Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8073 Mutadaffeq Svenskt Grand National 2023

Dennis Persson från Stall Stora Skuggan och jockeyn Niklas Lovén firar Mutadaffeqs seger i G Construct Svenskt Grand National.

Populär hemmaseger i G Construct Svenskt Grand National

17 juni 2023 21:56

När den 52:a upplagan av Svenskt Grand National, sponsrad av G Construct, avgjordes i strålande sommarväder på den fagra Österängen i Strömsholm, höll hemmahoppet Mutadaffeq och Niklas Lovén för favorittrycket och vann med en säker längd före tjeckiske gästen Molly Power, till glädje för familjen Persson i Stall Stora Skuggan och deras tränare Karen Kuszli.

Den tyske gästen Wutzelmann, välkänd av den svenska publiken efter flera framgångsrika gästspel, tog ledningen från starten, skuggad av Three is Company och med Mutadaffeq väl placerad som trea. Molly Power syntes mitt i fältet tillsammans med Boss Mans Ladder och Beatthebullet. Fjolårsvinnaren Her Him höll till längst bak i fältet och fick aldrig med utgången av loppet att göra.

På slutvarvet hade Mutadaffeq och Niklas Lovén arbetat sig fram till delad ledning med Molly Power och dessa båda duellerade en bit framför övriga in mot mål, där Mutadaffeq kunde sträcka på sig och hålla undan med en säker längd före Molly Power, och med Wutzelmann som god trea.

Bakom dessa tre löpte Three is Company och Beatthebullet dött om fjärdeplatsen, följda av Boss Mans Ladder och Her Him. Samtliga sju fullföljde alltså och gav god reklam åt steeplechasesporten.

DSC_7893 Mutadaffeq Svenskt Grand National 2023

Mutadaffeq och Niklas Lovén hoppar jordvallen snäppet före Molly Power och Jan Odlozil.

Dennis Persson representerade Stall Stora Skuggan och var givetvis väldigt glad och entusiastisk.

-Det här har vi väntat på länge! Jag tror inte att någon annan har försökt så många gånger som vi har i dessa hästägarfärger, min far Tore före mig, så mina tankar går till honom och till min bror Dicke. Detta är det största som har hänt mig! Jag vill passa på att tala om hur tacksam jag är, och inte bara jag utan hela bygden här, till G Construct för deras sponsring av det här loppet, sade en överväldigad ägare, som ju ändå har vunnit loppet som tränare två gånger med Lights Out 2008 och 2010.

Tränaren Karen Kuszli har bara haft sin licens i tre år och vann sitt första GN.

-Men jag hoppas att det blir många fler! Det var nervöst att titta på i sista sväng när det stod och vägde men nu mår jag otroligt bra. Mutadaffeq är en ganska enkel häst att träna men man får inte göra för mycket med honom. Efter segern på Bro Park senast, då han slog banrekord, har vi bara försökt hålla honom glad. Han har lagt på sig lite sedan dess, märkte jag när jag sadlade idag, så det är nog det goda gräset han har ätit.

Niklas Lovén var också jublande glad, och kanske även lättad, över att allt hade gått enligt plan.

-Jag har fått vänta i 13 år sedan förra GN-segern, så det var väldigt skönt att få till det idag. Loppet blev som jag hade hoppats, och jag hittade en fin position bakom ledarna. Mutadaffeq missade på något språng och snubblade, men redde ut det den här gången. Han gjorde det bra mot starkt motstånd, Molly Power ju vann i Zürich i sin senaste start.

Niklas, som har passerat 50-årsgränsen, fick frågan om han kommer tillbaka till GN nästa år.

-Någon gång måste man sluta, men som det känns nu vill jag ju fortsätta!

Mutadaffeq är inte heller någon ungdom med sina tio år, men vann nu seger nummer 14 med mersmak, och den tredje raka på lika många årsstarter. Den insprungna miljonen passerades redan i förra starten, och nu blev det ytterligare 115.000 kr in på kontot för Irlandsimporten, som är uppfödd av Shadwell.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_7959 Mutadaffeq Svenskt Grand National 2023

Niklas Lovén och Mutadaffeq efter segern

Cabot Cliffs klippte till

Favoritseger blev det även i Autoexperten Det 45:e Svenskt Champion Hurdle genom den tyske gästen Cabot Cliffs, som reds av Kevin Parkin och tränas av nestor Christian von der Recke, en mångårig gäst på Strömsholm, men som denna dag inte var på plats själv.

Loppet hade tyvärr av två strykningar, Monsieur Vic och Domina, som tillhörde förhandsfavoriterna. Därmed återstod fem ekipage att göra upp om årets mest åtråvärda häcklopp. Last Reference (Kim Stern) satte tempot från start och Kevin hade favoriten väl placerad bakom ledaren, i par med tjeckiske Ivo. Orkan von Marlow, även han från Tyskland, togs lugnt från start, och Impact of Bloom avslutade fältet. Den sistnämnde drabbades dessvärre av näsblod och togs ur loppet med varvet kvar.

Cabot Cliffs tog resolut befälet på sista halvvarvet och gick ifrån Ivo med 6 överlägsna längder, och sedan var det ytterligare ett stycke ner till Orkan Von Marlow på tredje och Last Reference på fjärde. Ägaren Stephan Ahrens m fl representerades av delägaren Jens Borchers, som tillhör ledningen för galoppbanan Bad Harzburg i Tyskland.

-Vi köpte den här hästen förra året och han har redan vunnit 5 eller 6 lopp för oss! Jag har alltid velat åka till Svenskt Grand National men har inte haft någon häst till det, men nu har vi det. Jag hoppas att vi kommer tillbaka, och jag vill passa på att hälsa er alla välkomna till Bad Harzburg, där vi har Seejagdrennen nu i juli.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_6624 Cabot Cliffs

Cabot Cliffs

Dubbel till tyska teamet

Team Christian von der Recke, Stefan Ahrens m fl och Kevin Parkin hade ännu en häst till start, Evander, i Vandrarhemmet i Strömsholm Familjen Perssons Minneslöpning, även kallat korta GN, eftersom banan är densamma men 1000 meter kortare och man hoppar fyra hinder färre.

Jungleland (Nathalie Mortensen) reds offensivt från start och höll länge, tills Evander, som pullade hårt hela vägen, tog över varvet kvar. Kort därefter förlorade Jungleland sin ryttare. Under tiden hade Don Diablo arbetat sig fram till andraplatsen framför Leo The Lion och Roxie Rose, och så blev ordningsföljden i mål, med stora avstånd mellan hästarna och Evander överlägsen vinnare med 12 längder.

Kevin Parkin blev alltså Mister 100% med två fina segrar på två ritter, och hans samarbete med Christian van der Recke har pågått långt före den här dagen.

-Jag har ridit för honom i Tyskland och Italien tidigare. Evander var väldigt stark idag! Hans formrad var inte så vacker men det beror på att han har haft problem med startmomentet och inte kommit iväg. Idag sprang han av bra så vi fick en bra position från början.

Delägaren Jens Borchers kunde berätta att de hade köpt Evander så sent som veckan före.

-Så det var ett mycket bra köp!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8221 Evander

Evander

Andra raka för Ginmann

Dagens fjärde hinderlopp var Sigma Novisserien 3 Häcklöpning, och här bidade Anna Pilroth sin tid ombord på Ginmann sist i fyrahästarsfältet, som anfördes av Xit (Christopher Roberts). Bakom denne gick Latour och The Skimmer jämsides, tills Latour föll efter ungefär halva sträckan. Löshästen följde med hela vägen runt men lyckligtvis ledde inte detta till ytterligare incidenter. Ginmann kunde passera övriga i den sista sjösvängen och sedan blev det en säker seger före Xit och The Skimmer.

Tobias Hellgren, som tränar och deläger Ginmann tillsammans med WM Racing AB, inledde sin intervju med att ge en stor eloge till banan och den personal som hade ställt den i ordning.

-Trots svåra väderförhållanden är banan i ett fantastiskt fint skick, så hatten av för alla som har arbetat med detta. Det är ett nöje att vara här och tävla, berömde tränaren.

Anna Pilroth tyckte inte att hon hade blivit störd av löshästen.

-Nej det var ingen fara. Min häst kändes lite seg när det var ett varv kvar men det fanns mycket kvar i honom sedan, även när loppet var över. En sådan här äldre häst vet att spara på krafterna, menade hon om 9-åringen, som vann andra raka häcksegern och därmed inte är novis längre.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_6737 Ginmann

Ginmann

En gyllene spurt

Handelsbanken i Västerås Pro-Am Cup var på förhand vikt åt Double UX men favoriten kände nog av sina 66 kg och stallets andrahäst Cat’s Gambit såg ut att ha segern på gaffeln när Nathalie Mortensens Golden Song kom susande ”från ingenstans” och passerade ledaren med en halv längd. Odd Type nådde tredjeplatsen före Double UX, Heshmah och Sankt Peder.

Willa Synöve M Schou, som hade fått ritten som en spare ride, fick mycket beröm av tränaren Annette Stjernstrand.

-Vi har ett fint samarbete med Willa, som känner hästarna väl, och hon och Nathalie har mycket gemensamt. Detta är en fin häst, men jag trodde aldrig att första segern för honom skulle komma här!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_7651 Golden Song

Golden Song

Passande namn på vinnaren

Nathalie Mortensen vann lopp som ryttare också, ombord på Highland Queen i loppet med dagens största startfält och det avgjort längsta namnet; The Sir Roger De Coverley Club’s Arabian Race SARA Grand Prix. Hon hade stoet placerat i mitten av fältet bakom ledande Roslyn och förbättrade sin position runt sista sjösvängen till en säker seger före Roslyn, Mahany De Piboul och Mr Brownstone. Där bakom blev det död löpning om femte mellan LS Max Factor och Wassabi.

Bodil Blomqvist tränar och deläger vinnaren tillsammans med Aspenäs Arabstuteri HB och hon är även en av uppfödarna till stoet.

-Vi har satsat på det här loppet i år och hon stod bra till i det på förhand.

Prisutdelarna från The Sir Roger De Coverley Club noterade på sitt modersmål skotska att Highland Queen var ett perfekt namn på en vinnare av deras lopp, med hänsyftning på de skotska högländerna.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_7779 Highland Queen

Highland Queen

Dragonfly flydde undan

Måns Alexanderson Memorial, tillika Börjes Champion ARK Cup, var ett riktigt kraftprov över 3300 meter, och här årsdebuterade Stalltrollets Dragonfly med markerad toppvikt 72 kg inklusive Kim Stern. Han sände stoet till ledning per omgående och där stannade ekipaget hela vägen och bara ökade försprånget vartefter. När mållinjen nåddes var det dussinet längder till tvåan Delux, med Chizonwheels på tredje och Rachini som fyra.

Kim Stern bjöd på en sensationell upplysning efter segerloppet:

-Tobias (Hellgren) frågade mig för ungefär två månader sedan om jag ville rida Dragonfly idag, med tillägget att hon kommer att årsdebutera och hon kommer att vinna! Och han hade ju rätt. På sista varvet kikade jag i backspegeln och såg att Lotta närmade sig så jag bad Dragonfly om mer fart och höll på att ramla av baklänges när hon ökade på upploppet. Det är ju inte så vanligt att kunna öka så när man redan har ridit 3000 meter.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8123 Dragonfly

Dragonfly

Tredje raka för Sir Walter

Nämnda Lotta – Charlotta Ericsson – fick revansch i dagens sista lopp, Markan i Strömsholm Silverstöveln, där hon satt på Sir Walter, som ägs av Anita Sivrup och tränas av hennes dotter Susanne Sivrup-Rosenqvist. Det blev ett offensivt upplägg och en väldigt tät målgång till slut, där 16-årige (!) Battleoftrafalgar gjorde sin 100:e start och bara var en halv längd bakom vinnaren! Gin, Cantini och Alvena Svaip belade övriga platser.

Lotta Ericsson kommenterade det extra ”ärevarvet”.

-Sir Walter älskar publiken så när de jublade åt oss efter mål tog han tag igen och gick ett varv till!

Tränaren berättade hur mycket vinnaren betyder för familjen.

-Vi har haft honom i stallet sedan han var ettåring och han är en klasshäst, fast inte lika snabb som andra klasshästar, men i sin klass är han bra, och han är väldigt älskad.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8480 Sir Walter

Sir Walter

En toppendag på Österängen

Projektledare för tävlingarna är Johan Persson, och han var naturligtvis väldigt nöjd med dagen.

-Allt har fungerat jättebra och vi har fått mycket beröm för banan. Efter 6 veckor utan en droppe regn är det liksom inte bara att trycka på en knapp för att ordna bevattningen, konstaterade han.

-Vi har fått se toppsport idag och skonats från allvarliga incidenter, och folk har sett ut att trivas.

-Våra fantastiska volontärer har som alltid ställt upp och arbetat oerhört hårt, både idag och under alla veckorna inför tävlingarna. Det är nog ganska ovanligt att ha tillgång till en sådan stor styrka av frivilliga som sätter en sådan stolthet i sina arbetsinsatser, sammanfattade Johan Persson.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer