Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Repeat Offender 7639.jpg

Ricardo Ramallo tillsammans med Repeat Offender och Cornelia Hartsmar efter en seger på Bro Park i höstas.

Ricardo Ramallo blickar framåt

23 mars 2021 10:36

Att argentinaren Ricardo Ramallo skulle jobba med hästar var en självklarhet. Men han hade inte räknat med att bli galopptränare - i Sverige. Stallet på Jägersro Galopp är nästan fullt och efter ett kämpigt 2020 blickar Ricardo Ramallo nu framåt mot en ny säsong.

Ricardo Ramallo är född och uppvuxen inne på en galoppbana i Argentina. Så valet av yrke var kanske inte så svårt, men han har flera gånger tvekat om karriären och flera gånger har han varit på väg att lägga av.

– Det är svårt att hitta nya kunder, jag är väldigt blyg och det är inte bra när det gäller att sälja sig själv. Och jag har familj att ta hand om och vi måste ha mat på bordet.

Vi möts på coronasäkert avstånd i stallet, snacket blir på engelska även om Ricardo pratar bra svenska. Han känner sig helt enkelt tryggare och mer bekväm med engelskan.

Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Ricardo Ramallo 1.jpg

Ricardo Ramallo har fjorton hästar i stallet på Jägersro Galopp.

Men vi tar det från början. Född och uppvuxen i Córdoba (Argentina), alltså inne på en galoppbana, och det var rätt givet att han skulle pyssla med hästar. Han började rida och som nästan alla andra unga grabbar i Argentina var sadel och stigbyglar något onödigt. Det var ett schabrak och en filt, sen fullt ös. Men för den 20-årige Ricardo lockade äventyret och när Rodrigo Blanco berättade om Sverige tog han chansen. Köpte en enkelbiljett och åkte hit för att bli arbetsryttare. Då hade vi hunnit några år in på 2000-talet och någon tanke på att bosätta sig i Sverige fanns inte.

– Nej, tvärt om. Ett tag var jag på väg att bryta mitt kontrakt och åka hem till Argentina igen.

Men han stannade kvar och efter längre perioder hos Francisco Castro och Fredrik Reuterskiöld tog han chansen och blev egen tränare. Han har alltid tränat fram vinnare, men det har varit tufft.

– En period hade jag bara fyra hästar i träning, då jobbade jag extra som truckförare på Bauhaus. Gjorde några timmar där innan jag fortsatte till mitt stall och tränade hästarna.

Vid säsongsslutet var han på väg att lägga av, men fick in några nya hästar och sakta men säkert byggde han upp en stabil rörelse. 2018 blev hans bästa år med sexton segrar och över en miljon in till stallet, även 2019 blev bra trots en lite trög inledning av säsongen.

Men så kom 2020.

– Jag förstod ingenting. Hästarna vann bara tre segrar, ingenting fungerade trots att vi tränade precis på samma sätt som åren innan.

Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Ricardo Ramallo 3.jpg

Ricardo Ramallo har lagt jockeystövlarna på hyllan men han rider varje dag i träning.

För tredje gången stod han inför ett vägval, fortsätta som tränare eller kanske återvända till trucken på Bauhaus. Han valde att fortsätta, men ändrade på en del. Han har bland annat flyttat in på Jägersro och hoppas att det ska ge hästarna en nytändning.

– Vi trivs bra här inne, träffar lite kollegor och hästarna ser också ut att tycka om det.

Men fortfarande är det samma Ramallo. När han svingar sig upp på Repeat Offender är det givetvis utan sadel.

– Det är kanske en eller två gånger om året som jag rider med sadel. Jag känner ju att många hästar trivs bra när jag inte har någon sadel så varför krångla till det.

Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Ricardo Ramallo 2.jpg

"Varför krångla till det?". Ricardo rider allra helst utan sadel.

Den gamle arbetsryttaren rider givetvis varje dag, erkänner att det egentligen vore kul att rida amatörlöp igen – som han gjorde när han kom till Sverige för snart 20 år sedan.

– Jag tyckte om att rida lopp, men var lite för tung för att bli lärling. Nu när jag är proffstränaren fungerar det inte med att jag rider amatörlöp så jag får stå vid sidan.

Det där äventyret till exotiska Sverige ser annars ut att bli permanent. Ricardo och sambon Malin J Karlsson bor i ett hus bara någon kilometer från Jägersro. Malin jobbar numera med redovisning på Baker Tilly – till Ricardos stora glädje.

– Nu ser hon till att vi har mat på bordet (skratt).

Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Ricardo Ramallo 4.jpg

Själv njuter Ricardo av att stallet snudd på är fullt av hästar. Efter fjolårets svaga säsong tar han inget för givet, men det hörs att han tror på sina hästar igen. Cornelia Hartsmar finns med och rider ut, Martin Rodriguez rider några hästar varje morgon och det är helt enkelt en positiv atmosfär i stallet.

Vid sidan av hästarna har Ricardo alltid varit intresserad av fiske. Han är så skicklig att han till och med vunnit en torskfisketävling på Öresund, men nu har han hittat ett nytt intresse.

– Jag har börjat jaga. Det är tyvärr jättesvårt att hitta jaktmark här nere, men jag har i alla fall fällt ett vildsvin.

Nytt stall, nya hästar och ett nytt intresse.

Det kan vi kalla en nystart. Och trucken på Bauhaus får någon annan köra.

Faktaruta: Ramallo i fem år

År - Segrar - Prispengar

2017 - 10 - 702 353 kr

2018 - 16 - 1 073 508 kr

2019 - 14 - 850 300 kr

2020 - 3 - 287 029 kr

2021* - 0 - 78 662 kr

*T o m 18 mars

Faktaruta: Ramallo i fem år

År - Segrar - Prispengar

2017 - 10 - 702 353 kr

2018 - 16 - 1 073 508 kr

2019 - 14 - 850 300 kr

2020 - 3 - 287 029 kr

2021* - 0 - 78 662 kr

*T o m 18 mars

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani och Slava Ukraini Ayani och Slava Ukraini

23 april 2024 | Nyhet

Veckosvepet 17

Nu är säsongen igång på allvar! Vi ser fram emot en välfylld galoppvecka i Skandinavien med tävlingar varje dag mellan onsdag och söndag. Lite extra intressant är lördagens Jockey Club Cup på Klampenborg där de båda derbyvinnarna Ayani och Slava Ukraini möts i en spännande duell. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer