Foto: Steven Carhill
Foto: Steven Carhill
Foto: Steven Carhill

Stockholm Cup-dagens löpningar

Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de elva löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park i september. Läs om dagens alla lopp!

Stockholm Cup International (Gr.3)

Stockholm Cup International kallas i folkmun bara för “Cupen” och är Sveriges främsta löpning. Den lockar Skandinaviens största stayerstjärnor och ibland även internationella gäster.

Att löpningen rids över den klassiska distansen 2400 meter gör att publiken kan hoppas på att en av säsongens bästa treåringar prövar lyckan mot den äldre eliten. Varför inte en derbysegrare eller två? Treåringarna bär 56 kilo medan de äldre bär 59 kilo vilket är väldigt förmånligt för de yngre hästarna. Den senaste treåringen som segrade var Stall Q C:s Dorcia, tränad av Lennart Reuterskiöld Jr. Man kan notera att även Mr Eubanks var tre år vid sin seger.

En bra dag rids Stockholm Cup International (Gr.3) på strax under två och en halv minut. Bro Parks gräsbana bjuder på rättvisa förutsättningar och ägaren till segraren kan börja drömma om större löpningar på kontinenten - segrar man i Cupen räcker man även utomlands!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Square de Luynes Stockholm Cup 2019.jpg

Square De Luynes och Robert Havlin vinner Stockholm Cup International (Gr.3) år 2019

Lanwades Stud Stakes (L)

Lanwades Stud Stakes är Cupdagens främsta löpning för ston och här samlas den skandinaviska stoeliten. Att löpningen har Listed-status innebär att segraren här får rätten att i framtida auktionskataloger skriva sitt namn med fetstil, vilket på engelska kallas Black Type. Att ett sto har Black Type-status höjer hennes avelsvärde betydligt och gör även att hennes framtida avkommor får ett högre värde.

Löpningen lockar ofta gäster från England, men historien visar att det oftast är ekipage från Sverige och Norge som gör upp om segern.

Lanwades Stud, som sponsrar loppet med en fribetäckning till segrande stoets ägare, ligger i Newmarket och drivs av Kirsten Rausing, en av kapplöpningsvärldens stora eldsjälar.

Foto: Steven Cargill
High As A Kite 4.jpg

High As A Kite vinner Lanwades Stud Stakes år 2018

Appel Au Maitre Svealandlöpning

Svealandlöpning har tillhört Sveriges viktigaste tvåårslöpningar sedan 1926. Löpningen reds tidigare över 1200 meter, men det är nu ändrat till 1400 meter. Löpningen är öppen för alla tvååringar oavsett uppfödarstatus vilket innebär att den höga prissumman ibland lockar till sig gäster från utlandet.

Det är närmast en självklarhet att deltagarna i Svealandlöpning kommer att låta tala om sig även som treåringar och äldre. Spara programmet och följ dina favoriter i framtiden!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Red Cactus 9410.jpg

Red Cactus vinner 2018 års Svealandlöpning. Året därpå vann han Sveriges mest prestigefyllda löpning Svenskt Derby!

Tattersalls Nickes Minneslöpning (L)

Svenskuppfödda Nicke är en av de framgångsrikaste hästarna i Sveriges kapplöpningshistoria. John Huber tränade fuxen Nicke som var oerhört populär och röstades fram som Årets Häst, och vann även Stockholm Cup, 1978, 1980 och 1984. Han har namngivit Nickes Minneslöpning som har ridits sedan 1988 och alltid över distansen 1600 meter dirttrack.

På våren rider man Pramms Memorial (L) som är Jägersros största löpning för äldre hästar. Motsvarigheten på Bro Park är alltså Nickes Minneslöpning och man skall absolut inte tro att löpningen rids i skuggan av “Cupen”. Tvärtom är Nickes snarare att betrakta som “Cupen” för dirttrackhästar. Cupen rids över 2400 meter gräs och det är helt enkelt så att löpningarna vänder sig till olika hästar.

1600 meter dirttrack innebär att hästarna går nära max i princip hela tiden, det är sällan det finns tid för vila och det är sällan vi ser att taktiken avgör. Bästa hästen tar hem det!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Duca Di Como 8837.jpg

Duca Di Como vann 2019 års Tattersalls Nickes Minneslöpning

Bro Park Sprint Championship (L)

De flesta storloppsdagar inom galoppen innehåller en rafflande uppgörelse för sprintereliten. Bro Park Sprint Championship instiftades redan 1924 som Ulriksdallöpning, då över 1100 meter gräs. Nu är det 1200 meter gräs som gäller och det krävs normalt att man gör det på en minut och tio sekunder om man vill ha med segerstriden att göra. Här går det undan!

Foto: Steven Cargill
Corinthia Knight 8.jpg

Den brittiska gästen Corinthia Knight vann Clarion Sign Bro Park Sprint Championship år 2019.

H.M. Konungens Pris

Den här löpningen har ridits i olika skepnader sedan 1890 då Clarence von Rosen segrade på sin egen Rigoletto. Då tävlade man på Ladugårdsgärde, men löpningen har ridits på Ulriksdal, Strömsholm, Jägersro, Täby Galopp, Blommeröd och Bro Park. I begynnelsen var löpningen för det mesta förbehållen officerare, men idag är den öppen för alla jockeyer och amatörryttare.

Det här är helt klart Sveriges mest kända steeplechaselöpning. I en steeplechase rider man över fasta hinder och det är den äldsta formen av kapplöpning.

