Utbildning galoppdomstol 2021-2.jpg

Struktur och skandinaviskt samarbete diskuterades på galoppdomstolsutbildning

14 oktober 2021 09:21

Synkronisering mellan länderna, förfrågningsteknik och struktur var i fokus när ledamöter från de skandinaviska galoppdomstolarna träffades i Malmö i lördags för en utbildningsdag.

Tre deltagare från Danmark, två från Norge och sex från Sverige deltog i utbildningen som leddes av representanter från British Horseracing Authority.

En av deltagarna var Kristin Grundy som är ordförande i Den Lavere Voldgiftsrett, den norska motsvarigheten till den lokala galoppdomstolen. Hon var mycket positiv till den gemensamma utbildningsdagen:

– Den var väldigt bra med intressant innehåll kring bland annat förhörsteknik. Dessutom är det värdefullt att träffas från Sverige, Norge och Danmark.

Kristin har varit involverat i arbetet med det nya skandinaviska reglementet som började att gälla i juni. Att det finns ett gemensamt regelverk underlättar samarbetet.

– Vi har nu ett gemensamt reglemente och kan jobba på samma sätt. Genom att träffas får vi en check på hur de andra arbetar och vi kan säkerställa att vi jobbar så likt som möjligt. De flesta ryttare rider i alla tre länderna, så om vi kan göra saker på samma sätt blir det enklare och tydligare för alla.

Barry McGann, ledamot i den lokala galoppdomstolen på Bro Park, berättar att lärdomarna från BHA kommer att leda till en del förändringar i Skandinavien framöver.

– Vi pratade mycket om förfrågningsprocessen. Det är viktigt att jockeyerna känner att de får en rättvis utfrågning. De ska inte behöva gå ut från den lokala galoppdomstolens rum och känna sig förvirrade. Det är viktigt att ryttarna förstår varför vi har fattat ett visst beslut. BHA har arbetat mycket med detta under de senaste åren och det har gett bra resultat. Vi kommer bland annat att ordna om galoppdomstolens rum så att jockeyerna får sitta ner när de hörs.

– Strukturen är viktig. Det är kort med tid mellan loppen och ibland blir det jäktat. Desto mer strukturerade vi är, desto mer effektivt kan vi utnyttja tiden. Om det har att göra med en situation som kan påverka resultatet i loppet så måste vi förstås ta itu med det omedelbart, men mindre incidenter kan vi hantera efter loppen om det behövs.

Även Barry McGann framhöll vikten av skandinaviskt samarbete.

– Det är viktigt att ledamöterna från de tre länderna träffas och blir mer synkroniserade, så att det blir mer konsekvent för alla.

Brant Dunshea som är Chief Regulatory Officer och Cathy O’Meara som är Head of Raceday Officials på the British Horseracing Authority ställde generöst upp och höll i utbildningsdagen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete internationell och de små galoppländerna får mycket hjälp av de större länderna. Att två personer från BHA så generöst ställer upp och hjälper oss med utbildning är nyttigt och värdefullt, säger Helena Gärtner, administrativ chef på Svensk Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

På tisdagskvällen möttes Svensk Galopps fullmäktigeledamöter för att utse en ny ordförande efter att Stockholm Galoppsällskap och Göteborg Galoppsällskap kallat till extrastämma. Endast en kandidat presenterades för stämman, som hölls digitalt. Efter votering utsågs Anders Lilius till ny ordförande i Svensk Galopp. Läs mer