Red Cactus favoritvann Svenskt Derby

14 juli 2019

Svenskt Derby 2019 om 3 miljoner kronor, varav hälften till vinnaren, avgjordes inte utan dramatik, även om de två första platserna som väntat gick till Red Cactus och Privilegiado.

Red Cactus square

Den franske gästen Tribhuvan satte upp ett högt tempo från start och försvarade sin tätplats under hela det första varvet, växelvis tillsammans med bland andra Noosa Prince och Joker Face. Favoriten Red Cactus avvaktade baktill i femtonhästarsfältet och när han avancerade på sista halvvarvet skedde det invändigt.

In på upploppet syntes fortfarande ett tiotal hästar med chans, men Red Cactus och Eduardo Pedroza fick en lucka i rättan tid och kunde sträcka ut till säker vinst, med likaledes mycket betrodde Privilegiado som klar tvåa.

På tredjeplatsen blev det målfoto mellan Jazz Explosion och Queen Rouge, där den förstnämnde var aningen före, men visade sig ha stört målfyran på väg fram, och efter protest från ryttaren bytte galoppdomstolen plats på dessa båda, så att Queen Rouge tillerkändes tredjepriset.

Red Cactus 1

Femma slutade bästa svenskuppfödda häst, Realize Rock, och sjätte och sista prisplats belades av Nouvelle Lune. Sea Race gick omkull i slutkurvan som resultat av en trång situation, men dessbättre rapporterades både hästen och ryttaren Valmir De Azeredo ha klarat sig utan allvarligare skador.

 

Fin Derbyform


Segerryttaren Eduardo Pedroza är i fin Derbyform, då han veckan före hemförde det tyska Derbyt, och nu kunde lotsa hem favoriten i det svenska.

Red Cactus VC

-Den här gången fick Red Cactus lite mer tempo i loppet, vilket gynnar honom. Han behöver själv lite tid för att galoppera in sig och få ordning på sina ben, men när jag började öka på slutet så kändes han väldigt stark, och han gjorde det mycket lätt när luckan kom, sammanfattade ryttaren.

Lone Kaj-Nielsen äger Red Cactus, som tränas av Bent Olsen i Danmark, och kunde glädja sig åt sin första seger i Svenskt Derby.

-Jag har vunnit det danska tidigare, så nu saknas bara det norska! Det här är väldigt stort – det är inte många som någonsin får vinna det här loppet. Och bara att få höra den danska nationalsången spelas här för vår skull är mäktigt, menade ägarinnan.

-Namnet fick Red Cactus när vi hade köpt honom på Doncaster-auktionen och satt och åt middag på en restaurang som hette Western Cactus, och jag sedan fick syn på en kaktus med en härligt röd blomma. Då var namnet klart!

Bent Olsen fick också sin första inteckning i galoppens Blå Band.

-Det ligger väldigt mycket arbete bakom att ta fram en Derbyvinnare, och jag är tacksam över att få träna en så fin häst. Eftersom han är en import kan han inte starta i det danska Derbyt, och vi har inte anmält honom till det norska heller, eftersom hans huvuduppgifter framöver kommer att vara på dirttrack, berättade tränaren.

-Vi vill inte heller ge honom alltför många starter, eftersom vi tänker matcha honom på samma sätt som förra året, med en resa till Dubai på vintern, och då måste han ju få sin vintervila tidigare.

Red Cactus är uppfödd i USA och en son till Hard Spun. Detta var hans fjärde seger i den elfte starten och kontot gick upp till drygt 2,3 milj kronor i och med Derbyvinsten.

Nadja Bellander

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Elione.jpg Fredagsbloggen cover Elione.jpg

Det skrivs jockeyhistoria på Bro Park, Epsom Derby-trean kommer till Sverige och vi får en ny jockeylärling nästa år. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten. Läs mer

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer