Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Pia vann trippelt på hemmaplan

28 juli 2014

I äkta svensk högsommarvärme arrangerade Göteborg Galopp årets tredje tävlingsdag i söndags. Johan Reuterskiöld fick ta emot det ståtliga vandringspriset i Fred Armstrong Cup efter att Art Law och Shane Karlsson avgjort kraftprovet med knapp marginal. Men gladast var nog hemmatränaren Pia Höiom, som tog en fin trippel med hästarna Golden Shine, Labwah och Darjeeling.

Art Law

Johan Reuterskiöld-tränade Art Law har hittat en härlig formtopp som femåring. Efter två fina segrar på Övrevoll tidigare i somras svarade irlandsimporten för en helgjuten prestation när han hemförde tränarpriset Fred Armstrong Cup (V4-3) på Göteborg Galopp i söndags.

Under Shane Karlsson hittade Art Law snabbt en fin position i huvudklungan, samtidigt som Polhem (J Johansen) och Flashline (L Santos) drog iväg i en klar ledning i det 2 400 meter långa kraftprovet.

I ingången till den vida slutsvängen var tätduon infångad. En bit in på upploppsrakan hade Shane Karlsson sänt fram Art Law utvändigt om Polhem, som trots den friska inledningen inte visade några tecken på att mattas.

De båda hästarna utkämpade en svettig duell fram till mållinjen och i de avslutande galoppsprången blandade sig även Sing In Colours (E Chaves) i striden. Målfotot avslöjade att Art Law hade halsen före Sing In Colours som i sin tur var nosen före Polhem.

- Jag hade knappt förväntat mig att Art Law skulle vara så här bra med handicaptalet 83. Jag kan inte säga att banan var till hans fördel idag. Men det är en lite humörbetonad häst som bara springer om han själv vill, sade Shane Karlsson.

Art Law ägs av det anrika konsortiet Stall Skåne HB, som kunde glädja sig åt ett förstapris på goda 50 000 kronor. Det närmaste året kommer Johan Reuterskiöld att få vårda den ståtliga silverbucklan som utgör Åbygaloppens vandringspris till segrande hästens ägare.

Lord Handsome kämpade bättre

Söndagens V4-omgång inleddes med en treårslöpning över 1 400 meter. Riksgaloppören State Anthem (P-A Gråberg) spårade länge men tvingades sträcka vapen mot såväl norsktränade Lord Handsome som danske Goldstep (N Stott) över de avslutande 100 meterna.

Lord Handsome

Lord Handsome tränas av Cathrine Erichsen, reds av Jacob Johansen och ägs av storsatsande Inge Knutsson i IKC Racing. Mount Nelson-sonen har inte riktigt levt upp till förväntningarna tidigare i år, vilket dock har sin förklaring.

- Vid Lord Handsomes senaste starter på Täby och Jägersro tog krafterna slut över upploppet. Efter Jägersrostarten undersökte vi honom ordentligt i halsen med endoskop och fann mycket riktigt en halsinfektion. Idag kämpade Lord Handsome på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tror att hästens idealdistans ligger mellan 1 200 till 1 500 meter och närmast siktar vi på IKC Sprint den 10 augusti på Jägersro, sade Inge Knutsson.

Lord Handsome betalade ett vinnarodds på 6,66 och utgångsvärdet på en V4-omgång som omsatte 1,3 miljoner kronor blev 254 kronor.

Forward Planning bäst i Lottas duo

Hemmatränaren Lotta Månsby hade två hästar till start i V4-2, en klass 3-handicap över 1 600 meter. Bäst i duon var stoet Forward Planning, som fick spräcka säsongens segernolla efter en fin ritt signerad Elione Chaves.

Forward Planning

Från en position strax bakom tätgruppen fick den amerikanskfödda fuxan full marschorder i början av upploppet och även om favoritspelade Dust Cloud (A Brown) kämpade på fint närmast railen var det inget snack om vem som var starkast i slutvinjetten. Forward Planing avgjorde till slut med två komfortabla längder.

Lotta Månsbys andra häst i fältet, Saint Sebastian (P-A Gråberg), slutade femma bakom danske Pinocchio (J Johansen) och Barn Dance (N Mortensen).

- Segerchansen ökar ju när man har två hästar i samma lopp. Forward Planning har varit senare med att hitta formen i år, men i förra starten tycker jag att hon var förbättrad. Hon gör det ofta bra med Elione Chaves i sadeln, konstaterade Lotta.

Kombinationen Forward Planning – Art Law gav ett LunchDubbel-odds på 31,49.

Hemmaskräll i V4-avslutningen

Det skulle bli fler hemmasegrar inom V4-ramen. I den avslutande avdelningen skrällde Anna Pilroth rejält ombord på Kid Creole.

Kid Creole

Den danskfödde femåringen hittade en fin invändig position i draget bakom tätduon Sugar Ray (N Westerlund) och Ashwaat (N Nordblad), satt fortfarande kvar när Hidden Hero (A Brown) forcerades till ledningen genom slutsvängen men fick sedan luckan som på beställning vid upploppets början.

Hidden Hero höll starkt längst ut i banan och Mamaloca (S Slot) avslutade plusbetonat, men King Creole var ändå starkast och vann den 2 400 meter långa handicapen till glada 24 gånger pengarna. Segermarginalen skrevs till en halv längd.

- Vi köpte King Creole av Rolf Persson i vintras och efter mängder av träning, bland annat över hinder, verkar det äntligen ha lossnat för honom, sade Anna om Academy Award-sonen, som tränas av hennes mamma Bodil Blomqvist.

Triokombinationen King Creole – Hidden Hero – Mamaloca gav hela 6 866 gånger pengarna. Kid Creole rensade även bort många V4-system. Kvar fanns endast 88 system som vardera kunde kvittera ut 11 100 kronor.

Pias härliga trippel

Pia Höiom har haft lite segertorka den senaste månaden. Men efter söndagens fina trippel kan vi konstatera att det lossnat rejält för hemmatränaren.

Golden Shine

Först ut i stall Höioms vinnartrio var stoet Golden Shine, som spurtade ner länge ledande Indian Flyer (Y Nilsson) strax före mållinjen i eftermiddagens amatörhandicap (V5-2).

I segersadeln satt Josefin Landgren, som bör ha Göteborg Galopps amatörryttarchampionat som i en liten ask efter att ha vunnit samtliga tre amatörlöpningar som ridits på banan i år.

- Golden Shine är en häst jag känner väl sedan tidigare, jag har ridit henne både i träning och tävling, sade Josefin.

- Verkligen skönt att det har lossnat för stallet nu för vi har haft lite segertorka den senaste månaden. Golden Shine är en häst som presterar bäst på snabba gräsbanor och jag vill passa på att tacka ägare Bengt Nilsson för att han visat så stort tålamod med den här hästen, sade Pia Höiom.

Labwah en klass för sig

Pia Höiom behövde inte vänta länge på nästa seger. För redan i den följande arabhästlöpningen, Gothenburg International Arabian Fillies and Mares (V5-3), visade Labwah sig vara åtminstone en klass bättre än sina sex konkurrenter.

Labwah

Under Per-Anders Gråberg tog Mohammed Al Nujaifis femåriga fuxa genast hand om taktpinnen, drygade ut sin ledning över upploppsrakan och avgjorde den 1 600 meter långa uppgörelsen med fem överlägsna längder före Murjaan (De Oliveira).

- Labwah är en jättefin märr som vann väldigt lätt för både mig och Elione Chaves ifjol. Hon har gjort det okej mot bättre hästar även i år, men känslan är att bromsen har legat på. Idag testade jag att dra ner de flexibla blinkersen redan från start. Det var kanske rätt melodi för henne, sade Gråberg.

Labwah var söndagens största favorit och betalade ett vinnarodds på låga 1,44.

Darjeeling sparade på spurtkrutet

Pia Höioms tredje seger ordnade Darjeeling i söndagens och V5-omgångens avslutande klass 5-handicap. Nicole Nordblad hoppade raskt in som ersättare för Helena Rosén och förvaltade sin ”spare ride” på bästa sätt.

Darjeeling

Darjeeling hade ingen möjlighet att hänga med i det friska tempo som framför allt Walk on Fire (S Karlsson) och Augustinian (N Mortensen) drog upp från start. Men när det stora startfältet svängde in på upploppet hade den tyskfödde femåringen gott om spurtkrut sparat och efter en frisk avslutning långt ut i banan lyckades han till slut avvisa Tiger Webb (A Brown) med ett huvud.

- Jag hade redan packat väskan och var på väg ut från jockeyrummet när jag blev erbjuden att rida Darjeeling. Ridordern jag fick var att sitta still från start och låta hästen göra sitt, sade Nicole Nordblad efter sin 35 lärlingsseger.

Pia Höiom kunde naturligtvis inte vara annat än belåten när hon mötte upp ägargänget i Stall Granit i vinnarcirkeln.

- Nio starthästar och tre segrar. Det får man väl kalla en bra dag på jobbet, sade Pia.

Sarepta vässade formen inför Adalöpning

Vi har ytterligare två V5-lopp kvar att redovisa. Båda gick till norsktränade hästar.

Sarepta

I V5-omgångens inledande klass 4-handicap serverade Carlos Lopez fyraåriga Sarepta en väl avvägd ritt. Efter en stark spurt en bit ut i banan lyckades Dark Angel-dottern plocka ner en tapper Trumpet Voluntary (A Pilroth) strax före mållinjen och avgöra med en hals. Rikshästen och tillika favoriten Hands Up (N Nordblad) höll bra som trea.

Sarepta tränas av Cathrine Witsö Slettemark och tog sin tredje seger i karriärens blott nionde start.

- Serepta fick tyvärr en allvarlig skada i skrittmaskinen och kom aldrig till start som treåring. Det tog lång tid att få henne tillbaka på banan och därför har det blivit ganska tätt mellan starterna i år. Den här starten var mest ett test på hur hon skulle hantera gräsbanan inför Ada-löpning om ett par veckor, sade tränaren.

Serepta är uppfödd på Irland och ägs av T Coles och E T Elind.

Rätt attityd i enklare sällskap

Skimmelstoet Prawda visade helt rätt attityd i en treårsmaiden över 2 200 meter. Med ”nygamle” jockeyn Johann Albomoz bakom tyglarna tog den Knut O Arnesen-tränade irlandsimporten genast hand om ledningen och släppte därefter ingen över bron.

Prawda

När favoritspelade Cuica (E Chaves) närmade sig bakifrån över de sista 200 meterna svarade Prawda på ett fint sätt och avgjorde med en halv längd.

Prawdas senaste start var i Norsk 1000 Guineas där hon slutade sjua bakom Prinsessen.

-Prawda har fått möta tufft motstånd i år och vi har kanske haft lite väl höga förväntningar på henne. Dagens uppgift såg betydligt enklare ut. Nu siktar vi in oss på Norskt Oaks. Hon står distans och kan mer än sitt aktuella handicaptal, sade Knut O Arnesen som tränar stoet åt ägare Inger Skrede.

Söndagens totalomsättning kom upp i 3 676 393 kronor och det delades ut 558 380 kronor till hästägarna.

> Se fler bilder från tävlingarna på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer