Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Tom Jakbar 7652

Arabiska fullblodet Tom Jakbar med lärlingsjockeyn Angelika Berg och tränare tillika ägare Terese Compier.

Så laddar Tom Jakbar och Terese upp inför Nationaldagsgaloppen

27 maj 2024 19:02

Tom Jakbar vann en av sina två starter 2022. Men han var inte placerad i någon av sina två starter under 2023. Nu kommer han till Gärdet den 6 juni som en av tävlingsdagens mest formstarka hästar!

Det femårige arabiska fullblodet Tom Jakbar har gjort två starter i år - och segrat i båda. Han tränas av amatörtränaren Terese Compier i Järlåsa en bit från Uppsala, som tillhör Bro Park och som har tre arabhästar på gården (och en shetlandsponny).

Terese som till vardags arbetar som sjuksköterska är en “gedigen hästtjej” som tävlade i distansritt tidigare. Hon red sitt första SM när hon var 14 år och hon hade även ridit hopphästar innan dess.

I distansritt tävlade Terese Compier i landslaget.

Hennes bonusfamilj har haft arabhästar hela tiden, hon har alltid haft tio-tolv stycken hemma hela tiden under sin uppväxt.

Hennes sambo är bror till Maria Hagman-Eriksson som är en av Sveriges främsta tränare av arabiska fullblod.

– Jag lärde känna Maria när jag tävlade i distansritt, det gjorde ju hon också, berättar Terese.

Trots ett liv med hästar, så är Tom Jakbar verkligen “one of a kind” för Terese. Hon köpte honom som tvååring har aldrig haft att göra med en knepigare karaktär tidigare.

– Det är den svåraste hästen som jag någonsin haft i hela mitt liv. Jag har jobbat med problemhästar och är van vid hästar som inte folk får ordning på, men han har verkligen en oerhörd personlighet.

Terese fortsätter:

– Han kan få för sig saker. Och han vill springa hela tiden, träna hela tiden. Han lyssnar inte på vad jag säger. Han tycker att han kan bäst… och han vill helst köra “sitt eget race".

Det är lite “Dr Jekyll och Mr Hyde” över Tom Jakbar.

– Vissa dagar kan han vara världens snällaste och göra allt som man säger åt honom. När han var hingst så var han ännu mer bestämd. Nu är han valack, vi kastrerade honom som “fyra och ett halvt”-åring. Han är kanske lite lugnare nu, men annars är det ingen skillnad. Det är hans personlighet som är så bara.

Tom Jakbar har haft problem med knälederna tidigare. Men nu verkar allt bra, “peppar, peppar”.

Två starter i år har givit en seger på Jägersro Galopp på dirttrack i slutet på april - och en ny seger på gräset på Göteborg Galopp i slutet på den här månaden.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Tom Jakbar 7640

Tom Jakbar har alltid varit knepig, tycker både Angelika Berg som ridit samtliga starter och amatörtränaren Terese Compier. Men nu verkar poletten ha trillat ner!

Nationaldagsgaloppen nästa!

Terese är övertygad om om att det finns riktigt bra kapacitet i Tom Jakbar.

– Hans halvbror har vunnit lopp i Abu Dhabi. Jag är övertygad om att Tom inte har fått visa sin fulla kapacitet än. Men han blir lätt för mycket för sig själv och gör illa sig i hagen och sådana saker.

Tom Jakbar har ridits i livets halvdussin starter av lärlingen Angelika Berg. Hon har kämpat lite för att “hitta koden” till Tom Jakbar.

– Jo, det har varit svårt att “hitta knapparna” på honom. Men nu har vi lärt känna honom bättre och bättre. Det är en jättekapabel häst egentligen. Han kan bättre än vad han har visat. Klarar han av banan på Gärdet så kan han absolut överraska, tror jag säger Angelika.

Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp
1 Tom Jakbar 05

Tom Jakbar har fungerat bra på olika banunderlag. Han har segrat på Bro Parks dirtbana, Jägersros dirtbana och även på Göteborgs gräsbana. Här är vinnarbild med hela familjen på Göteborg Galopp. Nu hoppas tränaren, till höger, att han fungerar lika bra på Gärdet.

Terese Compier ser verkligen fram emot Nationaldagsgaloppen.

Det är första gången som hon har starthäst på Gärdet:

– Det är lite tradition hos oss att åka dit. Vi har varit där fem år i rad nu. Det är ett jättebra evenemang som lockar väldigt mycket publik, det är väldigt bra för sporten! Vi kommer från norr om Stockholm och vi märker att även bekanta som inte är hästintresserade åker dit för att det är ett så känt event!

Fotnot: Tom Jakbar startar i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (LPA) på Gärdet den 6 juni. Det är en Listedlöpning för arabiska fullblod med en samlad prissumma på 250 000 kronor.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer