Foto: Stefan Olsson
Sto och föl i hage

Satsning på galoppens uppfödare i nytt marknadsföringsprogram

28 mars 2024 10:56

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter.

Galoppsporten i Sverige står inför flera utmaningar. Det gäller inte minst uppfödningen i landet. Antalet födda fullblodsföl har minskat signifikant de senaste 15 åren. Att rekrytera unga personer till att bli uppfödare har blivit allt svårare. För att ge Sveriges uppfödare en positiv injektion genomför Svensk Galopp i egenskap av avelsorganisation ett spännande marknadsföringsprogram under 2024. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Nadja Bellander är utsedd till projektledare för programmet. Som tränare, uppfödare och författare är Nadja ett välbekant namn för många i sporten. Hon har dessutom ett mångårigt engagemang som sekreterare i Svenska Fullblodavelsföreningen.

- Jag brinner verkligen för svensk fullblodsavel och har själv fött upp ett 20-tal hästar. Utan en livskraftig inhemsk avel kommer vi inte att kunna fylla startfälten i framtiden, säger Nadja.

Foto: Wolfram Meyer
Lullan och Nadja

Nadja Bellander tillsammans med egenuppfödningen Sweet Lullaby, sto 2020 e Zaahid u Zweet Zaid e Troon.

Syftet med marknadsföringsinsatsen är att ge en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, öka intresset för fullblodsavel, samt att stärka kontakten mellan uppfödarna och sportens övriga intressenter. Förhoppningen är att satsningen ska ge landets uppfödare såväl energi som inspiration till att fortsätta med den för sporten så viktiga verksamheten.

- Själv tror jag mycket på det personliga mötet mellan uppfödarna, tränarna och hästägarna. I år får landets uppfödare en utmärkt möjlighet att lyfta fram såväl dagens som morgondagens svenskuppfödda talanger, fortsätter Nadja.

Marknadsföringsinsatsen kommer att märkas på ett flertal olika sätt under hela huvudsäsongen. Inte minst i samband med ett 20-tal lite större tävlingsdagar på landets tre galoppbanor. Uppfödarna kommer bland annat att få namnge en löpning, annonsera i programmet och bli intervjuade på plats. På Svensk Galopps hemsida och i sociala medier kommer det även att publiceras flera artiklar med fokus på just uppfödning.

- Den uppfödare som vill vara delaktig i det här projektet är välkommen att kontakta mig för att boka en av de tävlingsdagar som har valts ut till detta. För att vi ska hinna med planeringen, och få en överblick före säsongsstart, vill vi att man bokar senast den 15 april, avslutar Nadja.

Är du uppfödare och nyfiken på att marknadsföra din verksamhet? Kontakta då Nadja på nadja.bellander@svenskgalopp.se

I samarbete med

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872

Med första utrop klockan 13:00 hålls Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri i Danmark. Auktionen kan förstås följas digitalt.

109 åringar finns i katalogen, men i går var det 17 som var strukna. Det är många svenskuppfödda åringar som ska gå genom ringen under eftermiddagen.

Läs allt om auktionen här. Där hittar du också en länk till sändningen (livestreaming) och instruktioner hur man bjuder på åringarna digitalt.

Katalogen hittas här.

Foto: Nils Rosenkjaer/Svensk Galopp
i-v9c4rPT-X3 P Long med åring 2018 arkivbild