Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Jägersro MOF200712-02523.jpg

Svensk Galopps styrelse kommenterar inläggen från SFK och Jockeyklubben

14 oktober 2024 16:44

I torsdags publicerade Svensk Galopps styrelse ett pressmeddelande om att Skånska Travsällskapet och Svensk Galopp återupptar diskussionen om en gemensam anläggning på Jägersro. Initiativet har fått kritik i två texter från Håkan Birger (Skånska Fältrittklubben) och Benny Carlsson (Jockeyklubben). Nu bemöter Svensk Galopps styrelse deras inlägg.

Inledningsvis är det viktigt att slå fast att styrelsen i Svensk Galopp inte har avfärdat Bara Hippodrom. Vi har, i enlighet med senaste stämmans beslut, tittat på en reservplan, vilket har föranletts av osäkerhet i hur Bara Hippodrom ska finansieras. En reservplan behövs nu eftersom det finns uppenbara begränsningar i Svensk Galopps handlingsutrymme, vilket i sin tur är en följd av den generella ekonomiska situationen vi befinner oss i.

När det kommer till åsikter och önskemål har alla rätt till sina egna sådana, men när det kommer till fakta måste verkligheten styra. Verkligheten är att osäkerhetsfaktorerna för organisationen inte enbart gäller en ny bana i Skåne, utan genomsyrar hela verksamheten och har bäring på organisationens och sportens överlevnad. Styrelsen uppskattar mycket att SFK och JK ställt medel till förfogande för att fortsätta konkretisera Bara-projektet, men att skapa möjligheter för en ny bana i Skåne är mer komplicerat än att finansiera det pågående projektarbetet.

Det är förståeligt att många föredrar Bara-alternativet, eftersom anläggningsplanerna är av en annan karaktär än vad eventuella reservplaner kan innehålla. Styrelsen arbetar, i enlighet med tidigare fattade beslut och i motsats till vissa personers uppfattning, med Bara på flera sätt:

  • Hela styrelsen har ställt sig bakom såväl arbetet med Bara-planerna som det helt nödvändiga med en ny bana i Skåne. Att motsatsen upprepas av personer som också vill ha en ny bana i Skåne är förvånande.
  • Bara-projektet fortskrider från styrelsens sida. Det är inte nedmonterat eller bortvalt. Styrelsen vet att den tillkomna reservplanen inte är likvärdig med Bara-planerna och att det rör upp känslor. Samtidigt florerar det felaktigheter beträffande Jägersro och styrelsen kan lugna alla med att vi är medvetna om de krav som hästvälfärden ställer på en galoppbana.
  • Svensk Galopp, inklusive nuvarande styrelse, har genom åren satsat miljoner på att få fram en ny bana i Skåne. Även idag betalar vi löner och arvoden på en inte obetydlig nivå för nyckelaktörer inom projektet, projektledaren inkluderad. SG har under de senaste sex åren tillsatt en handfull arbetsgrupper som har arbetat med projektet ”Ny bana i Skåne”. Även den här styrelsen och SG-personal har därvidlag ställt betydande resurser till förfogande i syfte att följa fullmäktiges beslut.
  • Styrelsen har följt alla de beslut som fullmäktige fattat, och verkställt dem inom de ramar som avgränsar möjligheterna att fatta vissa följdbeslut där ekonomisk säkerhet måste iakttas.

Som svar på påståendet att styrelsen är misstänksam och ifrågasättande, samt att det finns en plan för genomförande och finansiering av Bara Hippodrom, vill styrelsen påminna om att såväl Benny Carlsson (JK) som Håkan Birger (SFK) deltagit i grundliga genomgångar av Svensk Galopps ekonomiska status. Vid de tillfällena har de också kunnat ta del av styrelsen synpunkter vad gäller osäkerheter runt bakomliggande kalkyler för Bara Hippodrom. Med de fakta som presenterats på nämnda möten är det lika beklagligt som förbryllande att styrelsen benämns som ”misstänksam” i stället för grundlig och verklighetstillvänd.

Svensk Galopp har genom en rad år haft ett negativt resultat. Detta måste omgående upphöra och vi kommer lyfta en rad åtgärder på kommande stämma som vi anser är nödvändiga för att uppnå ett positivt resultat. Det är nödvändigt för trovärdigheten mot våra långivare och för att vi ska kunna bedriva verksamheten vidare. En utgångspunkt är att den nya galoppbanan i Skåne inte får kosta mer än de kostnader vi har för Jägersrogaloppen idag.

