Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar

Elione Chaves är på väg att lotsa Nimitz till seger i SM för 2-åriga hästar på hemmabanan Bro Park.

Så övervintrar Nimitz

11 mars 2024 17:54

I vår artikelserie har vi kommit till den yngste pristagaren som på gräsunderlaget har haft lekstuga med motståndarna under sin första säsong på banan. Han har verkligen imponerat på banan och fick också utmärkelsen "Årets 2-åring" 2023. Nu stundar snart en ny spännande säsong. Möt Nimitz!

Han tränas på Bro Park av Henrik Engblom som fick äran att gå upp på Galoppgalans scen och ta emot priset. Han var inte helt överraskad över utmärkelsen även om att inget är klart förrän det är klart.

– Det var en lättnad. Av de som var nominerade så tyckte jag att han var den som visat framfötterna mest – han hade gått i de största fälten och bevisat sig varje gång på gräs. Han lekte mest med konkurrenterna, berättar Henrik.

Den enda plumpen kom när underlag och bana byttes. Han testades i en av "auktionslöpningarna" på Jägersro Galopp och ridande Elione Chaves berättade att det inte var hans underlag. Tränaren var av samma uppfattning, men det är eventuellt så att "en gång är ingen gång" ändå. Kanske tar man ändå chansen och återvänder till Malmö och ett av derbyloppen då han står kvar i den prestigefulla "Derbyserien".

– Derbysprinten finns kvar som ett alternativ senare om vi inte hittar något annat. Han ska hållas på distanser mellan 1200-1600 meter.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Henrik Engblom och Håkan Birger

Håkan Biriger (t.h.) delar ut pris till Nimitz tränare Henrik Engblom.

Säsongens första och största mål

Nimitz finns inte med i "Breeders-serien" och någon tur till Malmö och Jägersro Galopp är inget förstahandsmål – det kommer i stället på Bro Park i juni. Ja, det är ju ändå gräset som den gedigna valacken bevisat sig på...och som han har gjort det!

– Den första målsättningen för året är Jockeyklubbens 2000 Guineas. Vi ska försöka hålla honom på gräs. Det blir ett ”prepplopp” i mitten av maj. Det brukar ligga ett "triallöp" där.

Några utrustningsförändringar verkar det inte vara tal om inför treårssäsongen.

– Han kommer förbli att "gå ren", säger Henrik.

Det låter klokt att inte ändra på ett vinnande koncept, men så har ju tränaren också "tonvis" med rutin, trots sin ringa ålder. Det var inte många år sedan han blev hinderryttarchampion (2021) och han är en väldigt erfaren ryttare med långt över 100 segrar i sadeln – dessutom är han utbildad hovslagare – ett yrke han praktiserar med stor framgång.

En härlig personlighet från duktiga uppfödare

Det tål att fortsätta betonas; utan uppfödare – ingen galoppsport. Tor och Helena Sigfridsson från Västergötland visar gång på gång hur duktiga de är på att föda upp engelska fullblod.

– Uppfödarna är stolta över honom! säger Henrik.

Det fattas bara det – han är sannerligen en häst som vet hur man gör i ett galopplopp. Han är väldigt explosiv från start, men är också reglerbar och lyhörd. Den mycket framgångsrike jockeyn Elione Chaves har ridit honom i alla lopp och han har varit lyrisk i vinnarcirkeln varje gång de segrat tillsammans.

Hemma i stallet och hagen så är det lite annorlunda.

– Han är ganska personlig – han är ”lill-chef” och kan vara lite "småbitter i boxen". Där ska han bestämma. Normalt, när han kommer i ordning och inte är så pigg så är han väldigt lättsam att ha att göra med, tycker Henrik och fortsätter:

– Han har varit lite för pigg nu under vintern, men så fort vi kommer i gång och kan börja träna honom hårdare så lugnar han sig nog. Han är väldigt explosiv, om jag säger så...

Han inte bara är en härlig personlighet som kan springa snabbt – han har också ett fyndigt namn.

– Nimitz är det äldsta fartyget som är i tjänst i den amerikanska flottan och det fartyget är döpt efter Amiral Nimitz. Jag for efter ett namn som anknöt till den amerikanska flottan med tanke på US Navy Flag och Ocean Magic.* Det är det namnet jag är mest nöjd med just nu, berättade Helena Sigfridsson inför SM-starten.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Nimitz i vinnarcirkeln efter debutsegern

Nimitz i vinnarcirkeln efter segern i debuten med hela 7,5 längder!

Vinterträningen är i gång på allvar

Det har varit en ganska besvärlig vinter för en galopphäst som ska förberedas för nya stordåd och en ny säsong.

– Den stora banan har öppnats nu så nu kan man äntligen börja träna. Rakbanan har varit stängd en del då vi haft undermåliga träningsförhållanden.

Vårens ankomst välkomnas särskilt mycket hos galopptränarskrået.

– Vi är glada över en tidig vår så vi kan komma i gång ordentligt nu, säger Henrik.

Man kan konstatera att vinterträningen nog med rätta kan kallas "vårträning" nu.

Utvecklingen framåt

Nimitz är bara i lindan på sin karriär och fortfarande ung. Henrik Engblom har en ganska klar bild av honom på längre sikt.

– Jag tror att han kommer bli mer åt en grässprinter – en SM-sprinterhäst. Vi får hitta bra sprinterlopp åt honom på gräs och så får han försöka växa i klasserna. Det blir särskilt tufft att testa honom på distanser runtomkring 1600 meter. Där finns det flera frågetecken, funderar han.

Nimitz har alltid varit en talang ända sedan han började tränas.

– Han var väldigt färdig som unghäst – jag bara hoppas att han kan utveckla sig ännu mera.

Så värst mycket större verkar han dock inte ha blivit, men å andra sidan, det är inget krav heller. Otaliga är de exempel genom historien med mindre hästar som lägger oceaner av mark under sig.

– Lite har han vuxit, men han är fortfarande en mindre häst Han både känns och ser väldigt fin ut inför säsongen, avslutar en förhoppningsfull tränare Henrik Engblom.

* Nimitz mor och far.

Fakta - Nimitz

Född: 2021 i Sverige hos uppfödare Tor Harry Sigfridsson (d.v.s. Tor och Helena)

Karriär: 5 starter, 4 segrar och 1 tredjeplats

Intjänat: 611 000 kronor

Ägare: Torgny Karlsson HB

Tränare: Henrik Engblom, Bro Park

Handicaptal (aktuell/högsta): 78/78

Mer om Nimitz i Galoppappen

Fakta - Nimitz

Född: 2021 i Sverige hos uppfödare Tor Harry Sigfridsson (d.v.s. Tor och Helena)

Karriär: 5 starter, 4 segrar och 1 tredjeplats

Intjänat: 611 000 kronor

Ägare: Torgny Karlsson HB

Tränare: Henrik Engblom, Bro Park

Handicaptal (aktuell/högsta): 78/78

Mer om Nimitz i Galoppappen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer