Sju nya professionella galopptränare i Sverige

18 januari 2024 15:48

Efter genomförd proffstränarutbildning kan Svensk Galopp välkomna hela sju nya namn till branschen. Alla har på olika sätt redan hunnit göra avtryck på landets galoppbanor. Vi bad tränarna göra en kort presentation av sig själva och besvara tre frågor.

Annika Delinder och Roger Osberg

Annika Delinder och Roger Osberg

Roger Osberg, 45 år, Blentarp.
För närvarande 10 st hästar i träning.
Filosofi/motto: En glad häst är en snabb häst!

Annika Delinder, 39 år, Malmö
Kommer ha 15 hästar i träning vid säsongstart.
Filosofi/motto: Det jag gör annorlunda är att jag verkligen individuellt anpassar min träning till varje individ för vad som just passar denne och vilken träning som känns positiv för just denna individen. När glädjen är där, springer de hela vägen hem med hjärtat.

Oscar Berneklint, 28 år, Jägersro-Malmö
7 hästar i träning, fler på väg in som inte är registrerade än.
Filosofi/motto: Att ha ett välmående team. Medarbetare, hästar, ägare och alla som är inkluderade på ett eller annat sätt ska göra det man gör med glädje. Då kommer också resultaten.

Max W Friberg, 32 år, Jägersro
För närvarande en häst i träning.
Filosofi/motto: Hästens välmående och hälsa alltid skall vara i fokus.

Daniella Haglund, 29 år, Bodaryd i Småland
Tre hästar i träning just nu, plats för fler vid intresse.
Filosofi/motto: Varierad träning på varierat underlag med individanpassad träning.

Kajsa Lindsjö, 27 år, Vombs Nygård i Skåne
15 hästar i träning.
Filosofi/motto: Träna hästarna starka och uthålliga så de trivs med livet som galopphästar och kan vara med och tävla i toppskiktet.

Christopher Roberts, 32 år, Håbo-Tibble, Bro.
Fem hästar i träning
Filosofi/motto: Hästen först!

Max W Friberg och Oscar Berneklint

Maw W Friberg och Oscar Berneklint

Vad tyckte du var bäst med proffstränarutbildningen?

Roger: Det bästa har varit att lyssna på de föreläsare med praktiska arbetslivserfarenheter som ledare eller tränare. Även kurser i ekonomi och marknadsföring har varit nyttig.

Annika: Utbildningen gav mig väldigt många nya kontakter och vänner.

Oscar: Att förstå hur mycket man måste lära sig och kunna för att driva en bra och fungerande tränarrörelse.

Max: Utbildningen på Wången var lärorik och otroligt kul att genomföra. En utbildning som var både teoretisk och praktisk. Jag fann studiebesöken hos tränare och stuterier det mest intressanta. Samtidigt tyckte jag kursen höll en hög nivå med pedagogiska föreläsare och lärare.

Daniella: Jag tycker det var bra att fräscha upp minnet lite och att träffa trevliga människor som man kunde byta lite idéer och tankar med var kul. Jag gillade nog mest företagsekonomin den tycker jag gav mest för mig.

Kajsa: Vi gjorde intressanta studiebesök som var väldigt givande.

Christopher: Som helhet var utbildningen intressant och givande. Om jag ska välja ett moment var dissekering av hästben det bästa. Att klämma och känna på senor, ligament, leder, med mera gav en bättre förståelse för hästens anatomi.

Kajsa och Daniella

Kajsa Lindsjö och Daniella Haglund

Hur ser planen ut för din verksamhet i år respektive om 5 år?

Roger: Om fem år har jag fem års mer erfarenhet av att träna hästar. Man blir aldrig fullärd och lär sig hela tiden av både framgångar och misstag som man gör.

Annika: Jag hoppas att detta året kommer gå bra och att vi kan bygga upp ett större stall. I annat fall bär det vidare utomlands för oss.

Oscar: Jag vill expandera min rörelse långsamt och successivt så att jag kan bibehålla kvalitén i jobbet som läggs ner. I år är mitt mål att nå så bra resultat som möjligt med de hästarna vi har, samt skapa en stabil grund för mitt företag.

Max: Idag är min verksamhet inte så stor men det finns möjligheter att utöka.

Daniella: I år ska vi jobba på att förbättra resultaten och kvalitén markant. Sen hoppas vi kunna utöka med fler hästar i träning. Vi vill jobba mest med kvalitén och hästarnas välmående har högsta fokus.

Kajsa: Om 5 år vill jag ha ett kvalitativt stall med bra hästar i varierad ålder där alla former av ägarskap och ägare ska känna sig välkomna.

Christopher: I år är planen att växa i antalet hästägare och hästar. För dagen har jag 5 hästar i träning. Mitt mål är att våra hästar vinner många lopp och att vi har minst 10 hästar i träning vid årets slut. Vi (familjen) har en hästgård i Håbo-Tibble, 10 minuter från Bro Park med många hagar, lösdrift och fina träningsfaciliteter. Men, vi kommer snart växa ur gården och jag kommer även att behöva ha hästarna på något mer ställe. Stall på Bro Park är en möjlighet, men det finns lite andra alternativ som jag undersöker.

