Jacob Planstepsredam TOP

Så övervintrar Jacob Johansen

22 februari 2024 16:30

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan.

– Visst är det skönt med sol och värme, men jag har familj och brukar hålla mig på hemmaplan, förklarar han.

Jacob jobbar för Jessica Long. Förutom ett par veckors semester vid jul har han jobbat med stallets hästar – och med den egna fysiken. När den svenska tävlingssäsongen drar igång i april betyder det att Jacob inleder sin 37:e säsong som proffsjockey.

– (tystnad, men det hörs nästan hur han räknar). Ja, det stämmer. Jag började 1987.

Jacob fyller 52 år i april. Är fortfarande en av de absolut starkaste ryttarna, en av de absolut mest seriösa – och han tycker fortfarande att det är lika roligt att rida löp.

– Sen är det ju så att det är extra roligt att rida och vinna klassiska löp eller grupplöpningar.

Jacob Johansen 50

Snart 52-årige Jacob Johansen laddar upp inför sin 37:e säsong som proffsjockey.

Rider och tränar

Men vad gör då Jacob från början av december till början av april, förutom hukar för den pinande skånska vinden och regnet som så ofta kommer på tvären.

– Jag rider och tränar, svarar han enkelt.

Utan att beklaga sig förklarar Jacob att det helt enkelt krävs mer för att hålla sig i form, att hålla en kropp som fått några år på nacken i bästa trim.

– Förr tog jag semester när säsongen tog slut, sen började jag träna någon gång i februari och var i form i april. Idag tränar jag varje dag, förutom de veckorna när jag var på semester.

Och i klartext betyder det (förutom de hästar han rider).

  • Löpning 6-7 kilometer varje dag. Skulle vädret vara för illa finns det en spinningcykel där hemma i Svedala.
  • En timmes träning på ”golvet” med situps, armhävningar och liknande.

– Visst krävs det mer, men så länge viljan finns är det inte några problem. Och tanken är fortfarande att hålla på så länge kroppen vill och så länge som jag hänger med de yngre ryttarna. Och det tycker jag att jag gör fortfarande.

Förra säsongen fick en turbulent start då han en månad innan premiären bytte stall. Fick chansen hos Jessica Long och uppskattar den möjligheten.

– Jessica ställde upp på ett fint sätt och vi fick en riktigt fin säsong.

Tillsammans vann de danskt St Leger, Lambada Cup och danskt 2000 Guineas för att nämna de större löpningarna. Men höjdpunkten för Jacob var nog trots allt när han överraskande vann Stockholms Stora med Amiral de Vega (Annike Bye Hansen tränar).

Amiral De Vega Sthlms Stora

Segern med Amiral De Vega var en av fjolårets stora höjpunkter.

Inför den här säsongen är det som vanligt drömmar om de stora löpen som gäller och Jacob nämner stall Longs 3-åringar som ett exempel.

– Vi har Swing som gjorde en start och vann, sen finns det en ostartad 3-åring som jag tror är riktigt bra.

Men för Jacob handlar det inte bara om att rida löp och vinna segrar. Han ställer också upp och ger tillbaka till den sport som gett honom så mycket. Så när Padraig och Jessica Long ska genomföra sin nästa träningsdag för unga ryttare så kommer Jacob att finnas med och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

På nå’t sätt symboliserar den inställningen Jacob Johansen på ett bra sätt. Och när han sedan vinner löp – efter kanske två minuter på hästryggen – så vet ni nu hur många timmar han lagt ner för att de två minuterna ska bli bra.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer

DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar

11 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Nimitz

I vår artikelserie har vi kommit till den yngste pristagaren som på gräsunderlaget har haft lekstuga med motståndarna under sin första säsong på banan. Han har verkligen imponerat på banan och fick också utmärkelsen "Årets 2-åring" 2023. Nu stundar snart en ny spännande säsong. Möt Nimitz! Läs mer