Foto: Privat
Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

Ulrika Holmquist njuter av livet på ett soligt Nya Zeeland.

Skandinaviska jockeys ute i vida världen

23 februari 2024 17:53

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar på Nya Zeeland och Australien.

Ulrika Holmquist är en riktig segermaskin hemma i Skandinavien. Hon har också, samtidigt som hon tävlar på högsta nivå, utbildat sig till veterinär (!). Hon har tidigare bott på Nya Zeeland mellan 2012 och 2016 så hon har rejält med erfarenhet. Dessutom red hon även säsongen 2017/2018 och hon har vunnit 44 segrar där – hittills är nog bäst att tillägga.

Hur tycker du att det skiljer sig åt att rida där jämfört med i Skandinavien?

– Det främsta som skiljer sig är noggrannheten och marginalerna i loppen. Man ser inte så utdragna resultat som vi gör i Sverige utan hästarna avslutar betydligt tightare. Loppen rids generellt mer taktiskt och det är tightare "racing" än i Sverige, varje lopp analyseras noga med tider och sektionstider så det krävs mycket huvud av dig som jockey. Jag tycker generellt att ridande jockeys håller hög standard och man lär sig alltid något nytt när man rider med sådana kollegor. Jag är också imponerad av hur bra många tränare kommunicerar med sina jockeys innan och efter start – inte mycket lämnas åt slumpen och det görs ofta en "fair" analys av loppen – om man kunde ridit bättre eller om det var hästen som inte levde upp till resultatet man förväntade sig.

Vad saknar du mest med Sverige?

– Nya Zeeland är ju så otroligt långt bort, så möjligheten att kunna åka hem och hälsa på familj och vänner för bara en vecka eller helg är något jag saknar. Den stora tidsskillnaden gör det svårt att kommunicera. I matväg saknar jag färskt gott bröd, det är de faktiskt inte femstjärniga med här nere. Jag tycker däremot att kaffet här är "outstanding" och det har blivit lite av en hobby för mig att prova och recensera de bästa ställena i landet för take away-kaffe. Jag saknar bra vägar som hemma där vi kan köra upp till 120, de saknar jag nog mest när man reser mycket – infrastrukturen här är inte lika bra som hemma. Ibland saknar jag mångkulturaliteten vi har på restauranger i Stockholm. Det blir inte lika mycket av det här eftersom det är en ö vid jordens ände.

Vad saknar du minst med Sverige?

– Jag saknar absolut minst vädret vi har i Sverige just nu – jag älskar solskenet och den vackra omgivningen här.

När beräknar du att komma hem?

– När jag kommer hem beror lite på hur mina ritter här ser ut kring vårpremiären hemma, har jag en bra häst i ett större lopp kan jag stanna för den, men jag kommer hem tills dess att säsongen drar i gång på riktigt, hälsar Ulrika.

Lyssna och titta gärna på denna trevliga intervju med Ulrika. Vill du läsa mer om hennes äventyr på Nya Zeeland så rekommenderas den här artikeln.

Följ Ulrika Holmquists statistik här och här kan du se en av hennes vinnare (tryck på "play-knappen").

Foto: Privat
Ulrika Holmquist ombord på häst i Nya Zeeland privat

Trots hårt jobb finns det ibland tid till rekreation för Ulrika (som förstås normalt har på sig både säkerhetsväst och hjälm när hon sitter på en häst).

Per-Anders Gråberg kom i väg till slut

Det tog ett tag för Per-Anders, med över 2000 segrar på sitt CV, att få sitt visum klart till Nya Zeeland, men nu är han i Cambridge, en stad där också Ulrika Holmquist huserar, hos den mycket meriterade tränaren Tony Pike och han har redan haft sin första vinnare.

– Det var skönt att få första vinnaren ur vägen! Jag blev precis tillfrågad om jag vill rida honom nästa gång med i ett Grupp 2 -lopp med 500 000 australiensiska dollar i prissumma, men hästen skulle få bära 52 kilo så jag tackade nej, skrattar Per-Anders, där alla galoppfans oftast bara säger "P-A".

I och med segern så har nu "P-A" ridit vinnare i hela tolv länder!

Hur tycker du att det skiljer sig åt att rida där jämfört med i Skandinavien?

– Den största skillnaden är att man i en del lopp pullar upp* tempot rejält efter 200 till 300 meter och att de flesta tränare och ägare inte tycker om att se sina hästar bli liggande i tredje spår!

Vad saknar du mest med Sverige?

– Ja, så klart de är familjen som jag saknar mest , men de är ju värre för dem som är hemma och måste fortsätta göra alla vanliga saker när jag får chansen att se och pröva nya saker (!) så jag är ju väldigt tacksam för att dom låter mig göra det här.

Vad saknar du minst med Sverige?

– I grunden tycker jag ju om vinter och snö, men utan löp i över fyra månader så blir det ju väldig lång tid du inte gör något alls och det är tyvärr inte hållbart varken ekonomiskt eller är speciellt roligt.

När beräknar du att komma hem?

– Jag har biljett hem den 31 mars! hälsar "P-A".

Lyssna och titta gärna på denna härliga intervju med championjockey Per-Anders Gråberg. Följ Per-Anders Gråbergs statistik här och här kan du se hans fina premiärsegerritt i Wairoa Cup.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_7509-X2 Per Anders Gråberg har tagit emot pris för sin 2000e seger

Per-Anders Gråberg firades under förra året efter att ha tagit sin 2000:e seger på Bro Park.

En strålande säsong för Elione Chaves i Australien

Elione Chaves är år efter år alltid med och kämpar om championaten på de skandinaviska banorna. 2023 red han hela 94 vinnare på "hemmaplan" och nu är han i Australien och tävlar för andra gången. Senast i veckan hade han en "dubbel". Han rider även i år mycket åt tränaren Alan Campton på Guldkusten (Gold Coast) som ligger på ostkusten.

–Det går väldigt bra, hittills har jag vunnit 16 lopp och har många placeringar, inleder Elione Chaves.

Totalt har han på två säsonger hittills 41 vinnare. Det är riktigt vasst i hård konkurrens. (Av bara farten tog han en ny dubbel en stund efter publicering av denna artikel så nu är det 18 segrar i år och 43 totalt!)

Hur tycker du att det skiljer sig åt att rida där jämfört med i Skandinavien?

– Skillnaderna mellan Australien och Skandinavien tror jag är många. Till exempel är det många banor överallt som arrangerar lopp varje dag. Varje bana är olika att rida på – på vissa banor måste du vara bland de första tre ur startboxarna, annars har du inte en chans. Då är startspårlottningen väldigt viktig. Du kan inte heller sitta "fri" med din häst ute i ett vitt/brett tredjespår därför man rider väldigt tight här – ja, det är mycket taktik och det går fort ut ur startboxarna där man rider för att få en bra position och sedan pullar* man upp en bit.

Vad saknar du mest med Sverige?

– Visst saknar jag min familj och mina vänner – jag känner att Sverige är mitt hem efter alla dessa år.

Vad saknar du minst med Sverige?

– Jag saknar definitivt inte kylan.

När beräknar du att komma hem?

– Jag är tillbaka i Sverige nästa månad. Jag ser fram emot mitt nya partnerskap med Annike (Bye Hansen) och förhoppningsvis ha en bra säsong och att vinna så många lopp som möjligt, hälsar Elione.

Följ Elione Chaves statistik här.

Klicka på länken så hämtar du filen. Då kan du se upploppet från Eliones sista seger ombord på hästen Caderas. Segern togs efter stark finishridning och rätt taktikval över 1100 meter Polytrack (syntetbana).

Elione Chaves och Caderas lopp 8 Gold Coast 1100 meter Polytrack

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Elione Chaves vinner på Nimitz

En glad Elione Chaves fortsätter rida vinnare i parti och minut i Australien. Här har han och hästen Nimitz segrat i Jockeyklubbens Auktionslöpning II på Bro Park.

Flera jockeys ute på äventyr

Norgebaserade Sandro De Paiva rider även denna säsongen i Förenade Arabemiraten och är flitigt anlitad. Han red sin första säsong där redan 2020 och har hittills tagit 13 segrar. Där hittas också Malin Holmberg som red lopp redan i november ifjol. Hon har varit där i flera år nu och suttit i sadeln under deras säsong sedan hösten 2020.

Norskan Nora Hagelund-Holm rider med framgång i Chile och har under det skandinaviska uppehållet tagit sju segrar där. Maikel Narvaez Bravo är i USA och har ridit lopp på Gulfstream Park i Florida. Cornelia Hartsmar och Martin Rodriguez har varit i Frankrike och tävlat. Andreas Tapia Dalbark är i Cagnes-sur-Mer och har en fransk licens, men har ännu inte ridit något lopp. Där var också Annie Nilsson Lindahl och hon har ridit två lopp.

Många skandinaviska ryttare har visat upp sig i olika länder och världsdelar vilket gläder alla galoppvänner hemma i Norden. Snart börjar säsongen här igen och då får vi säkert möjlighet att höra mer om deras äventyr, exempelvis från det finaste stället på banan...vinnarcirkeln!

*"Pullar upp" betyder att tempot minskas/stryps avsevärt.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Göteborg Galopp start Göteborg Galopp start

Från de riktigt stora årgångsloppen i vida världen till de närmaste dagarnas tävlingsdagar på hemmaplan. I Veckosvepet finner du lite av varje från galoppens förtrollande värld. Läs mer

Den här söndagen är det dags för säsongens första häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park. En viktig ändring för i år är att det inte erbjuds spel på hinderloppen och att de heller inte visas på ATG Live.

I stället kan du följa hinderloppen direkt via en ny hinderkanal på YouTube. Loppen direktsänds och lopprepriserna laddas upp efter tävlingarna.

Kanalen hittar du på https://www.youtube.com/@hindersport

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer