Stoppa kvarkanLogo_gul_ 2023

Stoppa Kvarkan 1-7 maj 2023

2 maj 2023 10:17

Under denna vecka går flera hästorganisationer samman i en informationskampanj för att öka medvetenheten om kvarka och informera om hur man kan stoppa och förebygga smittan.

Sedan 2021 har Svensk Galopp varit med i den årliga informationskampanjen om kvarka. Kampanjen är till för att informera om samt minska stigmatiseringen av sjukdomen kvarka och pågår 1-7 maj i flera olika länder.

Kampanjen startade i Storbritannien som Strangles Awareness Week (SAW) och organiseras i Sverige av SVA i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), Hästsektionen, Hästsverige, LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången och Östersundstravet.

Under #stoppakvarkan kan du lära dig mer om sjukdomen och om förebyggande smittskydd. Här kan du läsa mer.

Loggor ambassadörer Stoppa kvarkan 2023

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Horse Welfare Summit 2024
Horse Welfare Summit 2024

Under två intensiva dagar på Flyinge förra veckan samlades forskare, erfarna hästprofiler och ett stort antal deltagare för att diskutera och utveckla sitt arbete kring hästvälfärd. Representanter från Svensk Galopp var på plats för att träffa andra yrkesverksamma inom hästnäringen och ta del av föreläsningar och clinics. Läs mer

Lykke på Bro Park-5
Lykke på Bro Park-5

Lördagseftermiddagen på Bro Park bjöd inte bara på förberedelser inför söndagens Stockholm Cup-dag, utan också på ett viktigt besök från antidopningshunden Lykke. Riesenschnauzern Lykke, Sveriges enda antidopningshund, fanns på plats tillsammans med sin förare Fia Mårdfelt för att bidra till att alla deltagande hästar tävlar på lika villkor och utan otillåtna preparat. Läs mer

Den 1 september inför Jordbruksverket en ny regel för att flytta hästar mellan länder i Norden utan hälsointyg.

Även fortsättningsvis slipper den som ska förflytta registrerade hästar till tävlingar eller andra aktiviteter i Norge, Danmark eller Finland kravet på hälsointyg. Men från och med 1 september ska förflyttningen på förhand registreras i EU:s gemensamma system Traces. 

Mer om den nya regeln kan du läsa i ett pressmeddelande från Jordbruksverket:
Jordbruksverket ändrar regel i samband med vissa nordiska hästresor

På Jordbruksverkets hemsida finns också mycket information:
Jordbruksverket: Resor och handel med hästar mellan länder