Tin Win TOP

Tävlingsreferat: Årsdebuterade med överlägsen storloppsseger

1 juli 2022 22:46

Två dagar efter att den första delen av Bro Park Trial avreds i Stockholm var det dags för Jägersro att följa upp med den andra omgången på fredagen. I sin första start sedan den knappa målfotoförlusten bakom Hear The Drums i Svenskt Kriterium gick Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Tin Win ut och levererade en femstjärnig insats över de 2 200 meterna.

Tin Win vc

Med Jacob Johansen vid tyglarna ökade Tin Win farten och övertog ledningen från Amanda och Odd Type i ingången till sista sväng. Därefter fanns det i praktiken bara en häst på banan. Seattle Blossom fullföljde visserligen starkt, men var hela åtta längder bakom vinnaren i mål.

- Jag är jättenöjd med dagens insats och huvudmålet är naturligtvis Svenskt Derby. Det har inte varit lätt att få Tin Win till start. Därför vill jag rikta ett stort tack till hela teamet i stallet som gjort ett stort jobb med hästen, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Ägare Marianne Andrén i Stall Zada fanns på plats i vinnarcirkeln för att ta emot sin häst.

- Det var en stor glädje att få se Tin Win vinna så överlägset. Nu ser vi fram emot den 17 juli, sade Marianne, som firade en Derbytriumf med Hurricane Red 2013.

Tin Win är uppfödd av Lennart och Jacqueline Henriksson i Skåne.

- Tin Win visade god klass redan ifjol med sin andraplats i Svenskt Kriterium och vi hade förhoppningar att han skulle växa till sig som treåring. Bättre än så här kunde det knappast bli, sade uppfödarparet.

Starkt formbesked i Oaks Trial

Nina Lensvik-tränade Askungen levererade ett starkt formbesked inför kommande storlopp med en överlägsen triumf i Svenskt Oaks Trial. Per-Anders Gråberg red det treåriga skimmelstoet över de 2 200 meterna.

Med varvet kvar till mål gled Askungen fram och tog rygg på tätduon Rachini och Candy Cake. Från den positionen kunde Gråberg bara sitta och vänta på att sätta in slutstöten.

När Sea Lodge aviserade avancemang från kön genom slutsvängen svarade Askungen direkt och över de sista 200 meterna lämnade hon sin värsta konkurrent långt bakom sig.

Askungen ägs av 360 North Horse Racing och kan nu stoltsera med tre segrar på fyra starter.

- Det här är en häst som lär sig lite för varje start. Det kändes inte som att det var tomt i tanken idag. Hon hade säkert haft mer att svara med om någon hade utmanat, sade Per-Anders Gråberg.

Askungen

Weltruhm gick den tunga vägen

Ett utvändigt startspår och en resa i spåren var inget som stoppade Weltruhm från att lägga beslag på den översta pallplaceringen i Powered by Hippo Guldhandicap. Andreas Tapia Dalbark red Susanne Strands adept.

Weltruhm avancerade fram som trea utvändigt om Palm Springs och Pusjkin genom första sväng. Vid upploppets början gav Andreas full marschorder ombord på Excelebration-sonen. Ledarhästarna bet ifrån sig fint, men strax före mållinjen tvingades duon kapitulera mot Weltruhm, som bärgade årets andra seger med en halv längd.

- Det är första gången jag rider Weltruhm. Planen var att få honom att löpa fritt så att han kunde nyttja sin långa aktion, sade Andreas Tapia Dalbark.

Weltruhm slutade god fyra bakom Couples i Listed-löpningen Spring Mile i våras.

- Jag hade en bra känsla inför dagens lopp. Nu funderar jag på att starta Weltruhm i Valley Chapel Memorial på Derbydagen, sade Susanne Strand.

Weltruhm

Snabb revansch

Tränare Francisco Castro och ägare Inger Linell fick nöja sig med en god tredjeplats med Pusjkin i Guldhandicapen. Men bara lite senare på kvällen ordnade Bossner en fin revanschseger i Galoppshopen Silverhandicap. Med Elione Chaves vid tyglarna betvingade irlandsimporten Neville Chamberlain och Kinsman i slutvinjetten.

Bossner fick en bra start, men Elione valde att snabbt backa ner Camacho-sonen en bit i fältet, samtidigt som Kinsman tog hand om spetspositionen i ingången till kurvan.