Anledningen till varför Styrelsen för Svensk Galopp är ”misstänksam och ifrågasättande” är uteslutande finansiella:

  • Vi har ett avtal med långivare som inte möjliggör att vi ingår avtal som är dyrare än vi har idag eller ställer säkerheter av något slag. Lånet upptogs för övrigt när SG stod under ledning av en annan ordförande, styrelse och vd.
  • I hyreskontraktet för Bara Hippodrom ska vi garantera två årshyror, något som är att likna vid en säkerhet och därmed inte är möjligt. Styrelsen har utrett flera alternativ och hittar ingen lösning på det här problemet. Skulle det ändå finnas en lösning innebär det kostnader som inte är med kalkylen, men nya lån är som sagt inget SG kan få.
  • Det påstås att Bara Hippodrom innebär samma kostnad som Jägersro idag. Styrelsen ser flera osäkerheter inom de kalkyler som förevisats från Bara Hippodrom, till exempel:
    • Det anges ett avkastningskrav som den tillträdande finansiären kan ha, där styrelsen efter diskussion med andra fastighetsfinansiärer vidimerat att detta är för lågt räknat.
    • Det anges en hyresintäkt för stallar som vida överstiger den kostnad som finns idag, dessutom kalkylerat med 100% beläggning.
    • Det anges nettointäkter för att bedriva andra event som vi inte tycker är realistiska.

Summerat ovan så anser styrelsen finns det en risk i kalkylen, motsvarande 4-6 miljoner kronor årligen i ökad nettokostnad. Det är ett kostnadsutrymme som inte finns idag, men som vi skulle kunna belastas med 25 år framåt.

Den sista parametern som varje enskild styrelseledamot har att ta i beaktning är att styrelsen för Svensk Galopp, till skillnad från andra intressenter såsom Jockeyklubben, SFK och andra kritiker, är ytterst personligt ansvariga för hur ekonomin handhas. Att vi då är ”misstänksamma och ifrågasättande” samt varsamma med organisationens ekonomiska medel tror vi är sunt för Svensk Galopp samtidigt som det möter kraven på hur ledamöter i aktiebolag måste agera i tider av organisatorisk ekonomisk osäkerhet.

På Rådslaget och stämman 18-19 oktober i kommer ekonomin åter att lyftas samtidigt som föreslagna åtgärder ska stödjas eller avslås av fullmäktige. I händelse av att de avslås, vilket är helt tillåtet inom de demokratiska ramarna, kommer styrelsen att behöva föreslå andra åtgärder. Det är således nödvändigt att fullmäktige förbereder sig inte bara på att framföra sina åsikter om och rösta för eller emot det som föreslagits från styrelsen. Det kan också krävas andra konkreta, välmotiverade och realistiskt genomförbara förslag till hur vi når en budget i balans och fullmäktige måste förbereda sådana förslag i händelse av att de ämnar avslå styrelsens åtgärdspaket. Vi ser en ekonomi i balans som omöjligt att nå utan stora och troligen impopulära beslut och uppmanar fullmäktige att ta det i beaktande när vägen mot framtiden stakas ut.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen för Svensk Galopp

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Falkor TOPP
Falkor TOPP

Efter ett långt och händelserikt galoppår är det dags att sätta punkt för tävlandet på söndag. Med lite flyt kan Elione Chaves ta årets 100:e seger i Skandinavien. I kampen om det nationella lärlingschampionatet är spänningen fortsatt på topp. Läs mer

ATkursHT24 deltagarna
ATkursHT24 deltagarna

Höstens amatörtränarkurs har varit en lärorik resa för deltagarna, som fått fördjupa sig i allt som krävs för att bli tränare inom galopp. Kursen, som kombinerar digitala föreläsningar och praktiska moment, avslutades nyligen med en intensiv tredagars träff på Bro Park. Läs mer

1000034437-01
1000034437-01

Sex nya deltagare från trav- och galoppsporten får via ATG Talang möjlighet att boosta sin satsning mot toppen i sin respektive sport. Programmet löper under ett år och intresset för att vara med i talangprogrammet har varit stort. Läs mer