Om 5 år är mitt mål att vara championtränare på Bro Park. Sen är det klart att jag drömmer om att vinna storlopp så som Stockholm Cup, Svenskt Derby och i Dubai vore väldigt häftigt.

Christopher Roberts

Christopher Roberts

Varför ska hästägare placera sin häst i träning hos dig?

Roger: Min sambo Alexandra Granrot och jag driver GO Medracing AB tillsammans. Vi är till för er hästägare som vill vara med på en resa av upplevelser, gemenskap och ständigt nya mål. För Dig/Er som bryr er om hästarnas bästa då vi alltid sätter detta i första hand. Jag har en stark målbild och planerar noga för varje enskild häst hur den ska tränas och matchas för att kunna prestera på bästa sätt i ett hållbart perspektiv.

Hör gärna av er om ni är intresserade. Vi har för tillfället andelar kvar i några av våra fina hästar där vi erbjuder ett enkelt hästägande med leasingavtal och fasta månadskostnader. Titta gärna in och följ oss "GO Medracing" på Facebook och Instagram.

Annika: Vi har en individuell träning som ska passa varje enskild häst.

Oscar: Varför får jag bevisa under min första säsong som proffstränare. Men jag har en bra grund, mycket input från olika håll och jag lägger upp en varierad och hållbar träning med hästen i fokus.

Max: Hos mig blir det viktigt att varje individ får rätt förutsättningar, att lyckas bli framgångsrik och trivas med det den gör. Hos mig så sätts hästens hälsa och välmående i främsta rummet.

Daniella: Hos oss är alla välkomna. Vi har en god gemenskap och delar med och motgångar och har otroligt roligt ihop. Hästarnas välmående är ständigt i fokus och dem tränas efter egen förmåga och utveckling.

Kajsa: Jag tränar på landet, på en fantastisk anläggning, vi har fina banor i skogsmiljö och alla hästarna får gå i hagen varje dag. Jag ser också stor potential att utveckla mina hästar och kunna anpassa träning och vardag efter deras behov. Jag är en ung tränare som vill uppåt i sporten och har med mig mycket erfarenhet från både svenska och utländska tränare.

Christopher: Jag upplever att befintliga - och hoppas även att nya hästägare - ser många anledningar till att ha häst hos mig! Jag prioriterar alltid hästens välmående och är väldigt noggrann med att hästarna har det bra. Jag gör allt jag kan för att ge varje enskild häst de bästa förutsättningar den behöver för att lyckas prestera till det absolut bästa av dennes förmåga. Vidare är jag väldigt mån om att hästägare känner sig delaktiga i hästens utveckling genom att kontinuerligt uppdatera med träningsrapporter, bilder, videos, med mera. Det är också viktigt att alla känner sig välkomna, att det är högt i tak och att vi är vänliga mot varandra och har kul tillsamman!

För att lyckas som tränare behöver man utöver ett brinnande intresse många års erfarenhet och djup hästkunskap, vilket jag är ödmjuk inför. Sen blir man aldrig fullärd, speciellt inte med hästar och jag ser fram emot att lära mig ännu mera.

Jag red mitt första löp 2008 och har fram till nu ridit in i vinnarcirkeln drygt 110 gånger. Har jobbat och/eller tävlat i 16 länder, varav två år jobbade jag i Australien, Frankrike och England. Min första egna galopphäst köpte jag redan 2013, och har tränat tillsammans med min fru, Elin sedan 2015. Säsongen 2023 vann våra hästar 6 löp vilket gav oss en segerprocent på 24%.

Jag kommer att fortsätta rida både i träning och löp. Betydelsen av erfarna och kompetenta ryttare i den dagliga träningen går inte att understryka nog. När jag rider är jag hästens PT (personliga tränare) och hjälper hästen bygga rätt muskler och använda kroppen på ett långsiktigt hållbart sätt. Att känna av minsta avvikelse i rörelsemönstret och undersöka orsaken i ett tidigt skede är många gånger avgörande för att undvika att en liten skada blir en mer allvarlig skada. Jag satsar gärna på unghästar med ambitionen att de ska ha långa och framgångsrika karriärer. Att känna i ridningen när en häst är klar för löp är en känsla som tar många, många år att lära sig och är en stor tillgång i min verksamhet.

För mer information och inspiration gå gärna in på www.robertsracing.se

Jag vill välkomna alla som är nyfikna att höra av sig! Jag har andelshästar till salu i stallet, har inspekterat unghästar och håller koll på den europeiska marknaden.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Göteborg Galopp start Göteborg Galopp start

Från de riktigt stora årgångsloppen i vida världen till de närmaste dagarnas tävlingsdagar på hemmaplan. I Veckosvepet finner du lite av varje från galoppens förtrollande värld. Läs mer

Den här söndagen är det dags för säsongens första häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park. En viktig ändring för i år är att det inte erbjuds spel på hinderloppen och att de heller inte visas på ATG Live.

I stället kan du följa hinderloppen direkt via en ny hinderkanal på YouTube. Loppen direktsänds och lopprepriserna laddas upp efter tävlingarna.

Kanalen hittar du på https://www.youtube.com/@hindersport

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer