Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Swinging of Venice.jpeg

Swinging Of Venice och Ulrika Holmquist vinner Herbert Sachs Memorial – deras tionde seger tillsammans. Därefter har de vunnit ytterligare ett lopp.

”Tarzans” nolla blev en stjärna hos Annika Sjökvist

18 november 2022 10:46

Annika Sjökvist, galopptränare på Bro Park, fick in en häst i träning. På de tre starter han gjort hade han som bäst varit slagen med 13,5 längder och tjänat 2 992 kronor. Handikapptalet var 56. På 19 starter för Annika har det blivit elva segrar, en andra och en tredjeplats och idag har Swinging of Venice 88 i tal. Det är lite som sagan om nollan som kom in i stallet och blev en stjärna.

Det var den välkände travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander som köpte Swinging of Venice av uppfödaren Bo Helander. ”Tarzan” har vunnit några av världens största travlopp som Elitloppet två gånger (Iceland och Nuncio), Hambletonian Stakes (Scarlet Knight), Prix d’Amerique (Gigant Neo), VM-loppet (His Majesty) och ytterligare ett 15-tal lopp med ett förstapris på över en miljon kronor. Nu var han sugen på en galopphäst. Swinging of Venice hade gått igenom auktionsringen utan att locka fram ett enda bud, men ”Tarzans” hästöga såg något i exteriören och la ett bud efter auktionen. Hästen togs hem till Enköping, en backe harvades upp och en montéryttare skötte träningen.

Men träna galopphäst?

Nja, Swinging of Venice blev stark när han tränades i en lösharvad uppförsbacke men så mycket mer var det inte. Så ”Tarzan” ringde Annika Sjökvist och bad om hjälp med träningen.

– Han ville vi skulle prova några månader och se om hästen dög något till.

Och?

– Han var jättelångsam, våra 2-åringar sprang ifrån honom. Jag kan väl inte säga att jag var direkt imponerad eller att jag ens kunde drömma om att han skulle vinna en massa lopp.

Annika insåg direkt att det var snabbhet som saknades. Ändå var det en oskolad drummel som debuterade för sin nya tränare. Han var ofokuserad och ”tittig”, i slutsvängen var han 100 meter efter klungan. Då började Alina Öhgren, som red, mana på lite mer. Och då hände något.

– Alina sa efteråt att det var som att tända raketmotor. Han flög fram och blev trea.

Efter det blev det fem raka segrar, ingen tagen med speciellt stor marginal. För det är så han är.

– Kommer han först för tidigt eller blir ensam i ledningen blir han ”tittig” och ofokuserad. Det är därför Ulrika [Holmquist som ridit nästan alla loppen] brukar sitta still och inte börja rida förrän den sista biten. Men han har en vinnarskalle.

I stallet är Swinging of Venice en dröm, snäll att rida och bussig att pyssla med. Han tränas som vanliga galoppörer, men får också lite massage ibland, han rids ut i naturen eller i enklare dressyrövningar.

På galoppbanan blir ”drummeln” proffsigare och proffsigare. Han älskar att tävla, tar det lugnt ut ur startboxarna så han hittar rytmen. Han placerar sig själv i klungan, på sista långsidan glider han själv upp i position. Sen väntar han på signalen från Ulrika Holmquist när det är dags att spurta.

– Ändå har jag en känsla av att han aldrig har visat hela sitt register. På gräs tror jag att han kan över 90 så vi får prova honom i lite större uppgifter nästa år. Han är bra, men också väldigt speciell.

På tal om bra och speciell, hur är det att ha Stefan ”Tarzan” Melander som hästägare?

– Han är alltid glad och positiv, skämtsam. Han är ju mycket upptagen med sitt, han ringer ibland och kollar hur det är och hans sambo Catarina Lundström är också väldigt intresserad.

På söndag kan Swinging of Venice vinna SGS Stockholms Hösthandicap med fina 82 500 kronor till vinnaren.

Formen?

– Formen känns fantastisk, höstpigg. Han springer och bockar och sprallar i jobben, ligger på. Helt olikt honom.

Han är alltså inte bara en stjärna, han är speciell också.

Mer information om söndagens tävlingar på Bro Park hittar du i kalendariet.

Swinging of Venice

Swinging Of Venice med tränare Annika Sjökvist, träckare Jennifer Falk och jockey Ulrika Holmquist.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jet Action TOP 6878 Jet Action TOP 6878

I söndags avgjordes årets sista tävlingsdag på Jägersro Galopp och i slutet av tävlingsdagen kunde årets champions koras. Det var riktigt jämnt i några av championatstriderna och spännande in i det sista! Läs mer

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Footfall TOP Footfall TOP

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger. Läs mer