Med 500 meter kvar fick fyraåringen åter marschorder, varpå han tog upp jakten på Kinsman och Nevile Chamberlain för att slutligen slå klorna i konkurrenterna i de avslutande galoppsprången.

- Vi har väntat länge på Bossner och nu börjar han leva upp till sin fina härstamning, sade Francisco Castro.

Bossner

Trollfjord efter väl avvägd ritt

Efter två starter tidigare i år var Fredrik Reuterskiöld-tränade Trollfjord mogen att bärga årets första seger i ATG Silverhandicap. Lärlingen Rebecca Stålhandske serverade Appel Au Maitre-dottern en väl avvägd resa över de 2 200 meterna.

- En jättefin och ärlig häst, sade Rebecca.

Trollfjord hittade en bra position mitt i fältet, några längder bakom en huvudklungan, där främst Cibelle och Powerhouse stod för farthållningen.

Därefter påbörjade fuxstoet ett avancemang fram mot ledarhästarna genom svängen. Powerhouse och Japanaja fick ge sig en bit in på upploppsrakan och sista biten in mot mållinjen kunde Trollfjord dryga ut med en säker längd.

- Idag har man kanske inte riktigt samma hästmaterial som förr i tiden, så varje seger värmer lite extra. Och speciellt roligt att få sadla ut en vinnare åt Sewerin Ekman, sade Fredrik Reuterskiöld om Hjortebo-uppfödningen.

Trollfjord

Moneytalks höll undan med nos

Upplösningen i dagens inledande Bronshandicap blev lika jämn som rafflande. Moneytalks bet ifrån sig fint och under Sandro De Paiva och lyckades precis hålla undan för Rastapopoulus i de avslutande galoppsprången. Charlotte Sjögren tränar sexåringen.

Det gick undan från start och Moneytalks hittade snabbt en bra position som trea bakom El Camino och Moojim. Vid upploppets början jobbade Eishin Dunkirk-sonen sig fram utvändigt om ledarna och övertog snart kommandot.

Bakifrån närmade sig både Chizonwheels och framför allt Rastapopoulus. Men Moneytalks lyckades hålla undan med en nos och bärgade därmed årets första seger.

- Moneytalks tränades tidigare av Bettina Wilson och kom till stallet i januari. Vi vet att han har kapacitet på gräset, men det var få hästar i det här loppet så vi gjorde ett försök, sade Charlotte Sjögren.

Moneytalks

Tredje segern i år

Karin Tedesund har härlig form i sitt lilla amatörstall. I en Järnhandicap kunde hon och maken Michael leda in Mr Naughty Boy i vinnarcirkeln för tredje gången i år. Trots mastiga 66 kilo på ryggen inklusive rutinerade Jacob Johansen gjorde nioåringen inga misstag över de 1 200 meterna.

Mr Naughty Boy skuggade My Spirit fram till upploppets början då han övertog kommandot och drygade ut till en säker seger före Brienne och Oaktree.

- Mr Naugthty Boy har gjort det bra med höga vikter tidigare, men jag trodde att Brienne skulle ta honom idag. Jacob gör det alltid bra och det här var faktiskt första gången han fick vinna med en av mina hästar, sade Karin Tedesund, som i vanlig ordning visade äkta segerglädje i vinnarcirkeln.

Mr Naughty Boy

Fullträff i tionde försöket

Tussilago Farfara blev svaret i kvällens sista Svenskt Derby 17 juli Maidenlöpning. Med Shane Karlsson på ryggen visade Equiano-sonen fin kämpaglöd när han betvingade Golden Treasure i en hård upploppsstrid. Jessica Long både tränar och har fött upp fuxen som ägs av Stall Tussilago - Easy.

Från sitt invändiga startspår rundade Tussilago Farfara ledaren Flow Star genom kurvan och skaffade sig ett litet grepp vid upploppets början. Golden Treasure kom farligt nära i de sista galoppsprången, men Tussilago Farfara bet ifrån sig fint och knep karriärens första seger i tionde försöket.

- Tussilago Farfara var fin i debuten ifjol, sedan kom han bort lite på gräset i Stockholm. Det här var kanske inte det svåraste loppet, men en seger är alltid en seger, sade Jessica Long.

Tussilago Farfara

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer