom kurvan. När Elione sedan bad Sioux Nation-sonen om lite mer vid upploppets början ökade han farten och kopplade segergreppet i god tid före mållinjen.

- Det här är en ganska stor häst, som egentligen bara kan bli starkare, sade Fredrik Reuterskiöld som tränar irlandsimporten åt Bo Jacobsson Förvaltnings AB.

Dakota River

Zingaro Boy befäste formen

Stärkt av segern i dagens inledande lopp satt Alina Öhgren upp på Zingaro Boy i den följande Silverhandicapen. Peter Jardbys adept befäste sin fina form genom att spåra hela vägen över de 1 600 meterna.

- Hästen har verkligen mognat i loppen. Så fort man trycker på gasen så går han, konstaterade Alina Öhgren.

Zingaro Boy avvisade Golden Song i kampen om spetspositionen över de inledande 400 meterna. Därefter kunde ingen hota Zoffany-sonen från att bärga sin andra seger i sjätte starten i år. Lexington Avenue avslutade plusbetonat, men utgjorde inget riktigt hot mot vinnaren.

- Zingaro Boy gjorde det bra i senaste starten på Göteborg Galopp och idag var han snäppet bättre. En häst som är ganska jobbig i träning, men som har bättrat sig när det blir tävling, sade Peter Jardby, som tränar irlandsimporten åt Racinglovers.

Zingaro Boy

Flög fram sista biten

Slutvinjetten i en 2 200 meter lång Järnhandicap blev riktigt rafflande. Spetshästarna Latour och Dherby kämpade frenetiskt. Men bakifrån kom Come What May med Angelika Berg i sadeln flygande och knep den översta pallplaceringen med en hals.

- Det blev ett lite struligt lopp, men Come What May flög fram på slutet och det känns skönt att vi hann fram, sade Angelika.

Come What May förde länge en anonym tillvaro längst bak i kön, samtidigt som Dherby tog hand om taktpinnen i sällskap med Latour. Det var först vid upploppets början som Angelika styrde ut det fyraåriga stoet i ett fritt spår. Spurten över de sista 200 meterna var riktigt stark och i det allra sista galoppsprånget lyckades hon säkra årets första seger.

Jessica Ohlsson har själv fött upp Helsinki-dottern och tog dessutom tog sin första tränarseger på Göteborg Galopp.

- Angelika fick visserligen order om att sitta lugn fram till upploppet, men jag förstår ändå inte riktigt var de kom ifrån. Den här hästen har jobbat starkt, sedan har det ofta strulat till sig i loppen. Efter att ha testat lite olika distanser har jag konstaterat att det nog är längre lopp hon ska ha.

Come What May ägs av det stora konsortiet Min Galopphäst Sverige AB, där man kan bli delägare för en relativt blygsam peng.

Come What May

Jacobs första fullträff

Efter två strykningar och en startboxvägran gjorde endast tre ekipage upp över de 1 200 meterna i Mazil Amatörhandicap med Jarl och Tove Lovéns hederspris. Jacob Kvisla gav Laoch Liath en bra resa och tog sin första amatörryttarseger i sadeln på Annette Stjernstrands adept.

Laoch Liath gick aldrig riktigt med i det tempo som Supremacy Quick och Started It All drog upp genom svängen. Men redan en bit in på upploppsrakan hade Markaz-sonen hämtat in förlorad mark. Segergreppet kopplades mitt på upploppsrakan och även om Supremacy Quick hängde på bra var segern aldrig riktigt i fara.

- Det har varit nära i de tre senaste ritterna och det känns verkligen skönt att få sätta dit den. Jag är helnöjd, sade Jacob, som garanterat har fått bra coachning av pappa Roy Arne.

Nathalie Mortensen äger Laoch Liath, som tog sin andra seger för året.

Laoch Liath

Första segern på skandinavisk mark

En solig onsdag på Göteborg Galopp avslutades med Macallan Cup för de arabiska fullbloden. Efter en ganska jämn upploppsstrid lyckades Lindahl’s Avatar och Carlos Lopez slå klorna i både Djelano och No Risk No Reward över de sista 200 meterna. Charlotte Goss tränar Pentagon-sonen.

Carlos Lopez placerade Lindahl’s Avatar längst bak i ett ganska samlat fält som länge anfördes av Djelano. I utgången av kurvan lyfte han ut sjuåringen i spåren, varpå fuxen lade i en extra spurtväxel. Både Djelano och No Risk No Reward bjöd på fint motstånd, men Lindahl’s Avatar var starkast sista biten och vann med en halv längd.

- Lindahl’s Avatar var enkel att rida och hade en bra speed sista biten, sade Carlos Lopez.

Anita Lindahl både äger och har fött upp Lindahl’s Avatar, som tog sin första seger sedan han kom till Skandinavien för två år sedan.

Lindahls Avatar

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

King David TOP2
King David TOP2

På söndag avgörs listedlöpningen Lelles Open Mile (L) på Bro Parks gräsbana. Hästar som King David och Admiral De Vega och flera andra av Skandinaviens främsta milers kommer till start. Läs mer