Löpningen kallas i folkmun för “Kungens Kanna” och det kungliga priset återkom 1996 på initiativ av Hans Majestät Konungen själv. Priset delas ut till ryttaren, ofta ur någon av kungligheternas hand.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Drottningens 9281.jpg

Rockinger, Lady Dylan och Moss Cloud hoppar ett av hindren i H.M. Konungens Pris på Täby Galopp år 2015

H.M. Drottningens Pris

“Drottningens” hette från början Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessans Pris och reds första gången 1890. Första segraren var svensk galoppsports store välgörare Clarence von Rosen som segrade med sin Rigoletto. Samme Rigoletto segrade samma dag i Hans Majestäts Konungens Pris. Den bedriften lär vi inte få se idag, men helt klart är att Skandinaviens främsta hästar över häckar kommer att mötas.

Häckarna är lägre är de högre hinder man använder i en steeplechase, men det gör också att farten blir högre och att mjölksyran snabbt blir utslagsgivande..

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Calvados 9394.jpg

Calvados vinner H.M. Drottningens Pris på Täby Galopp år 2015

Prix De l’ARK

Den mest prestigefyllda löpningen i världen för äldre hästar är Prix de l’Arc de Triomphe. Den rids i Paris i oktober och sedan 1980 har den en pendang i Sverige. Den kvicktänkte VD:n på Täby Galopp, Bernt Tollebäck skapade en löpning för Sveriges bästa amatörer på Sveriges främsta kapplöpningsdag. Amatörryttarklubben i Sverige förkortas nämligen ARK.

Foto: Steven Cargill
Bro Park 2.jpg

Fältet i 2019 års Prix De l’ARK med ett halvt varv kvar

Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L)

Ingen av dagens galopphästar skulle funnits, om inte man för dryga 400 år sedan hade fått några arabiska hästar till England. Tre av dom skulle förändra hästvärlden och lägga grunden till det vi kallar det engelska fullblodet. Galopphästen, som vi tjusas av idag, men också araberna har avlat vidare sedan dess och har sina egna galopphästar. De arabiska fullbloden. De tävlar på samma villkor som sina kusiner och de tävlar över hela världen. Härhemma. England. Frankrike, Italien, Turkiet, Asien, Australien. Inte minst i Arabemiraterna och Abu Dhabi baserade HH Sheikh Mansour bin Zayed al Nahyan Racing Festival är inte blott svensk arabgalopps äldsta, men också största sponsor med sina tre storlopp i kalendern. Ett av dem har redan ridits. Wathba Stallions Cup (Gr3 PA), som svenska arabchampiontränare Maria Hagmans Ayman tog hem före Annelie Erikssons Mohaymin. 

Ett av dessa storlopp och det mest värdefulla är Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan Cup. Som President of the UAE Cup, som nyligen reds på Jägersro är loppet en del av två riktigt tunga internationella serier, som tacksamt är med till att sätta Sverige på världskartan. 

Sheikh Zayed Cup  var traditionellt dagens huvudbegivenhet under Nationaldagsgaloppens folkfest på Gärdet innan det av tekniska orsaker flyttades till Bro Park förra året. Då segrade Hagmans Afja'an före Mohaymin. Vem ska skrivas in i historieböckerna i år?

Foto: Nils Rosenkjær
Al Mounteze Monlau på Gärdet.jpg

Al Mounteze Monlau 2019. Den senaste att segra i loppet på Gärdet.

Under dagen avgörs också en Guldhandicap över 2100 meter på gräsbanan och Herbert Sachs Memorial över 1600 meter på gräsbanan.

Fler sidor om Stockholm Cup

A7A00673.jpg

Biljetter till Stockholm Cup

Det är nödvändigt att förboka biljetter till Stockholm Cup-dagen. Biljettförsäljning sker via Tickster. På den här sidan hittar du mer information och en länk till Tickster.

Square De Luynes 7.jpg

Praktisk information för besökare

Här finns information för dig som planerar att besöka Stockholm Cup på Bro Park den 19 september 2021. Informationen uppdateras löpande.

dreamstime_m_97407489.jpg

Följ tävlingarna på tv och sociala medier

I år genomförs Stockholm Cup-dagen med ett begränsat antal personer i publiken. Om du inte kan komma till Bro Park så kan du följa tävlingarna online på flera olika sätt. Dela gärna med dig av din Stockholm Cup-dag genom hashtaggen #stockholmcup.

Square de Luynes Stockholm Cup 2019.jpg

Banprogram

Läs eller ladda ner det officiella tävlingsprogrammet till Stockholm Cup-dagen på Bro Park den 19 september.

Cup-fältet2019_02.jpg

Startfältet i Stockholm Cup 2021

Tio hästar kommer till start i Stockholm Cup International (Gr.3), det största loppet på Bro Park den 19 september 2021. Här är en presentation av startfältet.

Thundering Blue foto Elina Björklund.jpg

Stockholm Cup-lopp vi minns

Mr Eubanks, Collier Hill, Bank of Burden och Thundering Blue. Under åren har vi fått se många stjärnhästar segra i Stockholm Cup International. Här är några av de mest minnesvärda loppen.

dreamstime_m_69511760.jpg

Galoppens bästa brunchrecept

Vad dukas upp på brunchbordet om tränare Francisco Castro, jockey Martin Rodriguez och ekonomiassistent Louise Bäckman får välja? Inspireras av de här galoppfantasterna och inled Stockholm Cup-söndagen med en brunch!

Stockholm Cup-kit 2021.png

Köp ditt eget Stockholm Cup-kit

Vi har tagit fram ett unikt Stockholm Cup-kit med servetter, glasunderlägg och flaggor för att sätta extra glans på din Stockholm Cup-dag! 50 kronor går till Barncancerfonden.

Cup-fältet2019.jpg

Samarbete

Vill du eller ditt företag synas i samband med vårt största evenemang för året?