Foto: Stefan Uppström
pretty king top 2034 2

Pretty King och Niklas Lovén lämnade konkurrenterna långt bakom sig i Svenskt Grand National.

Pretty King och Monsieur Vic glänste på Strömsholm

15 juni 2024 18:36

Under lördagen samlades cirka 3500 åskådare på Österängen i Strömsholm för den 53:e upplagan av EMC Svenskt Grand National. Den tjeckiske gästen Pretty King tog en överlägsen seger i Svenskt Grand National och Monsieur Vic befäste sin position som landets främsta häckhäst med seger i Svenskt Champion Hurdle.

Pretty King, en femårig valack från Grzegorz Wroblewskis stall i Tjeckien, dominerade banan i sin debut i Svenskt Grand National. I sadeln satt Niklas Lovén, en veteran inom svensk hindersport.

Niklas Lovén, som fyller 55 senare i år, red sitt första Grand National 1991 och har nu tagit fyra segrar i loppet.

- Det har tagit sin tid att få ihop fyra segrar men nu börjat det arta sig. Det är inte lätt att vinna här! sade Niklas.

Svenskt Grand National är inte bara Sveriges största steeplechaselöpning, utan även den mest krävande.

- Pretty King är bara fem år. Jag ville inte rida till front och fick kämpa en del med honom över det första varvet. Men han hade absolut kunnat gå i ett hårdare tempo och det fanns helt klart krafter sparade. När konkurrenterna började få problem tog vi över ledningen och sedan fick Pretty King hoppa de sista fyra sprången helt ensam, sade Niklas Lovén.

Grzegorz Wroblewski, som började sin tränarkarriär i Sverige, firade sin tredje seger i Svenskt Grand National.

- Pretty King har en ljus framtid. Han hade visserligen lite otur i de senaste starterna. Men han kan bättre än så och jag gav inte upp, sade tränaren.

Foto: Stefan Uppström
Pretty King

Niklas Lovén tog sin fjärde seger i Svenskt Grand National och tränare Grzegorz Wroblewski sin tredje.

Monsieur Vic återtog titeln

I Autoexperten Svenskt Champion Hurdle befäste Monsieur Vic sin position som landets främsta häckhäst med en imponerande seger.

Den Sigyn Dysell-tränade valacken har dominerat de svenska häcklöpningarna de senaste åren. Skimmeln kom visserligen aldrig till start i fjolårets upplaga av Svenskt Champion Hurdle. Men nu gjorde han om prestationen från 2022 och återtog titeln, denna gång under Kevin Parkin.

- Monsieur Vic har varit ovanligt snäll den senaste tiden och vi var lite tveksamma på formen. Men den här hästen har ett löphuvud utöver det vanliga och älskar att vinna, sade Sigyn Dysell efter den stora segern.

Bilder, resultat och referat från varje lopp hittar du på Galoppappen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer