IMG_5460

Bernita Hedman förklarar hur man står i jockeysits. Till hjälp har hon Svensk Galopps mekaniska galopphäst, trotjänaren Plastic Wonder.

Ponnygaloppen visar vägen!

25 mars 2024 13:17

Helgens utbildningsdag lockade så många som 35 barn och ungdomar till Stall Lilla Rörby i Vallentuna, norr om Stockholm och cirka hälften av dessa provade på galopp för första gången!

Lördag morgon, kaffebryggaren i stallet puttrar och sju sorters hembakat dukas ut medan hästtransporterna sakta rullar in på Stall Lilla Rörbys gårdsplan. Ur bilarna kliver spända, och kanske några nervösa barn ut. Ögonen lyser av förväntan. Mammor och pappor lastar av ponnyerna medan dagens första prova-på-grupp hälsas välkomna av Cecilia Gråberg från Svensk Galopp.

Dagens instruktörer Bernita Hedman och José Lopera presenteras och medan föräldrarna sippar på hett kaffe får de nya barnen sin första ridlektion på den mekaniska galopphästen Plastic Wonder. Dom får lära sig att hålla tyglarna i dubbelfattning och att stå i jockeysits. Plastic Wonder är trygg att börja på och många av barnen kommer tillbaka flera gånger för att rida lite fortare på "Plastic".

IMG_5411

Ridlektionerna hölls i Lilla Rörbys ljusa, fina ridhus.

Inför ridlektionen fick de som ville, låna riktiga galoppsadlar till sina ponnyer och de barn som inte hade med sig egen ponny fick hyra rutinerade ponnygaloppörer av Maud Hedman på Stall Lilla Rörby.

Åldrarna på kursdeltagarna var från 6 till 14 år och ridlektionerna för de två prova-på-grupperna fokuserade på balans- och sitsträning och de olika övningarna var både lekfulla och utbildande.

Om två veckor arrangerar Svensk Ponnygalopp årets första licenskurser och flera av helgens deltagare har redan anmält sig, så vi ser fram emot att välkomna nya barn och ungdomar till våra galoppbanor i vår.

IMG_5472

Efter prova-på-grupperna reds två fullbokade ridlektioner för de mer rutinerade ponnyjockeysarna.

Efter morgonens prova-på-lektioner fick ponnyerna välförtjänta morötter och en ordentlig borstning efter att de skrittats av i de vackra omgivningarna. Under tiden hade nästa gäng med barn och ungdomar redan börjat anlända till gården. Tillsammans åt alla grillad korv i den värmande vårsolen och det var härligt att se de mer rutinerade ungdomarna, som redan tävlar ponnygalopp, hjälpa de som var där och provade för första gången.

De två grupperna med barn och ungdomar som redan har ponnygalopplicens fick även dom göra balansövningar på sina ridlektioner. Dock mer avancerade sådana och det tränades även på finishridning samt att tänka på att ponnyn ska ha rätt galopp.

IMG_5466

Totalt 35 barn och ungdomar fördelade i fyra grupper kom på utbildningsdagen. Framtiden är ljus!

Tack alla som gjorde denna dag så bra! Svensk Ponnygalopp, alla duktiga (och snabba) ponnyer, de fantastiska barnen och ungdomarna, våra engagerade instruktörer José Lopera och Bernita Hedman, Stall Lilla Rörby, Lilla Rörby Ryttarklubb, alla grymma föräldrar och Hästsportens Folkhögskola.

2024 arrangeras 23 tävlingsdagar med ponnygalopp fördelat på våra olika galoppbanor i Sverige. All information finns på vår hemsida: Ponnygalopp

Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Där heter vi @svenskponnygalopp

2024 arrangeras 23 tävlingsdagar med ponnygalopp fördelat på våra olika galoppbanor i Sverige. All information finns på vår hemsida: Ponnygalopp

Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Där heter vi @svenskponnygalopp

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Point Boy 3229.jpg Point Boy 3229.jpg

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Susanne Sivrup-Rosenqvist minns tillbaka till ponnytiden och säger spontant att det var en av de roligaste perioderna i hennes liv. Då ska ni veta att hon kanske inte hade de lättaste hästarna att ta hand om – men kanske var det just den utmaningen som skapade den härliga känslan. Läs mer

MF102525 MF102525

Lördagen den 2 mars hölls ett intressant föredrag på Bro Park med Jesko von Koenigsegg, där han i två akter berättade om resan bakom en av världens snabbaste bilar och sitt livslånga engagemang i galoppsporten. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer